bartcaron.be

Adviezen Kunstendecreet bekend, het is nu aan Sven Gatz om zich te bewijzen als minister VOOR Cultuur

Ingediend op april 27th, 2016 door bartcaron

Een eerste impressie bij de eindadviezen over de kunstenorganisaties.

1. De meeste grote en symbolische dans- en theatergezelschappen krijgen een betere beoordeling dan bij de preadviezen. Rosas, Het Toneelhuis, C de la B etc. De beoordelingscommissies zijn blijkbaar geschrokken van de reacties op hun initiële en zeer strenge preadviezen.
2. De procedure van repliek en verhaal (een soort beroepsprocedure) leidt tot bijgestelde, behalve drie, steeds positieve adviezen. Dat gebeurt in 36% van de gevallen. Dat lijkt me vrij veel. Het betekent dat beoordelingscommissies rekening houden met de aanvullende info en de argumenten van de aanvragers. De eerste indruk is dat deze werkwijze goede resultaten oplevert.
3. Het beeld van de sociaal-artistieke organisaties blijft warrig. Ze werden door verschillende commissie beoordeeld, wat dit kan verklaren.
4. Er is voor zowat 106 miljoen euro geadviseerd, er zit echter slechts 86 miljoen in de huidige pot. Dat is een verschil van een kleine 20 procent. Een forse uitdaging voor de minister. Zal hij tonen tot wat hij (financieel) in staat is: of duidelijker gesteld: kan hij extra-middelen afdwingen bij zijn collega’s in de Vlaamse regering? Of zal hij doen zoals hij tot vandaag deed: afknabbelen tot hij aan zijn 86 miljoen komt?
5. Stel dat hij de adviezen en de rangorde volgt die door de commissies en de administratie is voorgesteld, dan komt er in de rangorde, ter hoogte van het totaal van 86 miljoen, een zaagblad langs. Dat komt ter hoogte van categorie 7, de organisaties die minstens een ‘goed’ artistiek advies kregen en een ‘voldoende’ zakelijk advies. Dat zaagblad is dan wel ongenadig voor onder andere NTGent, Stan, de Zomer van Antwerpen, Ultima Vez, Villanella, Behoud De Begeerte, Il Fondamento, H ART, De Bijloke, Eastman, Anima Eterna, De Roovers, Pantalone enz. Als de minister hier nog wil aan remediëren dan zal hij ofwel nog meer geld moeten vinden/krijgen, ofwel de beter geadviseerden fiks moeten verlagen in subsidiebedrag ten opzichte van het uitgebrachte advies. Ter aanvulling bij je bericht: Ultima vez kreeg géén beter artistiek advies ( in tegenstelling tot Rosas & co) , en valt dus, als de hakbijl al genadig zal zijn, terug op wat het eerder, na de kaasschaaf-kortingen, kreeg. Vr gr Joannes
6. De volgende weken ontvangt de minister de provincies en de gemeenten om te luisteren naar hun preferenties en besognes. Dat kan de eindbeslissing nog ernstig bijkleuren.
7. Bij de negatief geadviseerde organisaties zijn er toch enkele opvallende: Jeugd en Muziek Vlaanderen, ’t Smiske, Rataplan, Let’s Go Urban, La Petite Bande, Ars Musica, De Vaartkapoen, De Zeyp Kunst (Watou), Kunstencentrum België, stad Genk etc. Veel Limburgse, bijna de hele folk, verschillende Brusselse gemeenschapscentra … Als de minister hier nog wil aan remediëren dan zal hij moeten toveren. Zie punt 5 hierboven.
8. Dan is er nog de visienota van de minister zelf. Hij heeft daar prioriteiten in bepaald: een dynamisch en divers kunstenaarschap, een centrale positie voor de kunstenaar, internationale ambitie en uitstraling, een ondernemender sector, een breed toegankelijk kunstenaarschap. Ook dat geeft hem hefbomen om accenten te leggen, zeg maar subsidiebedragen in ‘zijn’ richting aan te passen.
Tot slot: er zijn echt extra-financiële middelen nodig om onze bloeiende kunstensector te ondersteunen. Er zijn geen bergen goud nodig, maar een redelijke stijging, of noem het liever een herstel van de originele middelen – de kaasschaaf heeft de voorbije jaren zo’n 10 procent afgeroomd – is best gerechtvaardigd.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Adviezen Kunstendecreet bekend, het is nu aan Sven Gatz om zich te bewijzen als minister VOOR Cultuur

  1. Eric Goeman schreef:

    En beste Bart, je vergeet de onvoldoende die onveranderd is van Vzw. Trefpunt, de bakermat van de Gentse Feesten op,Sint-Jacobs.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.