bartcaron.be

Een aanmoedigingspremie voor meer kids

Ingediend op maart 21st, 2010 door bartcaron

De nieuwe gezinspolitiek van de CD&V. Die bestaat dus. Nadat we deze week mochten vernemen dat er een pensioenplan van die partij bestaat, worden we helemaal week van de gedachte dat de partij haar eigen zelve teruggevonden heeft.

Welzijnsminister Jo Vandeurzen respecteerde de partijtradities door op gezinsdag van zijn partij in Plopsaland-Hasselt (!) te komen zeggen dat de Vlaamse regering een nieuwe premie voor jonge kinderen invoert. Alstublieft. Helemaal gratis zelfs. Dat dacht u.

We vernamen al dat de financiële tegemoetkoming zal uitbetaald worden bij de geboorte en naar aanleiding van de eerste en tweede verjaardag. Helemaal verrassend is dat niet, het staat immers in het regeerakkoord. Maar dat er geld voor beschikbaar is, dat is pas nieuws. Begrotingsminister Philippe Muyters was vorige week al zo boos op Crevits en Smet omdat ze zonder overleg aankondigden dat zij een berg geld nodig hebben voor dringende problemen zoals putten in de weg of een tekort aan schoolgebouwen in de grote steden. En nu komt Vandeurzen daar nog een lijstje bijleggen. Ik zou niet amused zijn.

Een serieuze premie? Of kunnen mensen we er hooguit een kinderbedje mee kunnen kopen in de kringloopwinkel? Het is gissen. Aankondigingspolitiek in aloude tsjeventraditie, alweer. Maar de premies zal voor elk kind gelijk zijn, zelfstandige of werknemer. In 2011 zou die voor het eerst uitbetaald worden. Dat is sympathiek. Een cadeautje in het licht van de verkiezingen van 2011?

Ik kreeg al meteen reacties in mijn mailbox: hoe kan men nu zo’n asociale maatregel invoeren, een gelijke premie voor elk kind en dus onafhankelijk van het inkomen van de ouders!? Het geld recht naar de pas-geopende spaarrekening van het kind. De Dexia’s, Fortissen en ING’s hebben reeds een bedankingstelegram gestuurd. Hebben de Vlaamse ministers en volksvertegenwoordigers met hun hoge wedde, terug voor zichzelf gezorgd? Ik alvast niet, wij hebben dat soort geschenkjes inderdaad niet nodig. Je kan dat oplossen, door het recht op die premie te koppelen aan een maximum-inkomen, of door er belastingen op te heffen. Maar dat is alweer een taboe.

Even nagedacht wat de effecten kunnen zijn van deze maatregel? Het geboortecijfer de hoogte injagen? Moeten we meer kinderen kopen? Om voor onze oude dag te kunnen zorgen? Staat dat in het pensioenplan van CD&V?

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Een aanmoedigingspremie voor meer kids

  1. Bart Hanson schreef:

    Etienne Vermeersch zegt dat de bevolkingsaangroei de grootste bedreiging is voor deze planeet. Ik kan hem volgen. Nu, de mensheid zal ook dat wel oplossen, alleen, als het niet door geboortebeperking is, dan door iets anders, en daarvoor hou ik mijn hart vast. In mei zal het 70 jaar geleden zijn dat voor ons WO II begon, we beleven in onze contreien wellicht de langste periode zonder oorlogen uit de geschreven geschiedenis, en van mij mag dit nog lang zo blijven. Dus, liever geboortebeperking dan oorlog.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie