bartcaron.be

Klassieke muziek met een boodschap …

Ingediend op juli 21st, 2012 door bartcaron

Muziek met een boodschap of met een functie. Helaas, er is al teveel muziek die ergens voor moet dienen. In Kortrijk wordt in het Begijnhofpark klassieke muziek gedraaid om het park up,te graden, maar vooral om hangjongeren weg te jagen. In zowat elke winkelstraat, in elke supermarkt of winkelcentrum worden onze oren geteisterd met muzak, muziek om een aangename sfeer te creëren, om ons tot consumeren aan te zetten. De bedoeling is eigenlijk dat je er niet naar luistert, maar dat je in een bepaalde stemming komt. Ik luister helaas wel, een typische muzikantenafwijking. Hemeltergend is ze, die muziekkeuze. Verminkte versies van klassiekers uit het popgenre. Nog erger zijn de cd’s die,lepe verkopers aanbieden aan brasserieën en cafés. Ze moeten levendigheid oproepen, en delicate tafelgesprekken verbergen voor al te gevoelige oren.
En nu heeft de stad Kortrijk luidsprekers opgehangen in het Begijnhofpark, om er dagelijks klassieke muziek ten gehore te brengen. Het klinkt sympathieker dan het is. Mo het het doel nog zuiver zijn, dan zou ik het nog kunnen volgen. Mijn liefde voor klassieke muziek komt echter in conflict met de utilitaire bedoelingen. Eerst communiceerde onze burgervader, zacht uitgedrukt, onhandig over het opzet. Immers, het park wordt geplaagd door hangjongeren. Klassieke muziek zou er moeten voor zorgen dat ze minder rondhangen in dat park. En ja, er zijn problemen met druggebruik. Sporadisch worden er zelfs mensen bedreigd om hun gsm of hun portefeuille af te geven. Dat is niet te tolereren, natuurlijk niet. Daar hebben we politie voor, en gemeenschapswachten. Zij moeten instaan voor ordehandhaving, illegale activiteiten beteugelen en dus optreden. Geen kop in kas, maar krachtig handelen.
Het beeld dat geschapen wordt, is echter pervers. De burgemeester stelde eerst dat het de bedoeling was om met klassieke muziek hangjongeren weg te jagen. Muziek met een vreemd doel, dus. Daarmee wekt hij de indruk dat alle jongeren, zeker als ze in groepjes bij elkaar gaan zitten, crimineeltjes zijn. Ja, there is one in every crowd. Maar het is en blijft een kleine minderheid. Alle jongeren criminaliseren is pervers. Toen wij jong waren, helaas al een tijdje geleden, klitten wij ook samen in parkjes en op straathoeken. Zouden wij de brave burger ook bang gemaakt hebben? Dat er geen stevige rock wordt gedraaid in het park, maar wel klassieke muziek, moge dat argument bekrachtigen. Alras bleek dat de burgemeester een bok had geschoten. Dat besefte hij zelf ook wel. Hij gaf een draai aan zijn uitleg, en minimaliseerde dat initiële doel, lastige jongeren wegjagen, en stelde dat hij in dat park een bijzondere, een aangename sfeer wilde scheppen. Hij moet geweten hebben dat klassieke muziek bij een juwelier bij de klanten het gevoel versterkt dat ze een gesofistikeerde smaak hebben. Na dat Klara-nethoofd Chantal Pattyn eerst had getwitterd dat haar hart bloedde omdat de muziek werd ingezet tegen jongeren, bleek aldus burgervader Stefaan De Clerck ook Klara op de valreep mee te werken. Is dat zo? Op de site van Klara en Cobra.be vind je hier geen enkel bericht over.

Ik luister veel naar Klara (Continuo). Maar mijn huisgenoten prefereren andere zenders en muziekgenres. We zorgen ervoor dat we allemaal aan onze trekken komen. Eén afspraak respecteren we hierbij: niemand zet de muziek zo hard dat het anderen stoort of wegjaagt.  We dringen onze muziek niet op aan elkaar.

Het Begijnhofpark maakt deel uit, aldus de pompeuze uitleg op site van de stad, van een groene as voor voetgangers in de stad. ‘Het park biedt rust en verpozing, maar heeft ook plaats voor openluchtevenementen van de stad Kortrijk. In het park schittert ook Toerisme Kortrijk en Kortrijk 1302.’ Het park zelf biedt weinig groen, zeer weinig bomen en nog minder zitbanken en aan weerszijden zijn er lelijke parkings. Het is een groot grasveld, eigenlijk niet veel meer. Opdat het een plek zou kunnen worden waar mensen verpozing zoeken, en naar klassieke muziek komen luisteren, moet er heel wat gebeuren. Aanplantingen, banken, schermgroen, struiken, bloemenperken, windschermen, bomen, waterpartijen en wat er nog allemaal meer te vinden is in een mooi park. Dan zou een muzikale hoek best wel leuk kunnen zijn. Maar over het hele park muziek opdringen? Laat de wind in de bomen ruisen, gesteld dat er bomen staan, laat de vogels fluiten, als die een tak zouden hebben om op te rusten.
En waarom geen speelpleintje? Voor kleuters die er met hun ouders kunnen komen spelen? Zouden die hangjongeren dan niet vanzelf wegblijven? Foei, een speelplein om jongeren weg te jagen …

Maar onze burgemeester is een man van waarden. Hij beseft goed dat muziek de zeden verzacht en dat muziek mensen bij elkaar brengt. Maar dan liefst geen jongeren ….

Ingediend onder mijn gedacht 2 reacties

2 reacties op “Klassieke muziek met een boodschap …

  1. Romain Ossieur schreef:

    Ik ga volledig akkoord met u vorig verslag,de hangjongeren moeten niet zo worden aangepakt Het is ook niet zo dat alle jongeren die in een park vertoeven slechte bedoelingen hebben, maar er zijn er en die moeten worden aangepakt maar niet met klassieke muziek. Zo lost Stefaan Declerck dit niet op. Daarmee ben ik ook gestraft want ik heb het ook niet zo voor klara muziek dus moet ik ook niet meer naar het park? Een kordate aanpak door de politie die daarvoor bevoegd is, dit is de enige oplossing. Geef ze werkstraf dan hebben ze geen tijd meer om criminele feiten te plegen, er zijn genoeg klusjes te doen in en rondom Kortrijk die geen werk afnemen van andere mensen. Maar het is altijd spijtig dat de goeie het moeten bekopen voor de slechte.

  2. vervaeke Patrick schreef:

    Voor wie graag boeken schrijft: we zijn toe aan een boek over ;” praktische handleiding voor preventie en bescherming in België.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie