bartcaron.be

‘Zucht’, proeve van cynisme

Ingediend op mei 19th, 2017 door bartcaron

Je herkent dat gevoel wel als je, na een weekje in het buitenland, op afstand kijkt naar de Belgische en Vlaamse politiek. Waar zijn ze daar over de Alpen toch allemaal mee bezig, denk je vanuit Milaan, al is de Italiaanse politiek zo mogelijk nog gekker. De lijst van 28 maatregelen van de federale regering (de superministerraad) spant de kroon. Akkoord, vooral maatregelen rond veiligheid. Daar kan een mens niet tegen zijn, maar waar en wanneer houdt dat op? Van vingerafdrukken op je identiteitskaart tot veiligheidspoortjes en camera’s in internationale stations. Controles en nog eens controles. Noodzakelijk in de strijd tegen terrorisme. Ik kan er nog extra-maatregelen bij verzinnen, mocht dat nodig zijn. We zijn nog lang geen politiestaat, maar de horizon komt in zicht. Zucht.
Er is nog een positieve kant aan, zo kan je misschien laaggeschoolden aan het werk zetten in bewakingsjobs. Soms gaat gekte ook over. Kijk naar de grenscontroles België/Frankrijk, in de strijd tegen terreur. Ze zijn afgeschaft wegens groot succes. Resultaten? Meerdere doden en gewonden in kopstaartbotsingen in files op de E17 nabij de grenscontroles. Zucht.
Mijn cynisme stijgt ten top als de maatregelen lees over de financiële controles op vzw’s, ook al in de strijd tegen terrorisme. We hebben honderdduizenden vzw’s. Vooruit, veel succes ermee. Waar dat op uitdraait? Op meer paperasserij en controle die finaal niks zal opleveren. Terroristen zijn immers creatieve ondernemers die toch niet open en bloot gaan noteren waar hun geld vandaan komt? De goede kant (?) is dat er nieuwe ambtenaren nodig zullen zijn voor die controle. De kleine lokale vereniging zal wel de pineut zijn, De papierberg, of is het de harde schijf, wordt groter. De verspilde tijd evenzeer. Zucht.
Als scooterrijder mag ik me straks verheugen op een fiscale aftrek voor kledij… Fiscale aftrek voor iets dat verplicht is. Wie is op dit bizarre idee gekomen? Motorfreak Kris Peeters? En er komt een fiscale aftrek voor rechtsbijstand – notabene nadat niet lang geleden de BTW werd ingevoerd op diensten van advocaten. Wat je meer betaalt mag je straks fiscaal aftrekken. Belachelijk. Zucht.

De Vlaamse regering kent er ook iets van. Zie het dossier van de waardevolle bossen die zonevreemd zijn en nu zouden/zullen beschermd worden. De kranten voeren nu de ene na de andere ‘gedupeerde’ op die zijn indertijd verworven bouwgrond, waar toevallig waardevol bos op staat, ziet verdampen. Ze vergeten graag dat er een compensatieregeling is: 80% van de waarde van de grond wordt terugbetaald. Maar dat zou de story in de krant ontdoen van de spektakelwaarde. Bouwgrond is een heilig goed voor de beter bedeelden, daar kom je niet aan in het land van de betonstop (?). De boeren dan. Hoe het mogelijk is dat op sommige landbouwgronden bossen groeien, mag Joost weten. Welke misdadiger heeft de schaarse landbouwgrond indertijd verwaarloosd door er bos op te laten groeien. Wie zijn de daders. De eigenaars toch niet? Wie is zo zot om bos te planten of te laten staan? Zucht.
De slimme energiemeter? Die kost geld, want there is nothing like a free lunch. Wie is de slimste? Niet de klant, want die moet de meter betalen. Niet de overheid, want nog meer aanrekenen voor stroom zou een ware revolutie uitlokken, maar wie dan wel? Eandis en Infrax die straks fuseren tot een ware monopolist die naar de beurs trekt en de facto geprivatiseerd wordt. We verpatsen de overheidscontrole op onze energiedistributie, maar who cares? Geen controleurs meer nodig om uw meter op te nemen, ziezo, dat is een besparing waar alleen de monopolist beter van wordt. Het mag iets kosten, onze stroom is toch al de goedkoopste van de wereld, naar ’t schijnt. Zucht.
De meest toegejuichte beslissing van de regering Bourgeois, is de niet-erkenning van de meeste Vlaamse moskeën die helaas wel aan de wettelijke voorwaarden voldoen. Weer een probleem dat van de baan is. Niet-erkennen betekent immers weer minder paperasserij en controles voor de Vlaamse administratie. We hadden het kunnen weten, moslims mag je pesten. De Vlaamse regering is ongetwijfeld op reis geweest naar Italië. Stadhuizen, rechtbanken en parlementen worden er nog getooid met kruisbeelden. Niemand maakt daar heisa over, zelfs geen vrijzinnige. Ze houden er van hun waarden en normen. Zelfs zonder een christelijke politieke partij. Moslims? Niet gezien. Vluchtelingen? Veilig opgeborgen? Of doorgestuurd? Voorbeelden strekken. Zucht.

Er zijn daarnaast nog vele goede voorstellen van politieke partijen: 500 euro per maand bijverdienen zonder belastingen op te betalen, auto’s sneller laten rijden om de files af te bouwen, gevangenisstraffen verlengen (spaart dopgeld uit), straaljagers kopen voor het leger (ik zou wachten op de solden), kazernes openhouden (al daalt het aantal militairen), meer flexijobs voor de e-commerce, soldaten naar de grens van Libië sturen om vluchtelingen tegen te houden, de boten van Artsen zonder grenzen afpakken zodat ze niet meer aan mensensmokkel doen, laptops op vliegtuigen verbieden, vingerafdrukken op je identiteitskaart zetten, enzovoort.
Maar eerst feest: Trump met staatseer ontvangen en politici zien drummen om met die man op de foto te staan. Apropos, wie betaalt de naaldhakken van Zuhal Demir bedoeld om Ivanka mee rond te leiden?
Zucht.

Ingediend onder geen categorie Reacties uitgeschakeld voor ‘Zucht’, proeve van cynisme

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie