bartcaron.be

Waarom Vlaamse kunst in kelders verkommert

Ingediend op juli 12th, 2017 door bartcaron

Wat een verheerlijking van de Vlaamse cultuur in de krant ( DS 11 juli) . Sander Loones en Matthias Diependaele haalden alle superlatieven uit de kast, maar vinden dat de Vlaamse kunst onvoldoende wordt uitgedragen. De schuldige? De federale instellingen die de Vlaamse kunst in kelders en depots laten verrotten.
Eerst het goede nieuws: Vlaamse kunst staat inderdaad al sinds de Vlaamse primitieven aan de top. Ga naar de biënnale in Venetië, de podiumkunstenfestivals in Salzburg of Edinburgh, de musea in New York en Wenen: ons artistiek talent doet het overal goed. Toegegeven, de eerste Amerikaanse president die speecht voor een Vlaams kunstwerk moet nog komen. Maar maken Vlaamse bescheidenheid en integriteit ook geen deel uit van ons cultureel erfgoed?

Lekkende daken

Waarom dragen we de Vlaamse meesters niet beter uit, vragen de N-VA’ers zich af. ‘In de kelders van de federale cultuur­instellingen ligt zoveel kunst te vergaan. Waarom halen we die niet uit de archieven?’ Het antwoord is nochtans eenvoudig. De federale regering verwaarloost de federale musea, sinds acht jaar een bevoegdheid van N-VA-staatssecretarissen. De kracht van verandering is helaas al die tijd niet merkbaar geweest. De emmertjes in de tentoonstellingszalen staan er nog steeds. De ­regendruppels zoeken onverbiddelijk hun weg door de lekkende daken. Ondanks de tegenwerking van de N-VA blijven de tentoonstellingen – zoals Rik Wouters of Bruegel/Unseen Masterpieces – uitmuntend en zouden we niet beschaamd moeten zijn als Angela Merkel wil komen kijken.

Maar ook op Vlaams niveau geeft de N-VA niet thuis. Ze zwaait de scepter in de Vlaamse regering, maar geeft de Vlaamse kunst en het culturele erfgoed niet de vleugels die ze verdienen. Het cultuurbudget is er de voorbije acht jaar stevig op achteruitgegaan, de middelen voor het internationale cultuurbeleid zijn procentueel het meeste gekrompen. In plaats van actie te ondernemen, drukt de N-VA het subsidiebudget. De middelen van de Vlaamse musea verminderen en het aantal medewerkers van de cultuuradministratie daalt. Alleen het project ‘Vlaamse meesters’, niet toevallig van minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), krijgt enige vleugelslag (DS 11 juli) . Maar dat is dan ook bedoeld om buitenlandse toeristen naar Vlaanderen te lokken.

Kneuterigheid

Tja, waarom dragen we onze cultuur niet meer uit? Omdat de N-VA dat tegenwerkt in de Vlaamse en de federale regering. Daar zouden alle N-VA-politici zich over moeten schamen. Nog nooit heb ik ook maar één minister of lid van deze fractie horen pleiten voor een krachtiger cultuurbeleid, met allure en internationale uitstraling. Het is net die partij die verkrampt ­terugplooit op zichzelf, die polariseert en uitsluit.
Vlaanderen heeft zeker een culturele identiteit, met internationale allure. Maar als we onze kunst vleugels willen geven, mogen we niet in kneuterigheid verzanden. We moeten gaan voor een hedendaags Vlaams verhaal, dat uitblinkt in culturele meervoudigheid en topkwaliteit. Het vereist investeringen in musea, archieven, dans- en theatergezelschappen, in kunstenaars en creatieve geesten. En dat op alle bestuursniveaus.
Dat de N-VA’ers hun politieke verantwoordelijkheid opnemen. Ze zijn baas, zowel op Vlaams als federaal niveau.

Dit stuk verscheen in De Standaard als opiniestuk op 12 juli 2017

Ingediend onder geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Waarom Vlaamse kunst in kelders verkommert

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.