bartcaron.be

De ellende van de dopingbestrijding

Ingediend op november 7th, 2009 door bartcaron

Ja, ik vind dat doping in de sport hard moet worden bestreden. Nog niet zo lang geleden keurden we daarvoor in het Vlaams parlement een nieuw decreet medisch verantwoord sporten goed. Door dat decreet stemde Vlaanderen haar wetgeving af op de regels van WADA, dat is de World Anti Doping Agency. Op zich uitstekend toch? Er was unanimiteit in het parlement en applaus bij alle sportfederaties. In de regelgeving is voorzien dat topsporters whereabouts moeten invulling, de plaatsen waar ze zich bevinden. Dat is bedoeld om dopingcontroles mogelijk te maken, immers de controleurs moeten weten waar de topsporters, die meestal internationaal actief zijn. Anders kunnen ze geen controles uitvoeren.
In de WADA-code staat dat drie keer fout invullen van de whereabouts of drie gemiste controles of een combinatie ervan gelijk staat aan één tot twee jaar schorsing. Het Doping Tribunaal was streng en schorst Yanina Wickmayer en Xavier Malisse voor een jaar. Er is trouwens een ernstig verschil tussen beide. Malisse miste ook een dopingcontrole. Wickmayer gaf drie keer niet aan waar ze zich bevond.

Is de straf niet correct? Sportarts Chris Goossens, die Wickmayer begeleidt gaf een emotionele verklaring op de persconferentie. Maar vooral, hij steekt de schuld op de administratie van de Vlaamse Gemeenschap. Die handelt als een soort politie, bestraffend in plaats van preventief. Zij zouden, volgens Chris de sporters moeten verwittigen als ze vergeten hun whereabouts in te vullen. Misschien heeft hij gelijk. Maar laat ons eerlijk zijn, alle topsporters weten dat ze dit moeten doen, ook hun buitenlandse collega’s, hun tegenstrevers, moeten dat doen. Een begeleider stelt dan weer dat het computerprogramma niet goed werkt. Dat zou kunnen, maar had dat al niet veel vroeger moeten gemeld worden?

Ik denk dus dat deze sporters mogen gestraft worden voor hun slordigheid. Maar, de straf moet in verhouding zijn tot de overtreding. Maar dat is het probleem, de straf is conform de WADA-code. Eén jaar is de minimale straf. Het voelt aan als overdreven. Een topsporter die drie keer vergeet die whereabouts in te vullen, krijgt een vol jaar beroepsverbod. Dat is echt wel buiten proportie. Voor veel zwaardere ‘misdrijven’ spreekt het ‘gewone’ gerecht veel mildere straffen uit. De redelijkheid is dus ver weg.

Maar dat wisten alle mensen die vandaag moord en brand schreeuwen …. Kortom, er is geen rechte kant te krijgen aan dit probleem. Behalve als de administratie preventiever zou werken en bijv. sporters zou verwittigen die de whereabouts vergeten. Behalve als de rechter de wetgeving naar de geest en niet naar de letter zouden toepassen, al lijkt me dat hier moeilijk te verdedigen. Behalve als we de strafmaat verminderen, maar dan botsen we met de WADA, wat ook niet de bedoeling is.Behalve als we een beroepsprocedure mogelijk maken op Vlaams niveau?

Ik wil de minister van Sport Philippe Muyters hierover ondervragen in de commissie. Misschien moeten we een actievere begeleiding van topsporters, inclusief het melden van het ‘vergeten’ van whereabouts, in het decreet opnemen. En een beroepsprocedure in het decreet inschrijven? En een beter computerprogramma laten maken. Ik hoop dat er een ruimte kan worden gecreëerd voor een decreetsaanpassing.

Ingediend onder mijn gedacht 4 reacties

4 reacties op “De ellende van de dopingbestrijding

 1. jan Dekyvere schreef:

  Ik begrijp niet zo goed dat ze dat kunnen vergeten als ze weten welke problemen dit met zich kan meebrengen. Het zijn toch beroeps, omringd door deskundige begeleiding. Drie maal ‘vergeten’ kan er bij mij niet in. Alleen omdat men beregoed is mag mag plotseling voor de goegemeente dit ‘even’ vergeten; moet men dit door de vingers zien. Zoals Vandebroucke die een volksheld wordt omdat hij sterft in een vreemd land bij een dame van plezier en plots iedereen beseft hoe fantastisch hij toch was.
  Ik weet het niet zo goed meer met die bv’s uit de sportwereld.

 2. Alex Desmet schreef:

  Geachte heer Caron

  Ik ben, samen met mijn familieleden, het slachtoffer van het eerste besluit dat ooit werd genomen door de eerste Vlaamse Regering. Diegenen die het besluit hadden ondertekend wisten nergens van toen we hen daarover ondervroegen. Zo bekwaam zijn en waren ze. U zult dat besluit ook wel niet kennen…

  Het is mij zeer duidelijk dat het decreet, waarvan Yanana en Xavier de dupe zijn, is gestemd door de politici die niet vertrouwd zijn met de materie en die zich gewoontegetrouw niets aantrekken van de “kiezer”.

  De huidige minister van sport is zelfs niet verkozen net zomin als de minister-president verkozen was… (is dat democratie?).

  De sancties zijn alleszins overdreven en niet proportioneel, en bovendien stroken ze ook niet met het rechtvaardigvaardigheidsbeginsel, en zeker met het gelijkheidsbeginsel… vooral omdat er in Walloni

 3. Dominique schreef:

  Wat een heisa is me dat toch allemaal met die schorsing die de tennissers opgelopen hebben? Net of zij heilig zijn en/of boven de wet (mogen) staan.

  Als de werkmens 3x onwettig afwezig is op zijn job zal de straf ook niet mals zijn (lees C4-ontslag). Als het al tot 3x toe zal getolereerd worden. Zelfs wanneer de werkmens ziek is, moet hij zich ook verantwoorden bij de baas met een doktersbriefje en zeker thuis zijn wanneer de controlearts langs gestuurd wordt. Dat weet men en bijna iedereen houdt zich daar aan. En ja, de enkelingen die de regels overtreden worden gestraft. Net zoals dat bij sporters kan gebeuren.

  Dus stop met zeuren over de te hoge straf die deze sporters opliepen. Deze liepen ze tot nader order niet op omdat ze met alles in orde zijn/waren. Nee, ze liepen deze straf op omdat ze niet

 4. walter maes schreef:

  Topsporters zijn onaanraakbare halfgoden en moeten dus gerespekteerd en met rust gelaten worden. Het is toch godgeklaagd dat op deze geprivilegieerde dollarmiljonairs de wet onverkort toegepast wordt zoals op ordinaire plebejers en dat ze daar bovenop hun boete en gerechtskosten voor beroep zelf nog moeten betalen op de koop toe. Waar blijft het rechtvaardigheidsgevoel van de Vlaamse regering en van de minister van Sport ? Waar wacht minister Muyters op om stante pede die boete en gerechtskosten op de dollarrekening van de gedupeerde halfgoden te storten ? En is het geen godverdomse schande dat onze topsporters nog belastingen moeten betalen ? Zij die ons land zoveel eer en glorie verschaffen mogen toch financieel en moreel beloond worden en gevrijwaard van alle vervolgingen, belastingen en onterechte aanvallen ?! En waarom wordt voor hen door de Vlaamse regering geen optrekje gefinancierd in Monaco ? Waarom niet ? Nu moeten ze zich bijna doodsporten om het optrekje van de eigen dollarrekening te betalen. Als dat geen schande is ! En de verantwoordelijke politiekers doen er het zwijgen toe. Hoelang nog ???

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie