bartcaron.be

De Rodenburgs verlossen Kortrijkzanen uit de armoede, of niet?

Ingediend op oktober 18th, 2009 door bartcaron

image Zo gaat dat in Kortrijk. Op zaterdag 17 oktober vond in het stadhuis een speciale gemeenteraadszitting en een tentoonstelling plaats naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. A’kzie, de lokale groep waar armen het woord voeren, had zich hiervoor dubbel en dik ingezet. De raadsleden waren voor de gelegenheid personen die zelf in armoede leven. De tentoonstelling werd vrijdag opgebouwd in het stadhuis. Plots kwam een filmploeg van VTM binnen die er opnamen moest maken voor de serie ‘De Rodenburgs’. A’kzie, de vereniging die de dag tegen armoede organiseert in mijn stad, wist daar niks van, maar werd gesommeerd om de half opgebouwde tentoonstelling weer te verwijderen, want die opnamen waren gepland en de tentoonstelling paste niet in de serie …. En zo geschiedde. Vergeten te verwittigen.
En toen de kunstenaar Bart VdV die voor A’kzie hiermee klaar was, en vervolgens naar zijn auto ging, bleek die verdwenen. Weggesleept …want die stond op een plaats waar de opnamebus van VTM moest komen. Alleen, ‘s ochtends stonden de bordjes ‘parkeerverbod’ er nog niet.
Zo zie je hoe het gaat in Kortrijk, 300.000 euro uitgeven om de stad via een tv-serie mooi in beeld te brengen… Mocht ‘De Rodenburgs’ nog gaan over armoede of herverdeling, dan zouden we het nog begrijpen. Maar daar gaat die serie helemaal niet over, is het niet? Het is een kwestie van prioriteiten.

Want armoede is een enorm probleem, ook in Kortrijk. Dat geldt voor zowat 10.000 Kortrijkzanen! Bijna 100 miljoen Europeanen leven in armoede. Daarbij veel mensen van bij, 1 op 7 Belgen heeft een inkomen onder de armoedegrens. Voor een alleenstaande betekent dit minder dan 878 euro per maand. Betaal daar maar eens je huur, gezondheidszorg of gezonde voeding mee. Ook de sociale uitsluiting en vereenzaming die met kansarmoede gepaard gaat, kunnen wij niet aanvaarden. De kritieke situatie in ons land is het gevolg van de nalatigheid om de laagste uitkeringen en het leefloon op te trekken. Bovendien ontbreekt een koppeling tussen het leefloon en de evolutie van het welzijn. Met de huidige berekening van het leefloon is het voor gezinnen trouwens voordeliger om gescheiden van elkaar te leven, omdat dit een apart en hoger leefloon oplevert. Wouter Devriendt schreef een mooi opiniestuk in De Standaard hierover.
Als onze regering kan investeren in de redding van de banken, de notionele intrestaftrek ongemoeid laat, de banken kan redden, de bijdrage van Electrabel misloopt wegens gebrek aan moed dan kan die kleine inspanning voor mensen in armoede niet uitblijven. Desnoods kunnen de Rodenburgs helpen?

5 reacties op “De Rodenburgs verlossen Kortrijkzanen uit de armoede, of niet?

 1. walter maes schreef:

  De Vlericks of de Clerckies ? Wie zal de Kortrijkse vierde wereld helpen ? De Kortrijkse machtskliek is nu ook verbonden met de maffia van de VTM. Doe geen moeite Bart. Er zal nooit iets veranderen. De menselijke hebzucht zit in ieders genen…

 2. P schreef:

  Ik ben de laatste om te beweren dat het stadsbestuur van Kortrijk (voldoende) aandacht besteed aan de armoedeproblematiek. Dat de stad zwaar in de fout gaat door die tentoonstelling te laten verwijderen omwille van opnames voor ‘De Rodenburgs’ is ook al een feit. En dat heeft te maken met prioriteiten, inderdaad. Kortrijk heeft al altijd diezelfde prioriteit gehad, namelijk: geld. Als dat dan betekent dat die keuze indruist tegen de belangen van de minder gefortuneerden dan verschuilt het stadsbestuur zich wel achter ‘een misverstandje’,‘een vergissing’ of een ‘vergetelheid’ of nog iets anders. En kiest tenslotte opnieuw voor het (grote) geld. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat A’kzie moet wijken als er een filmploeg opduikt. Zoiets is van alle tijden in Kortrijk. Het was zo met de verkeersvrije winkelstraten, de Langemeere, het Gouden Kalf, ‘Mijn Restaurant’ en nu dus ook met ‘De Rodenburgs’. Als er geld of prestige mee gemoeid is moet iedereen daarvoor wijken. Zo simpel is dat. De zin ‘mocht

 3. jan dekyvere schreef:

  Dat is

 4. jos verstappen schreef:

  Dit is belachelijk, we mogen al blij zijn dat vtm de rodenburgs in kortrijk WIL opnemen.
  De media zorgt voor een goede reclame voor onze stad, en dat is wel belangrijk gezien de stad nog veel kan en moet groeien. De economie in de stad om een investering zoals het K shopping center rendabel te maken is ook belangrijk, vandaar de nodige media belangstelling. Een snob reeks? Ach waarom niet, het is toch eens iets anders dan blokken, familie of thuis. Armoede blijft natuurlijk ook belangrijk, maar Kortrijk is een van de steden waar we er actief iets tegen doen. (poverello … ed) Moesten de belastingen wat lager liggen om politiekers en ambtenaren te betalen, hadden we zeker geld over om de armoede nog beter te controleren. De basis van het probleem ligt dus niet bij ondernemerfamilies (

 5. peter schreef:

  IK GEEF U GROOT GELIJK OVER DIE RODENBURGS
  IK WALG DAARVAN!!
  IK HEB ER AF EN TOE NAAR GEKEKEN EN ZE ZWAAIEN
  DAAR MET BRIEFJES VAN 500 EURO ALSOF DAT HET MAAR
  500 OUDE BELGIESCHE FRANK IS.
  EN DAN AUTOS DAS PAS OVERDREVEN MAAR JA ZE KENNEN
  DE WAARDE VAN HET GELD NIET MEER.
  IK ZELF WERK IN EEN BW PLUS AF EN TOE TIJDELIJK STEMPELEN
  WEGENGS TE WEINIG WERK.
  DUS VEEL VERDIEN IK PER MAAND NIET HOOR

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie