bartcaron.be

Oorgefluister of lippendienst

Ingediend op juli 14th, 2009 door bartcaron

De belangrijkste vraag vandaag was niet of Kris Peeters II een goede regering is om Vlaanderen te besturen, of hoe Van Rompuy het angstwekkend diepe gat in zijn kas zal opvullen, maar de vraag of de coureurs in de Tour de France met oortjes mogen rijden. Nee, niet dat ze onderweg hun iPod in de achterzak hebben zitten om te luisteren naar het beste van Michael Jackson, maar of ze al dan niet kunnen communiceren met hun ploegleider. Het werd een waar steekspel, waarbij de ploegleiders uiteindelijk de handhoek moesten gooien en de grote tourbazen het laken naar zich toehaalden. Geen oortjes dus, vandaag.
Ik houd van de koers. Ik neem het ritverslag op mijn digicorder op, en kijk ‘s avonds laat met veel genoegen naar de wedstrijd. Natuurlijk is het een commercieel spektakel, een circus van slechte smaak, maar tegelijk fascinerend mooi. Vooral de heroïek in de bergritten grijpt een mens als ik aan. Ik rijd op vakantie dan ook graag zelf over deze bergen en droom dan … of nee, ik zie af als de beesten.
Oortjes, daar gaat het dus om. Vroeger lieten de coureurs zich uitzakken tot bij hun sportbestuurder om informatie te krijgen over de achterstand, over de positie van tegenstanders en ploegmakkers. Nee, niks meer van dattum. De elektronica zorgt voor de perfecte info. Maar ook voor een andere koersstrategie. Nu dirigeert (of ondergaat) de sportdirecteur vanuit de volgwagen het wieleroorlogje. Zo zie je plots een kopgroep de remmen dichttrekken, of een renner die zich laat uitzakken. Ik vind de koers interessanter geworden. Een goede tactiek is nu belangrijk, vroeger volstond het om hard te stampen.
De koers, oh zo fascinerend. De politiek, al even fascinerend. Mocht Frank Vandenbroucke (de ex-minister, niet de coureur) tijdens de onderhandelingen oortjes hebben gehad, zou Caroline hem dan ingefluisterd hebben dat hij dit of dat niet mocht zeggen? Want, als er één ding duidelijk is, hij heeft zich niet gehouden aan de ploegconsignes. Hij demarreerde op de verkeerde plaatsen en reed zijn ploegmakkers uit de wielen. Of liever, dat probeerde hij, maar alleen opboksen tegen een peloton dat wil rijden, dat lukt niet. Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant? Of is hij geflikt door een combine van ploegmaten? Hoe erg gelijkt Caroline Gennez op, of verschilt ze van Johan Bruyneel? Bruyneel is de baas, Caroline ook. Wie wil liever dat Contador de Tour wint, en niet Amstrong? Geen Vandenbroucke dus, en geen Vanvelthoven en Crombez. En zo kwam er een aap uit de mouw. De topdame van de Lijn schuift een bank op. En meteen zien we drie sp.a-ministers die nooit in het Vlaams parlement zetelden. En die vooral eeuwige trouw moeten betuigen aan de echte kopman van de ploeg.
De politiek morst met talenten van mensen. Dat wisten we al langer.

PS Tom Boonen kuste een andere vrouw en er kwam vlammende ruzie van. Dat is dat andere belangrijke nieuwsfeit van de voorbije dagen. Orale ontrouw dus. Is dat erger dan een lijntje coke?

Ingediend onder geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Oorgefluister of lippendienst

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie