bartcaron.be

Oostende en de sloophamer

Ingediend op juni 17th, 2009 door bartcaron

De Koningin der Badsteden, gracieus doch vergeten, draait zich om in haar graf. Eén dag na de verkiezingen begon in Oostende de afbraak van Hotel La Paloma, een prachtig belle-époque pand uit 1898 (DS 12 juni). Het stadsbestuur reikte hiervoor een sloopvergunning uit, alhoewel het gebouw in de Vlaamse Inventaris voor Onroerend Erfgoed opgenomen is.

Ondergetekende woont niet in Oostende, maar in ‘Sloopstende’: een stad aan de kust waar bouwpromotoren het voor het zeggen hebben. Waar een SP.A-CD&V-OpenVLD-coalitie zonder al te veel schaamte of historisch besef afbraakvergunningen voor erfgoed blijft afleveren. Waar banale nieuwbouwappartementen als paddenstoelen uit de grond rijzen en het uitzicht van onze stad verminken. Vaak gaat het bovendien om dure appartementen die voor de modale Oostendenaar onbetaalbaar zijn. Maar wie maalt daarom, zolang bemiddelde senioren uit het binnenland de nodige centen op tafel leggen en de belastingkas spekken? Zo vergrijst Oostende verder en trekken jonge gezinnen weg. In onze stad – een centrumstad zonder cultuurcentrum – overheerst geen visie, maar kortetermijndenken en geldgewin.

Al vele jaren voert Groen! actie voor het behoud en de renovatie van historisch waardevolle panden in Oostende. Bij gebrek aan een beschermingsbeleid door het Vlaams Gewest, is het aan de lokale overheden om voorzichtig om te springen met de toekenning van afbraakvergunningen. Maar terwijl sommige gemeenten effectief een sterk erfgoedbeleid voeren, laat Oostende de sloophamer zwaaien. Alle propaganda van bevoegde schepen Bart Bronders (SP.A) over villaplannen, erfgoedcommissies en inventarissen ten spijt, spreken de feiten voor zich. Elke Oostendenaar merkt hoe razendsnel erfgoed tegen de vlakte gaat. De met veel bombarie aangekondigde erfgoedcommissie A.be werkt allesbehalve transparant en presteert het om vooral positieve afbraakadviezen te geven.

Maar wij blijven optimistisch. Meer en meer Oostendenaars, erfgoedverenigingen zoals vzw Dement Oostende en BV’s zoals Herr Seele organiseren zich in hun protest tegen de afbraakgolf. Het gaat om mensen die met lede ogen toekijken hoe de ziel van Oostende aan de bouwpromotoren verkocht wordt. En wat met de Koningin der Badsteden? Zij lijkt hoe langer hoe meer op een grijze, betonnen dame. De verantwoordelijkheid van onze lokale politici is immens. Wanneer keert de passie voor Oostende terug en stopt de sloophamer met zwaaien?

Wouter De Vriendt (volksvertegenwoordiger en Oostends gemeenteraadslid Groen!)

Ingediend onder geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Oostende en de sloophamer

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie