bartcaron.be

Over helden en gelden

Ingediend op juni 27th, 2012 door bartcaron

De toeristische impulsprojecten waarmee minister Geert Bourgeois gisteren uitpakte, moeten drommen toeristen lokken. Althans dat zou men toch mogen verwachten van dergelijke projecten. En nee, het hoeven heus niet allemaal Chinezen, Brazilianen of andere groeilanders te zijn. Nee, het mag even goed een West-Vlaming zijn die even de benen gaat strekken in Oud-Rekem of een opa uit buurgemeente Riemst die met de kleinkinderen naar Koksijde trekt omdat er klimtorens op het strand werden geïnstalleerd. Het zou al een succes zijn mocht een verdwaalde Nederlander, op doortocht met zijn sleurhut, even halt houdt bij één van de genomineerde en geïnjecteerde projecten. Waarmee we meteen bij de Koers belanden, één van de grote slokoppen van deze subsidieronde.
Vlaand’rens mooiste bestaat volgend jaar 100 jaar en dat mag gevierd worden, maar maakt dit alles wat van dichtbij of veraf met twee wielen te maken heeft meteen tot topprioriteit inzake toeristische subsidies? In een eeuw kan er veel gebeurd zijn, maar heeft het racecircuit van Zolder enig uitstaans gehad met de Ronde van Vlaanderen? Ik dacht het niet. En alle respect voor de atleet Sven Nys, maar moet de NV Sven Nys een half miljoen toegestopt krijgen voor een ‘belevingscentrum veldrijden’ in Tremelo-Baal?

De haren op mijn wielerminnende armen – je weet wel: zo met een plotse overgang van licht naar donker, enkele centimeter onder oksels – gingen echter pas pal overeind staan toen ik zag dat de vzw RIA een subsidie kreeg voor de Ronde Classic, met als doel, ik citeer: “het oude parcours weer tot leven brengen.” Een nobel doel, maar wanneer je weet dat de vzw RIA genesteld is in de schoot van Flanders Classics, het vehikel dat de Vlaamse wielersport de voorbije jaren monopoliseerde en uitmolk, dan verslik je je in je bidon. Om de grandeur en heroïek te herstellen kan Wouter VDH misschien beginnen met het slopen van de VIP-tenten op de flanken van zijn Kwaremont.
Trouwens er gaat ook een aardig bedrag naar ‘Muur & Mythe – 100 jaar RvV in Geraardsbergen’. 98 jaar, dacht ik…

Nu, okee, koers is populair in de Vlaanders en gans de wereld smult van onze klassiekers en lokt wielergekken van alom naar onze heuvels en kasseistroken.
Misschien moet ik wel meer problemen hebben met de nieuwe clublokalen van de Yachtclub in Oostende of het weinig democratisch geprijsde Lakeside Paradise in Knokke-Heist. Of de randanimatie van het WK cyclocross in Koksijde die ruim 200.000 kreeg toegeschoven.

Waar eindigt toerisme, waar begint gesubsidieerde elitesport? Waar begint rendabele topsport?

Maar evenzeer: waar eindigt toerisme en waar begint cultuur? Zo zien we in het lijstje ook Beaufort 04 opduiken, vorige week nog een opgeviste gebuisde van de Kunstensubsidies. We zien Dranouter Bad, van de, met dank van Yves, eveneens opgeviste vzw folkfestival. Een heel nobel project, maar wat komt het doen in een impulsprogramma rond toerisme?
Wat met Manifesta 9, de reizende Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst, of nog zoiets: Flanders’ song for peace. Een oratorium speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd door Philip Glass, uitgevoerd door de Brussels Philharmonic, met medewerking van koren uit 30 tot 50 buitenlanden. Fantastisch, ongetwijfeld artistiek hoogstaand en zelfs iets om naar uit te kijken, maar wat is de toeristische meerwaarde. Behalve dan de kooruitstap van die vele zangers?

Ik heb er geen probleem mee dat minister Bourgeois 14 miljoen investeert in toeristische impulsprojecten. Ik verdenk hem zelfs niet van enige favoritisme en chauvinisme wanneer een bovenmatig gedeelte naar ons West-Vlaanderen vloeit. De kust en Flanders Fields zijn immers onlosmakelijk van ons. Maar toch stel ik mij bij nogal wat van de projecten de vraag in hoeverre zij bijdragen tot de toeristische ontwikkeling en ontsluiting van Vlaanderen. Om nog maar te zwijgen over dezen die van meerdere walletjes eten.
Da’s dan weer een andere toeristische trekpleister, maar niet in Vlaanderen. En wellicht ook niet gesubsidieerd door de ontslagnemende regering Rutte.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Over helden en gelden

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie