bartcaron.be

Waarom ik de stap naar Groen! zet

Ingediend op februari 3rd, 2009 door bartcaron

In november vorig jaar spatte Spirit (dan VlaamsProgressieven) uit elkaar. Dat gebeurde na een memorabele partijraad. Samen met een aantal collega’s stapte ik uit wat er overbleef van de partij. Die rest transformeerde al snel tot SLP.

Ik pleitte voor het stopzetten van Spirit. Na een kleine acht jaar konden we niet anders dan vaststellen dat het niet gelukt was. De opiniepeilingen waren vernietigend, de kartelpartner wilde niet verder. Ik wilde niet eindigen in kletterende ruzie, de strijd van het grote gelijk … Ik wou zelf de stekker eruit trekken en als vrienden uit elkaar gaan. Elkaar diep in de ogen kijken, respect opbrengen voor de ‘andere’ mening en elkaar de hand schudden. Vaarwel, vrienden. Goede vaart. Neem de weg waarin je je eigen idealen het beste kan terugvinden en realiseren. Hoe? Die weg zouden we zelf moeten kiezen.

Ik heb mijn keuze lang uitgesteld. Om verschillende redenen. Ik heb eerst nagedacht of ik niet beter de politiek achter mij zou laten en kiezen voor een job in de culturele wereld. Maar ik kan er niet omheen, de politieke microbe laat me niet los.

Ik was partijloos. Ik geloof niet in onafhankelijke partijkoers van SLP en zag een overstap naar sp.a niet meteen zitten. Al moet ik erkennen dat de samenwerking met sp.a in het Vlaams parlement en de Kortrijkse gemeenteraad (in een fractie sp.a-spirit-Groen!) steeds correct is verlopen. Hopelijk kan die samenwerking lokaal blijven en zelfs nog sterker worden. Ik werd door sommigen gepolst over een keuze voor Groen!. Er volgden gesprekken over wat Groen! belangrijk vindt, over wat ik belangrijk vind.

Lees verder: Klik hier om het vervolg te lezen.

Ingediend onder mijn gedacht 17 reacties

17 reacties op “Waarom ik de stap naar Groen! zet

 1. Rudy schreef:

  Je hebt de goede keus gemaakt Bart! Onze steun heb je alvast. Succes!!!

 2. Pascal Ennaert schreef:

  Bart,<br><br><br><br>Absoluut respect voor je keuze. Gezien we meestal op dezelfde golflengte zaten ga ik je missen. Het valt overigens op dat je je keuze verantwoordt op basis van die elementen waar we het vaakst van mening over verschillenden: de uitgesproken groene dossiers …<br><br>Als zijn er ook op dat vlak dossiers waar we elkaar zullen blijven vinden. Dat nieuw stadion in Brugge: op de Blankenbergse Steenweg West.<br><br>Ik hoop oprecht dat men je bij Groen dat parlementaire zitje gunt. Als één van de beste Vlaamse parlementairen heb jij daar zeker recht op.<br><br><br><br>Tot ziens.

 3. Elke Decruynaere schreef:

  Van harte welkom!

 4. walter maes schreef:

  Ja, ja…de groene ‘idealen’ van Caron… Het is weer lachen geblazen. Eigen politieke carrière eerst. Na maandenlang gehengeld te hebben naar een postje in de kulturele sektor, bleken de kansen en het loon daar niet om over naar huis te schrijven. Dus verlegde Bartje zijn interesse naar een lukratiever postje in de politiek, zijn ‘grote liefde’. En waar kan hij beter schuilen dan bij de Westvlaamse Groenen – geen konkurrentie bij een verzameling nitwits – en éénoog Caron wordt daar koning. Bart mikt er op een zeteltje met een prettiger loon dan in de armlastige kulturele sektor. Bartje speelt politieke roulette maar heeft niks te verliezen. Mislukt het, is er een geruststellende financiële nooduitgang bedisseld in een of ander sociaal of kultureel vzw-tje. Azijnpissers en jaloersgaards noemen het sluwe politieke carrièreplanning onder de mom van holle frasen, hooggestemde idealen en hoogdravende praatjesmakerij.<br><br>Onder de dekmantel van demokratie en door middel van verkiezingen, het installeren van werkloze middenmoters in voordelige en overbodige politieke postjes, men moet het kunnen

 5. Bart Caron schreef:

  Bedankt allen, zelfs de azijnpissers en jaloersgaards. Ik ben al blij dat ik éénoog ben ik het land der blinden. Alle begin is moeilijk. En sinds ik nu stinkend rijk aan het worden ben – dixit mr. Verdriet van Kortrijk – doet het me een genoegen te mogen stellen dat ik hardop mag pleiten voor een vermogensbelasting. Ik zal helaas niet bij de doelgroep behoren, daarvoor is mijn fortuin toch nog te klein. <br><br>En wat het uitgangetje betreft, ik richt zo nodig zelf een vzw’tje op, draai de minister-president de arm om en de kraan begint te lopen. Zo gaat het blijkbaar, nietwaar?<br><br>En aan alle andere mensen van goede wil, van harte dank voor de bemoedigende woorden. Dat doet deugd.

 6. “In het land der blinden is eenoog koning” is de juiste uitdrukking, Bart. Klinkt trouwens verrekte verwaand, gelijkhebberig en pretentieus als je het over jezelf zegt. Niet helemaal ‘Bart Caron’, dacht ik. Hoop ik.

 7. Carlo Herpoel schreef:

  Ja Bart, We gaan ervoor.<br><br><br><br>Nu de kogel door de kerk is en de beslissing is gevallen zal na het regenen van reacties de stilte terugkeren.<br><br>Dan begint het nieuwe avontuur, een nieuwe verhaal…<br><br><br><br>Ikzelf ben ook blij deze stap te hebben gemaakt.<br><br>We hebben er lang over gepraat, gebrainstormd…wat wordt het…cultuur / politiek ? politiek /partij? <br><br>Na de periode van ‘Onafhankelijke’ hebben we een groen pad gekozen.<br><br><br><br>We mogen met trots zeggen dat we een bewuste keuze hebben gemaakt. Een zekere keuze.<br><br>Zoals bij alles, zijn voor en tegenstanders bij de keuze van de verpakking! Doch gaat het hier om inhoudelijk werk, thema..<br><br><br><br>De tijd is nog niet rijp om te stoppen in de politiek zodoende was verder doen feitelijk de enige oplossing!<br><br>En nu…nog aan het twijfelen wink

 8. Bart schreef:

  Dixit Bart Caron op 06/01/09, op deze eigenste blog:<br><br><br><br>Groen! zal sterk uit de hoek moeten komen om de kiesdrempel te halen. Hopelijk lukt het hen. En de sp.a is in de opiniepeilingen naar een diepterecord gezakt. Jammer, jammer. En dan zwijg ik over het onafhankelijke restant van Spirit dat nu SLP heet en niet over de drempel geraakt. In deze kringen zijn er niet veel prijzen te verdelen.

 9. Bart schreef:

  Dixit Bart Caron op 03/12/08, op deze blog:<br><br><br><br>“Door samen te werken met andere progressieve krachten kan ik wel bouwen aan een warme en verdraagzame samenleving en de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Die zijn talrijk: de koopkracht, de wachtlijsten in de zorg, armoede en uitsluiting, het asielbeleid, de klimaatopwarming enz. Ik wil dat doen met mijn buren: meebouwen aan een positief Vlaams, sociaal en democratisch alternatief. Word ik dan vandaag nog een sp-a’er, of godbetert een groene? Nee, ik wil, als de storm uitgeraasd is, het stof helemaal laten neerdwarrelen. Pas dan zal ik echt kunnen zien hoe het politieke landschap er uitziet. Dan zie ik wel waar ik onderdak zoek. Ik zit niet te wachten of fenomenale aanbiedingen of fantastische posten. Die komen er niet. Daarvoor is links gewoon te klein geworden. En als je dan ook nog geen electorale kampioen bent. <br><br>Ik wil wel meewerken aan een breed, open, sociaal, progressief project, wars van heilige huisjes”

 10. Jeroen schreef:

  Eindelijk iemand die wel risico’s durft nemen bij zijn overstap, en niet voor de zekerheid van een klassieke politieke zuil kiest maar voor een partij die in zijn kiesdistrict altijd met de kiesdrempel flirt. Ik hoop (en ben zeker) dat Bart met dezelfde eerlijkheid en ijver zijn werk zal verderzetten in deze nieuwe partij. Hopelijk kan hij met zijn intelligente discours op tegen de mediageile pletwals van Dedecker en co, en toont hij Brussel dat onze regio wel wat eer te bieden heeft dan de middelmatigheid van Leterme.<br><br>Bravo, Bart, je hebt alvast mijn stem (en ik ben zeker geen typische groen-kiezer).

 11. Erik schreef:

  Welkom bij Groen! En succes bij de poll in West-Vlaanderen.

 12. Bart Caron schreef:

  Juist, dat is exact wat ik wil, samenwerken met progressieve krachten. Dat wil ik in Kortrijk ook zo houden. Ben eens nieuwsgierig wat de sp.a zal doen, nu ik voor Groen! heb gekozen. Met SLP willen we uiteraard ook samenwerken. <br><br>En op Vlaams niveau, zal je je misschien afvragen? Graag, maar iedereen verkiest zelfstandig te werken. En is het niet sp.a die het kartel met Spirit heeft opgezegd? Wat blijkt? Dat kartelformules jammer genoeg niet lang standhouden. Kijk naar die van CD&V met N-VA, VLD met Vivant en sp.a met spirit, ze zijn allen opgebroken. Groen! heeft gekozen voor een eigen koers, en de feiten geven de partij eigenlijk gelijk. <br><br>En toch hoop ik dat we op middellange termijn krachten kunnen bundelen, via lijstverbindingen (kiessysteem hervormen?), of via coalities.

 13. Beste Bart,<br><br><br><br>Uit de enkel ontmoetingen die we gehad hebben denk ik te mogen zeggen dat het voor u geen evidente keuze zal geweest zijn : al dan niet verder gaan met je politiek engagement. Ik ben blij dat je in groen! de partij gevonden hebt waarin je uw politiek beest kunt laten brullen als nooit tevoren! Hopelijk laat je je idealen van bij SPIRIT wel niet varen maar daar mag ik eigenlijk niet aan twijfelen. Veel succes in het ruimer, rijker worden van je habitus ! !

 14. Avijn Philippe schreef:

  Welkom Bart,<br><br>Je bent een aanwinst en versterking voor onze partij.

 15. Tja, volgens wat ik hier lees ben je dus een tegenstander van het Gouden Kalf in het centrum van Kortrijk (je vermeldt het zelfs twee keer!) maar Groen! en de Vlaams Progressieven hebben het project indertijd wel mee goedgekeurd….

 16. Sally Mens schreef:

  Bart, je vergeet de samenwerking MR / FDF. Heel België zou er goed mee afkomen moesten Olivier Maingain c.s. eens op eigen kracht proberen steun te verwerven voor hun radicaal rabiaat taalracisme. Ik vraag me echt af of Wallonië zich tot het uiterste wil laten meetrekken in zijn staatsondermijnend nastreven.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie