bartcaron.be

CD&V in Kortrijk: de schijnvertoning

Ingediend op mei 19th, 2012 door bartcaron

In Kortrijk gaat de CD&V ervan uit dat ze de volgende keer weer baas zal zijn. Al eeuwen, bij wijze van spreken, maken ze de dienst uit. Gisteren presenteerde de lokale schepen van Natuur een plan voor de omgeving van Kortrijk-Zuid maar meldde er meteen bij dat de realisatie pas voor de volgende legislatuur zou zijn. En ik vernam dat burgemeester De Clerck weer grote plannen aan het ontwikkelen is voor het zuiden van Kortrijk. Een tram naar het nieuwe ziekenhuis en omgeving kunnen we nog toejuichen, maar verder … Meer plaats voor auto’s en voor parking op Hoog-Kortrijk, daar gaat het eigenlijk om. Want ja, Xpo breidt steeds verder uit, maar zonder in parking te voorzien. En het ziekenhuis zou liever ook niet meer investeren in een parkeertoren. Er komen aan grote snelheid nieuwe kantoorcomplexen, scholen en bedrijven bij. Die zorgen worden handig op de schouders van de stad geschoven. En dus moet het Kennedybos omgehakt en komt en het Groen lint(je) Zuid onder druk.

Kortrijk is CD&V-land. Zeker van de macht. Al zouden de christen-democraten misschien wel eens hard kunnen schrikken. Na de verkiezingen kan misschien (wellicht?) een meerderheid komen met alle democratische partijen, maar zonder de CD&V. Dat zou een lokale revolutie betekenen. Of het een project is om naar uit te kijken? Ik weet het echt niet, ik maakte al eens van dichtbij paars-groen mee en daar ben ik niet meer zo enthousiast over. Enfin, daar gaan wij, als kleine partij niet over beslissen. Oef.

Terug naar de vanzelfsprekendheid waarmee de CD&V, met een kleine 40 procent van de stemmen, doet de partij alsof ze God en klein Pierke kunnen vertegenwoordigen. Hoe ze dat volhouden, vraagt de lezer zich af? Wel, daar is een truc voor die in mijn stad al verschillende keer met succes is toegepast. Organiseer een schijnruzie tussen de twee grootste vleugels van de CD&V, tussen het ACW en de middengroep, houd de discussie maanden vol, personaliseer de strijd, speel op de emotie en …
Concreet: in Kortrijk heeft de CD&V beslist met Stefaan De Clerck naar de verkiezingen te stappen. Protagonist Lieven Lybeer, de ACW-kopman – al heeft die aanduiding ook zeer modderige voeten in de aarde gehad omdat Francesca Verhenne die plek wel wilde veroveren, geheel en al terecht als je het mij vraagt – dus Lieven Lybeer verving tijdens de ministeriële periode op Justitie Stefaan. Goede representatie, vriendelijk en voorkomend, alcoholvrij, sympathiek, sterk in dienstbetoon en in handen schudden, en dus populair. Veel visie is er niet, bij Stefaan is er veel (wollige) visie maar weinig daadkracht. Lastig volkske. Lieven had gehoopt op een deus ex machina, of liever op Wouter Beke. Die laatste meende echter dat Stefaan beter terugkeerde naar Kortrijk. En dus moet Stefaan de Kortrijkse koning blijven.

En dus ontstaat hét moment om de oude tweestrijd ACW-Unizo op te frissen. In de marge van Rerum Novarum lieten een paar oudgedienden en een anonieme schepen – flauw toch – van het ACW hun ongenoegen de vrije loop. Het ACW is sterker dan Unizo, maar krijgt niet waar het recht op, stellen ze. De burgemeester moet niet de facto Stefaan D.C. worden, maar de CD&V-er met de meeste voorkeurstemmen. Ik had gehoopt dat deze vroede heren zouden voorstellen dat het vleugel met de meeste verkozenen zou zijn. Want dat zou pas echt de krachtsverhoudingen aantonen.  Maar nee, de voorkeurstemmen zouden moeten beslissen. En dat is bedrog, kiezersbedrog.

Maar voor ik dat uitleg, moet ik nog een paar zetten op het schaakbord toevoegen. Ongetwijfeld hebben beide vleugels ook een pak compensaties afgesproken. Die blijven geheim, zoals bij elke deal die de ogen van de kiezers niet trotseert. Het zal gaan over (goed betaalde) topmandaten in intercommunales en gemeentebedrijven, of van die zaken zijn als Stefaan die 300.000 euro cadeau mag doen aan Interieur en Lieven 42.000 aan Novarock, ouderwets wielen en dielen dus. Of misschien is de een of de andere wel een zetel beloofd in de deputatie of in een parlement.

Bedrog zei ik dus. Zeker weten. Nooit of te nimmer kan Lieven meer voorkeurstemmen dan Stefaan binnenhalen. In 2006 had Stefaan er 8600, Lieven 3500. Dat haalt hij in 2012 nooit op, zeker niet vanop de derde plaats. Dat moeten de ACW-ers toch beseffen? Zo ja, dan voeren ze een slechte show op, goed wetende dat het hen nooit zal lukken. En toch doen ze het, omdat ze uit ervaring maar al te goed weten dat het stemmen aanbrengt voor de CD&V. Als je kiezers de schijnbare strijd ACW-Unizo mee laat beslissen, dan zet je kiezers, die misschien voor een partij zouden stemmen die hen meer aantrekt, hun stem nuttiger te ‘besteden’. Het gebeurde in Kortrijk verschillende keren met de tweestrijd Sansen-Dejaeger/de Bethune. En met succes, de CVP behaalde de absolute meerderheid, zeldzaam in een centrumstad. Zo hoog komen ze niet meer uit, maar van de N-VA moeten ze niet veel schrik hebben.
Wedden dat voor de provincieraad in Kortrijk de CD&V veel lager zal scoren dan voor de gemeenteraad?

Zou het ACW eens durven aan een beetje introspectie doen? Zullen ze tijdens de volgende legislatuur een beetje meer (van hun programma) realiseren? Want de oogst is bijzonder mager. Wat is er gebeurd qua woonbeleid (rien de rien), jeugdbeleid (schepen beloofde 56 keer een fuifzaal), OCMW (moest een dotatiedaling slikken) om niet te spreken over de ACW-schepen die vooral als(kampioen van het asfalt en koning auto zal worden herinnerd. Wat iser gebeurd? Sociaal en rechtvaardig beleid is meer dan dienstbetoon en handjes …

Een reactie op “CD&V in Kortrijk: de schijnvertoning

  1. Ronny Eggermont schreef:

    Interessante denkoefening Bart !

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie