bartcaron.be

Politiek of cultuur? Een stukje over mezelf

Ingediend op januari 6th, 2009 door bartcaron

Ik zal het nu toch maar eens doen: een stukje over mezelf schrijven. Wat moet ik straks gaan doen? In juni zijn er verkiezingen voor het Vlaams parlement. En gelet op de schitterende (?) verwachtingen voor ‘links’ in Vlaanderen, gaan er zeker zetels verloren. De opniepeilingen zijn niet rooskleurig, eerder donkerblauw en donkerbruin. Ook en vooral West-Vlaanderen, de heimat van Jean-Marie, Yves en Q.

Groen! zal sterk uit de hoek moeten komen om de kiesdrempel te halen. Hopelijk lukt het hen. En de sp.a is in de opiniepeilingen naar een diepterecord gezakt. Jammer, jammer. En dan zwijg ik over het onafhankelijke restant van Spirit dat nu SLP heet en niet over de drempel geraakt. In deze kringen zijn er niet veel prijzen te verdelen.

En dus vraag ik me af of het zin heeft te kandideren naar een verlengd verblijf in de kunstleren zetels van het parlement met de glazen koepel – met weinig kans op succes – of zeg ik dat het mooi is geweest en ga ik mijn oud lief terug opzoeken.  Ik bedoel op zoek gaan naar een job in de culturele wereld. Die zie ik eigenlijk nog heel graag, en ik denk dat dat misschien nog wederzijds is ook.

Politiek is een harde stiel. Ik heb de voorbije jaren vol gas gegeven. Daar heb ik geen spijt van. Vijf jaar op het kabinet van de Cultuurministers – dankuwel Bert en Paul – en vijf jaar in het Vlaams parlement – dankuwel lieve kiezers. En niet zonder enig succes. We hebben veel mooie zaken gerealiseerd. Daar kijk ik met fierheid op terug. Is het niet het moment om die periode in schoonheid af te sluiten, een boog van 10 jaar te ronden? En inderdaad mijn oude liefde op te zoeken? Ik ben bestuurslid van verschillende artistieke en culturele organisaties, volgin  de scène van dichtbij …. en is de afstand niet groot.

Maar ik ben van de politiek gaan houden, hoe hard die ook is. Het is een uitdagende wereld, waar je echt wel kan neerzetten.  Als je mag meebesturen weliswaar. Ook lokaal ben ik politiek actief, in de Kortrijkse gemeenteraad. Beperk ik mijn politieke activiteit daartoe? Wie weet wat de toekomst nog brengt. Aan carrièreplanning heb ik nooit gedaan.

Ik moet mijn keuze wel eens maken, ze achtervolgt me al maanden. Het is een warboel in mijn hoofd. Ik geraak er niet echt uit.

Ingediend onder mijn gedacht 6 reacties

6 reacties op “Politiek of cultuur? Een stukje over mezelf

 1. Louis Lagae schreef:

  Ken Uzelf! Voor weinigen en ook voor jou te moeilijk.  Zelfkennis vergt vooreerst een onmenselijk grote nederigheid. Toch kan jouw conclusie-na-introspectie juist zijn.  De hoerderij van de politiek is niet voor jou weggelegd.  Je werkte zelfs voor Bert, hoe heerlijk naief kan men zijn.<br><br>Het begeleiden van -, het stimuleren tot cultuur : DAT is je lief.  Dat zeg ik je, in respect, nogmaals.<br><br><br><br>Louis.

 2. Bart Hanson schreef:

  Louis is duidelijk geen links-liberaal. Want dat betekent dat je zelf verantwoordelijkheid opneemt op de samenleving te verbeteren. En het beste middel daartoe is de politiek, wat mensen daar ook mogen van denken.

 3. Louis Lagae schreef:

  Correctie: voor VELEN en ook voor jou te moeilijk.

 4. Carlo Herpoel schreef:

  Tja,<br><br><br><br>Niettegenstaande de intellectuele weg …. vaak verdrongen wordt door eerzucht en egotripperij.<br><br>Niettegenstaande zelfopoffering voor goede doelen, respect voor anderen … de medemens fataal kan zijn.<br><br>Niettegenstaande men bezig is de wereld aan het verbeteren … stoot men steeds op nieuwe hindernissen.<br><br>Niettegenstaande iedereen meent de juiste weg te hebben gevonden … lopen vele sporen dood.<br><br>Niettegenstaande verantwoordelijkheid opnemen diverse invalshoeken heeft … is plichtsbewustheid een gave.<br><br>Niettegenstaande politieke maskers met tijd doorzichtig worden … is Facebook ongesminkt.<br><br>Niettegenstaande wijsheden verward wordt met politiek scoren … zijn resultaten belangrijk.<br><br>Niettegenstaande de bevolking de samenleving maakt … moet er geleid worden.<br><br>Niettegenstaande men steeds keuzes moet maken … wil men alles proeven.<br><br>Niettegenstaande kunst de wereld kan redden (citeert Stefaan De Clerck) … is vrede blijkbaar iets te mooi.<br><br>Niettegenstaande populisme charmes heeft … vertoont het geen wijsheid.<br><br>Niettegenstaande moest hij, indien, als en mocht het zo en anders de natrappers zijn in het geweten.<br><br>Niettegenstaande twijfelaars nooit weten …wat juist is.<br><br><br><br>Niettegenstaande dit alles is ‘de zoektocht naar het betere, het andere steeds boeiend!!!’<br><br><br><br>Besluit: Ga ervoor…zet een stap … Griet, kinders, help hem …verlos jezelf van kwel en kommer.<br><br><br><br>Gelijk welke stap twijfelaars zetten is voor hen denkbeeldig verkeerd.<br><br><br><br>Tja … nu begin ik ook te twijfelen…<br><br><br><br>Carlo Herpoel

 5. Louis Lagae schreef:

  Bart, er zijn toch nog andere wegen om deze verantwoordelijkheid op te nemen? Een weg die te weinig aan bod komt is de intellectuele weg.  (Her) lees misschien eens “La trahison des clercs”(Benda) of “In de schaduwen van morgen” (J. Huizinga).

 6. walter maes schreef:

  Louis is een linkse LDD-er. Na de ‘links-liberale’ school van Bart Hanson, de nieuwste stroming in de politieke filosofie. Hip !

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie