bartcaron.be

In Suriname …

Ingediend op oktober 30th, 2008 door bartcaron

Dit is een dagboek over taal en interculturaliteit. Daar wil ik me de volgende dagen mee bezig houden. Daar is een goede reden voor, ik ga met de Nederlandse Taalunie naar Suriname. Voor een Vlaming is het een fascinerende bestemming. Het is een Zuid-Amerikaans land, voor het overgrote deel bedekt met tropisch regenwoud, waar verschillende volkeren samenleven …. en ze spreken er Nederlands. Vooral dat laatste is fascinerend. Natuurlijk is dat een rechtstreeks gevolg van de vroegere kolonisatie door Nederland. Daar kom ik de volgende dagen uitgebreid op terug. In tegenstelling tot Zuid-Afrika is het Nederlands er niet apart gaan evolueren – het Afrikaans is een eigen taal geworden. Het is onze taal. Ze wordt er gesproken door bijna alle inwoners, en dat zijn er slechts een half miljoen. Ze leven op een oppervlakte van zowat 8 keer Vlaanderen. Kenmerkend is dat het een smeltkroes van vele volkeren, culturen en religies. Het Nederlands is zowat het enige bindmiddel. Zeer vreemd dus.

De inheemse bevolking bestaat uit indianen. Er zijn vijf indianenstammen. Samen zijn ze nog met 12.500, sterk gedecimeerd zoals overal, en dat om de bekende redenen van onderdrukking, verdringing, ziekte … Het grootste deel van de bevolking bestaat uit afstammelingen van slaven, ingevoerd uit Afrika. Marrons zijn de afstammelingen van uit de plantages weggelopen slaven, Creolen zijn de voormalige negerslaven, Hindostanen werden ‘ingevoerd’ uit (Brits) Indië om de plantages van werkvolk te voorzien na de slavernij, Javanen kwamen om dezelfde redenen uit Nederlands Indië (Indonesië). Deze groepen samen vormen zowat 90 procent van de bevolking. Daarnaast zijn er diverse groepen zoals de boeroes, boeren uit Zeeland die zich in de vruchtbare kuststrook vestigden. Sommigen gingen terug, maar de meeste bleven in Suriname. Of liever, als ze al niet naar Nedeland uitweken, wat 40 procent van de Surinamers deden. En opvallend is het feit dat ze zowat alle godsdiensten vertegenwoordigen.

Daar wil het de volgende dagen over hebben, over dàt opvallende kenmerk van Suriname, de ‘diversiteit’.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “In Suriname …

  1. Louis Lagae schreef:

    Ik ben jaloers. <br><br><br><br>En denk, niet ter zake doende, aan de quote “Dat soveel grasie kan kom uit so’n geneuk.”  Uit het onovertroffen boek “Triomf” door Marlene Van Niekerk, ca 1990.  Een eigen, een andere taal? Ik kon het na enkele blz. en een woordenboek vlot lezen.  Puur taalplezier naast de zeer sterke inhoud.  Zie Bib. te Zwevegem waar men door toeval een sterke Afrikaanse afdeling bezit.<br><br><br><br>Mag ik u ook aanraden eens een basissboek te lezen over zgn. pidgin talen.  Het zal je interesse en genot in Suriname zeker nog verdiepen.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie