bartcaron.be

Woont Calimero in Kortrijk? Over uniefs en Zoutenaaie

Ingediend op mei 9th, 2012 door bartcaron

U wist het nog niet? Nu dus wel, en het is daarenboven bevestigd door Marc Reynebeau, onvolprezen en onverdacht journalist van De Standaard. Hij heeft ontdekt dat de belangrijkste norm bij de organisatie van het universitair onderwijslandschap ‘Zoetenaaie’ heet. En hij heeft nog gelijk ook. Dat steekt. Ik ben een woordje uitleg verschuldigd, nietwaar?
In het begin van de week dwarrelde een persbericht binnen, wellicht afkomstig van de mij zeer aan het hart liggende Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, dat er vanaf 2014 voor het eerst universitaire masterdiploma’s zullen worden afgeleverd in West-Vlaanderen. En in Kortrijk nog wel, ja. Dat is het gevolg van een samenwerking tussen Howest en de UGent. We krijgen dus echte West-Vlaamse ingenieurs, van het digitale soort bovendien. Hip, innovatief, creatief. Hip hip hoera?
Howest is toonaangevend op dit terrein van digitale en hoog innovatieve ontwikkelingen. Tot spijt van wie het benijdt. En vreemd genoeg is de opleiding niet eens bedoeld om de West-Vlamingen beter te dienen. Nee, Howest trekt studenten aan van heinde en ver, zelfs Limburgers sporen naar Kortrijk om die opleiding te volgen. Het gevolg is o.a. een merkwaardige stijging van studentenkoten in Kortrijk. Help?

Want ja, je kan niet in alles uitblinken. Mest-Vlaanderen en zeker Kortrijk is kampioen op veel andere terreinen, weeral tot spijt van wie het benijdt. We staan aan de top van het meeste fijn stof in Vlaanderen, het aantal zelfdodingen, van de duurste woningen, van de snelst toenemende vergrijzing in Vlaanderen, van de meeste grenscriminaliteit, van de meeste oppervlakte bebouwde ruimte. Maar al eeuwen staan we achteraan in de mondiale ranking van invloedrijke universiteiten en hun opleidingen.
Sorry, dat is niet de schuld van de West-Vlamingen, maar van de proffen van de KUL. Zij lieten al verschillende keren horen dat ze zeer tegen hun zin naar Kortrijk kwamen/komen om les te geven. Een veel te grote tijdsinvestering en zeker geen plek om te komen wonen, want er valt weinig interessants te beleven. En dus, er komen geen masters van de KUL in West-Vlaanderen.

En geloof het of niet, maar een diepe zucht van verlichting blaast de West-Vlaamse straten en pleinen schoon. Want, elke Calimero studeerde of studeert eigenlijk veel liever in Gent of Leuven, desnoods in Antwerpen of Brugge als het niet anders kan. Alles liever dan in je autochtone omgeving te moeten blijven. Dat resulteerde decennia lang in vele asielvragen in Gent, een levend bewijs toch? Gent wordt trouwens langzaam maar zeker de hoofdstad van West-Vlaanderen. Om maar te zeggen dat West-Vlamingen geen vragende partij zijn voor een eigen universiteit, we gaan liever op een ander. Waarom de KUL dan een afdeling oprichtte in de Guldensporenstad? Missiewerk? Om achtergebleven volksstammen op te leiden? Helemaal niet. De Kulak, dochter van de KUL, is indertijd alleen opgericht om een tegengewicht te bieden tegen de barbaarse ‘rijks’universiteit in Gent, die al te vaak werd bezocht door afvallige West-Vlamingen. Een paar jaar Kulak en dan doorgechast naar het moederhuis in Leuven. En nu, enkele decennia later neemt de UGent gewoon weerwraak. Voilà, meer is het niet.

Nee, de norm is niet ‘Zoetenaaie’, maar (beetje) katholiek versus (beetje) vrijzinnig, Leuven tegen Gent en bovenal de strijd om macht in de universitaire wereld. En dus, mijnheer M.R., zeer gewaardeerde journalist van DS is niet Calimero de schuldige, maar die onnozele schoolstrijd, al is die ondertussen verveld, van ideologie naar de platte strijd om macht en invloed.

PS Zoetenaaie, zo schrijft M.R. in DS. Het dorp heet eigenlijk Zoutenaaie. Maar laat dat een detail zijn, de modale inboorling spreekt er toch over ‘ier’.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Woont Calimero in Kortrijk? Over uniefs en Zoutenaaie

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie