bartcaron.be

Een berichtje: R.R. maakte er een einde aan

Ingediend op april 8th, 2012 door bartcaron

In onze stad gebeurde een klein drama, dat haast onopgemerkt voorbij ging. Ondanks het feit dat de lokale kranten er wel aandacht aan besteedden. Maar het passeerde, zoals elk groot drama van de kleine man, en is al haast vergeten.
De kranten vermeldden de naam van de man voluit, maar ik houd het op R.R. Hij moest tegen 31 maart zijn huisje verlaten. Niet dat hij zo ruim woonde. Hij woonde in een vervallen pand op een industrieterrein tussen Kortrijk en Heule. Hij moest weg omdat de 36 erfgenamen geld wilden maken van dit huisje en er nieuwe woningen wilden bouwen. Zo ongewoon is dat eigenlijk niet.
Alleen, de man wilde niet weg. In Het Nieuwsblad lazen we: ‘Ik ben sinds 2006 conciërge op dit oude bedrijventerrein. Ik verbouwde een schuurtje tot een woning en hield een oogje in het zeil, in samenspraak met de eigenares. De dame stierf echter. Ze had geen kinderen, maar er zijn wel 36 erfgenamen.’

De man ging op zoek naar een nieuw onderkomen, onder meer via het OCMW, het Sociaal Verhuurkantoor De Poort e.a. maar hij belandde op een wachtlijst. In een huurwoning van deze diensten kon hij niet terecht omdat hij daar zijn hondje niet mocht meenemen. Hij wou ook niet op een kamer wonen zonder zijn hond. In dezelfde krant zei hij: ‘‘Ik werkte achttien jaar bij Fenaux en tien jaar bij Prado, beiden textielbedrijven, ik was daarnaast vijftien jaar zelfstandige in bijberoep. Ik boorde tapijten af in een loods op deze site, maar ook die wordt nu afgebroken. Van al dat werken kreeg ik hevige rugpijn en intussen ben ik invalide verklaard.’ Als hij niet verhuisde, dreigde voor hem een zware boete.

En op zaterdag 7 april stond in de krant opnieuw een bericht:  Heulenaar R.R. (49) is gisteren dood aangetroffen in zijn woning. De man moest zijn huis op bevel verlaten. Blijkbaar zag de man geen perspectief en ‘benam zich van het leven’. Zijn hond Fifi werd opgevangen door een kennis.

Een fait divers? Een persoonlijk drama? Was er meer aan de hand? Een ding staat vast: hoe goed onze sociale diensten ook zijn uitgebouwd, ze kunnen niet vermijden dat er steeds mensen door de mazen van het (maatschappelijk) net vallen. Crisisopvang van het OCMW is mogelijk …. De beste voorzieningen kunnen persoonlijke drama’s niet steeds voorkomen.

Misschien of wellicht waren er problemen die wij buitenstaanders niet kennen, maar ik kan mij wel iets inbeelden … alleenstaand, zonder job, een laag inkomen, zonder vooruitzicht op een woonst, en gedwongen je huisdier af te staan. Wat had de man nog over? Niks of bijna niks meer … Wat heb je om naar uit te kijken? En zijn er niet veel mensen in onze samenleving die zich in vergelijkbare situaties bevinden? Met even weinig perspectief. Onze rijke en hoog ontwikkelde samenleving staat machteloos toe te kijken als er zich persoonlijke drama’s afspelen. Hoe kan dat in Godsnaam vandaag nog gebeuren?

Het is geen alleenstaand geval. Nee. Elke dag vind je dergelijke berichten in de krant, als ze al de krant halen. Ik word boos op die harde neoliberale Vlaamse samenleving. Ze is vooral goed in het uitsluiten en vergeten van mensen, van mensen die niet passen in het ideaal van vandaag, een ideaal van hard werken, veel geld verdienen en persoonlijk succes behalen.
Niet iedereen is daarvoor geschikt, nietwaar …. en we mogen nog 100 nieuwe sociale diensten creëren, ze zullen dit soort problemen niet oplossen.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Een berichtje: R.R. maakte er een einde aan

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie