bartcaron.be

Sluipende ‘her’verzuiling

Ingediend op april 25th, 2008 door bartcaron

We zijn weer helemaal terug waar het in 1999 eindigde. De CD&V is terug en hoe … Het grote netwerk herstelde traag van de diepe wonden, maar is er in minder dan vier jaar in geslaagd om de verloren tijd in te halen. Tijd = macht.

In de Vlaamse regering en parlement,  daar waar ik het kan inschatten, zijn de oude kwalen terug: alleen politieke benoemingen aan de top van de Vlaamse administratie, grotere kabinetten dan er ooit tevoren zijn geweest, bij de anstelling van elke adviesraad wordt elk lid gewogen op de politieke weegschaal van de ideologie, bij de verdeling van de budgetten – en er zijn nogal wat begrotingsmeevallers te verdelen – wordt niet verdeeld op basis van maatschappelijke noden, maar volgens de machtsverhoudingen, en bij elk nieuw decreet of besluit van de regering sluipt de restauratie binnen.

Neem nu het nieuwe decreet op de thuiszorg, nog in volle voorbereiding, dat straks zal worden ingediend door Steven Vanackere. Uit de teksten die wij hebben kunnen inzien blijkt dat de minister de thuiszorg zo wil herorganiseren dat die niet deels, maar helemaal in handen komt van de grote zuilen. Er bestaat een grote vrije sector: familiehulp, Familiezorg, Wit-Gele Kruis, Bond Moyson, .. met een verpletterende dominantie van de christelijk geïnspireerde diensten, bij uitstek zelfs in West-Vlaanderen. Er zijn ook vrij veel openbare diensten, van OCMW’s die zo’n dienst hebben, wel slechts 3 in West-Vlaanderen.

Daarnaast heeft zowat elk OCMW een aanvullende dienst voor thuiszorg zoals poetsdiensten. Die zouden volgens de minister moeten aansluiten bij een erkende dienst voor thuiszorg. De helft ervan zou daardoor gedwongen worden om ‘kleur’ te kiezen. Het doet niet alleen veel oneer aan aan bijna elk OCMW dat in het verleden koos om die aanvullende diensten te organiseren, het is een regelrechte hold-up. Die diensten worden gewoon gepikt, legaal gestolen. Onder het mom van professionalisering, alsof OCMW’s prutsers zijn. Dat is niet alles: de lokale sociale huizen krijgen haast geen rol ten voordele van de mutualiteiten, de taakstelling van lokale dienstencentra  wordt ingeperkt, enz… Je moet maar durven.

Arrogant, zo’n decreet indienen. Aan durf dus geen gebrek. Kijk naar het heropbloeiende christelijke normbesef, gelukkig nog niet algemeen verbreid, maar druppelsgewijs besmet het Vlaamse grond. Een verbodje op een tentoonstelling, een afgelast optreden, commentaar op euthanasie, en onverdraagzaam ten opzichte van kritiek op het eigen handelen. Respect werkt blijkbaar slechts alleen in hun richting.

En eerlijk gezegd, er zijn veel geëngageerde mensen in die partij, veel fijne mensen, maar als ze namens hun partij of in groep aantreden, veranderen ze plots in gehaaide veroveraars van politieke buit. Machiavellaans in naam van God. Jongens toch, wees een beetje consequent met je eigen waarden.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Sluipende ‘her’verzuiling

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie