bartcaron.be

Een nieuwe naam, een nieuwe lente …

Ingediend op april 23rd, 2008 door bartcaron

Een nieuwe naam, een nieuwe lente, een nieuwe begin. Zou een melodrama op bestelling kunnen zijn. Zo zou ik de uiteenlopende reacties op onze nieuwe naam kunnen omschrijven. VlaamsProgressieven. Veel pro’s  – jazeker – en ook contra’s. Op een balans die recht evenredig doorhelt in verhouding tot de medestanders en de politieke tegenstanders. De nieuwe naam zegt tenminste wie we zijn.

Alleen die verrekte media. Die gunnen een mens niet eens 15 minutes of fame. De vierde  macht – die diep onder de lakens droomt dat haar invloed alleen groeit  – commentarieert, gesticuleert, zevert, zaait en paait. Soms geestig zoals die leukerds die nieuwe namen voor spirit in de aard van BERT, LILA of BETTINA voorstelden. Plezant met  een bruin randje? Of de door sommige krantenredacties gevierde politoloog Carl Devos – ik denk dat ze hem minder moeten betalen dan de  freelancers van de regio-edities, al is dat wel gemeen van mij – die uitbazuint dat kartels niet aan hem besteed zijn. Alsof zelfs zij die zelden of nooit opiniestukken lezen, dat niet zouden weten. Jezus, Maria, Jozef, een mens zou terstond op zijn knieën vallen en prevelend bidden tot de heilige drievuldigheid. Om een beetje liefde te krijgen van de prinsessen en koningen die het medialand bewonen, het enige land zonder gewoon volk. En een beetje respect.

Vandaag moest iedereen zich moeien met de afkorting van die VlaamsProgressieven. VP? VPRO? VLAPRO of Vl.Pro? Wie weet het best? De gezamenlijke redacties natuurlijk. Genieën in politieke communicatie? Of zo’n klein ietsje pietjse treiterig? Het slijt wel, zoals mijn schoenzolen.

En waar gaat het nu echt over? Over hoe de samenleving evolueert. Hoogdravende woorden? Mag politiek nog over inhoud gaan? En niet over lichtblauw of donkerroze of drie of vier letters? Lees onze www.vlaamsprogressieven.be. Veel mooie woorden, maar gemeend. En niet doodsimpel zoals "wij zijn tegen belastingen" of "zend die vreemdeling terug naar waar ze vandaan komen" of "meer verantwoordelijkheden voor Vlaanderen is niet solidair". Nee, het zit wat ingewikkelder in elkaar. En onze programma dus ook. Je moet er echter niet tot je pensioen voor naar school geweest zijn. Iedereen kan misschien proberen te verstaan dat wij het opnemen voor de zwaksten, maar ook voor wie wil ondernemen. Voor de ouderen die een te laag pensioen hebben, maar ook voor de jongeren die het nog moeten waarmaken. Voor de asielzoeker die bidt om zich te mogen inburgeren en voor de Marokkaanse moeder die geen kinderopvang vindt.
Met gemotiveerde mandatarissen en militanten. Voor dat nog als waarheid zou durven accepteren natuurlijk ….

Of zoals in, net nog gezien, in het toneelstuk Mevrouw Appelfeld" van Benno Barnard: "een mens moet ergens in geloven, anders ben je alleen". Ik geloof in een betere wereld. Mag het nog? En mag ik dat nastreven met de VlaamsProgessieven?

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Een nieuwe naam, een nieuwe lente …

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie