bartcaron.be

Beeld: Barco en Budascoop

Ingediend op september 3rd, 2006 door bartcaron

Bedrijfsstage gelopen bij Barco. Ik doe elk jaar zo’n korte stage van een kleine week in een bedrijf, dat dicht aansluit bij mijn werkzaamheden in het Vlaams parlement. Dus bij media, bij cultuur, bij welzijn … Nu dus bij Barco. Barco maakt beelden, of liever producten om beelden te tonen. Barco levert visualisatie- en display-oplossingen voor professionele markten. Dus al lang geen kleurentv’s meer voor de huiskamer, maar onder meer grote schermen zoals voor rockconcerten of reclame, maakt digitale cinemaprojecten, beeldsystemen voor levenskritische toepassingen (in de medische wereld voor x-strale, mammografie etc.), controlekamers in de verkeersgeleiding, beeldschermen voor cockpits van vliegtuigen en nog veel meer.
Eurocopter.jpgHet is een bijzonder bedrijf. Ze doen bij Barco alleen dingen die moeilijk zijn en die nieuw zijn. Innovatie om het met een moeilijker woord te zeggen. Ik ken geen bedrijven waar een kwart van de medewerkers actief in de afdeling research en development, zoals bij Barco. Dat is de innovatieve economie waar Vlaanderen groot in wordt. Het is ook een heel internationaal vertakt bedrijf. Barco heeft meer dan 4.000 medewerkers wereldwijd waarvan iets minder dan de helft in eigen land. Het zijn goed opgeleide medewerkers, die levenslang bijscholen, die blijkbaar graag bij Barco werken en blijven. Het bedrijf blijft groeien, ook in aantal medewerkers in  eigen land, ondanks het feit dat de ‘domme’ industriële productie in oosterse landen gebeurt. Ook Barco produceert de grotere reeksen in zijn buitenlandse vestigingen. Het zijn niet toevallige lage loonlanden, al beseffen ze bij Barco dat ze er hun achterstand aan het inhalen zijn. Ook de lonen stijgen er jaarlijks met 10 tot 15 procent. Het duurt geen generatie meer tot ze op Europees niveau zitten.
Ik moet opletten dat ik niet te lyrisch wordt. Maar ik ben eerlijk, en een beetje chauvinistisch als Kortrijkzaan, het is een topbedrijf. Dat is mijn conclusie na vier dagen meedraaien in alle geledingen van Barco, van de ondernemingsraad over de werkvloer tot gesprekken met afdelingsverantwoordelijken en de CEO. Natuurlijk tonen ze mij de schone kanten – ik zou het niet anders doen.

Alleen is er die donkere kant. Barco is een befaamde fabrikant van wapensystemen. Niet van wapens zelf – het is geen FN – maar van high tech beeldschermen voor bijvoorbeeld jachtvliegtuigen, tanks enz. Dat zijn spullen die zo gemaakt zijn dat ze in extreme omstandigheden kunnen blijven functioneren, wisselende temperaturen, trillingen enz. Sterk en duur spul dus. Het is volgens Barco noodzakelijk om in die markt aanwezig te zijn om ook voor de burgerluchtvaart te kunnen leveren. Wellicht wel, en natuurlijk staan er andere kapers op de kust om die markt in te nemen, maar het blijft een heikele kwestie. Aan welke landen mag dat dan worden geleverd? Alleen westerse? Wat met landen in oorlog? We hebben in  Vlaanderen nood aan een nieuwe wetgeving, een decreet dat zowel de pacifist zint als de innovatie technologie mogelijk maakt en daarenboven de internationale concurrentie niet verstoort. Is dat wel mogelijk? Barco vraagt ongetwijfeld geen absolute vrijheid maar een helder en eenduidig Europees kader. Dat lijkt mij een terechte vraag. Hopelijk kan Vlaanderen hierin ook het voortouw nemen …

Buda
Dit weekend is de lokale verkiezingscampagne echt gestart. Zaterdag opende ook de Kortrijkse Budascoop, de volgende stap in de uitbouw van het Buda-kunsteneiland. Het is een complex met twee theaterzalen en drie filmzalen, vroeger was het de eerste multiplex-cinema van Vlaanderen. Het is een schitterend project. En het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het stadsbestuur, de kunstensector zelf en de Vlaamse Gemeenschap. Ik ben blij dat ik er als voormalig kabinetschef van Paul Van Grembergen, toen verantwoordelijk voor het stadsvernieuwingsfonds, mee voor geijverd heb dat er hiervoor een (heel) mooie som van 3 miljoen euro naar Kortrijk kon vloeien.

budavensters-klein.jpgOnze burgemeester straalde, terecht. Dezer dagen opent hij haast dagelijks nieuwe projecten, een buurtcentrum, heraangelegde straten, het evenement rond de kunstwerkstede De Coene enz. Goede realisaties …die toevallig nu allemaal klaar zijn geraakt. En wij maar mee op de eerste rij gaan staan, liefst voor het oog van camera’s, in de hoop ook een seconde aandacht te krijgen.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Beeld: Barco en Budascoop

  1. walter maes schreef:

    ja ja op de eerste rij gaan staan blinken voor de camera’s, vlak voor verkiezingen. <br><br>En maar muilen trekken…<br><br>En maar ‘projecten’ inwijden…allemaal toevallig nu klaar.<br><br>Zo zijn politiekers van de kategorie der politiek-korrekten.<br><br>Het is een wonder dat de vermaledijden nog maar aan 25% zijn geraakt.<br><br>Alles kan beter.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie