bartcaron.be

Vlaggen

Ingediend op augustus 28th, 2006 door bartcaron

vlag CH.jpgOp de Ijzerbedevaart krioelt het van de vlaggen. En niet alleen dan. Hebben die vele leeuwen wat te maken hebben met het feit dat Vlaanderen zich nog steeds underdog voelt in België? Of omdat we nog nog steeds geen echt confederaal land zijn?
Zwitserland is een federaal land dat zijn gelijke niet kent in Europa. Er resteren weinige ‘nationale’ bevoegdheden, het gros behoort de kantons toe, als het al niet toegewezen aan de inwoners die via referendum beslissen. Er is zelfs geen staatshoofd, ze spreken er vier talen en de economie floreert er. En toch is er geen land ter wereld waar zoveel nationale vlaggen wapperen of afgedrukt zijn op producten, van chocolade tot zakmessen. Hoe rijm je dat aan elkaar? Hun vlag is een kwaliteitslabel. Maar toch, vergelijk het eens met het belgenland …. Er is ongetwijfeld geen land ter wereld waar zo weinig nationale vlaggen ophangen. Zwitserland: weinig staat, veel vlaggen vs België, veel staat, weinig vlaggen. Is een doorgedreven staatshervorming dan de redding van België?
Vlaggen verbinden en scheiden mensen. Ze drukken identiteit en niet-identiteit uit .Maar ze kunnen bedreigend zijn toch … Kijk in de geschiedenis naar die regimes die massaal vlaggen gebruikten; het waren niet de meest democratische …
Wapens, schilden en vlaggen, ze zijn steeds  geladen en beladen, meestal mooi, maar ze verwijzen altijd naar strijd en naar oorlog. Vlaggen en wapenschilden zijn vaak niet zo vredelievend: ze zijn getooid met wapens en afschrikwekkende dieren zoals leeuwen.
Beeld je in dat onze nieuwe Vlamingen, bijvoorbeeld van Marokkaanse of Turkse afkomst, even gul zouden omgaan met hun vlaggen? Het zou het straatbeeld kleuren, maar voor sommige oude Vlamingen zou dat wel eens als bedreigend kunnen overkomen.
Ik heb soms ook datzelfde gevoel met Vlaamse leeuwen, zoals met alle vlaggen. Als er teveel bij elkaar komen, word ik bang. Het hitst mensen op. Gecombineerd met tromgeroffel, wordt dat pas echt schrikbarend. vlaamse leeuw.jpg
Kortom, met vlaggen moet je terughoudend omgaan en ze niet laten recupereren door extremisten – zoals grotendeels gebeurd is met die leeuw van ons. Laat onze leeuw vooral wapperen aan de gevels van onze officiële gebouwen. Zodat ze uiting zijn van een zelfbewust maar bescheiden Vlaanderen. Zoals die ene zin uit Brels Vlakke Land: “Wanneer de lage lucht ons nederigheid leert’ – het werd gezongen op de Ijzerbedevaart van zondag, maar weinig Vlamingen merkten het op.
Ja, om een zelfbewust, democratisch, maar ook sociaal en solidair Vlaanderen te worden, moeten we nog veel leren. Maar, wees gerust, de Zwitsers ook.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Vlaggen

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie