bartcaron.be

Links en veiligheid …

Ingediend op juni 29th, 2006 door bartcaron

Er zijn zo van die dagen dat de politiek in de ban van ‘gebeurtenissen’ geraakt, zoals het geweld op de bus in Antwerpen of het centraal station in Brussel. Het zijn geen fait divers, maar uitingen van ernstige problemen. En tegelijk zijn het – gelukkig maar – uitzonderlijke omstandigheden. Hoe daarmee omgaan?
Links en veiligheid, het is geen makkelijk huwelijk. Linkse politici zijn altijd geremd om hierover te spreken. Repressief optreden verbinden we met rechtse regimes en handelswijzen. En toch heeft elke burger recht op een veilige samenleving. Neem nu de veiligheid op de bus en de trein. Net die garanderen is een links principe. De bus is een publiek vervoermiddel, dat voor iedereen veilig en toegankelijk moet zijn, rijk of arm, oud of jong. Ik mag het niet bedenken dat sommige mensen sc hrik krijgen om de bus of tram te nemen. Mensen die geen dure auto hebben waarvan de centrale vergrendeling automatisch gebeurt als je die start  …
Triestig. Tot mijn verdomde koleire is het dan weer eens het VB dat er garen van spint. Je zou warempel denken dat er een objectief bondgenootschap bestaat tussen die hardcore asociale gasten en extreem-rechts. Ze versterken elkaar in ieder geval: per incident stijgt het VB met sprongetjes in de peilingen. Waarom toch? Is het zo erg gesteld bij ons? Leven we hier op een bom die op scherp staat?
We hebben een toename aan gewelddaden, dat is zeker, maar we leven toch niet in een supergevaarlijke samenleving? De vriend van mijn dochter, uit Guatemala, vertelt me telkens in welk (veilig) paradijs we hier leven, vergeleken met de meeste steden in Midden- en Zuid-Amerika. En toch…

Natuurlijk moeten we die (relatief kleine) groep jonge criminelen aanpakken, want zij zorgen ervoor dat jongeren in het algemeen, en allochtone jongeren in het bijzonder in een slecht daglicht komen te staan. 99,9 procent grijpt de geboden kansen en doet er alles aan om een goed leven op te bouwen. Dat kleine 0,1 procent verpest de vele goede situaties. Die verdient een stevige aanpak, zeg maar strenge bestraffing, maar ook een programma dat gericht is op reïntegratie in de samenleving. Hoe lastig dat ook is… Daarom is de roep om repressie van VLD-fractieleider Patricia Ceyssens zo godgeklaagd. Het kan nooit ferm en hard genoeg zijn. Ze moeten opgesloten worden, langdurig geïnterneerd … alsof dat zal uitmonden in betere en verantwoordelijke burgers. Zo simpel is het niet. Houd toch op met die dubbelzinnigheid: om de individuele vrijheid te beschermen, moeten we de vrijheid van sommige mensen inperken.  En dat liefst voor een lange tijd. Al even nagedacht of net die postmoderne individualisering niet aan de basis ligt van dit samenlevingsprobleem? Gecombineerd met een onstilbare honger naar rijkdom, met de jacht op status, met een gebrek aan waardering, kweken we jongeren die die te allen prijze dit soort ‘idealen’ najagen. Het is niet goed te praten, maar wel begrijpelijk. Is er geen dringende nood aan een samenleving die minder individualistisch is, minder materialistisch, meer solidair?

Ingediend onder mijn gedacht 5 reacties

5 reacties op “Links en veiligheid …

 1. Tanguy Veys schreef:

  Ik hoopte dat je verdomde koleire veroorzaakt werd door de dood van Guido Demoor.<br><br>Helaas niet…

 2. Bart Caron schreef:

  Nee, niet echt koleire, eerder droefnis om de dood van deze maatschappelijk geëngageerde treinbestuurder. Zijn burgerzin verdient alle lof. Het is erg dat zo iemand slachtoffer wordt. Maar koleire mag nooit aanleiding geven tot het tegen elkaar opzetten van mensen. <br><br>Een welbepaalde partij schreeuwde nog recent moord en brand dat ze met de vinger werd gewezen, zeg maar verantwoordelijk gesteld, toen een ‘blanke’ twee anderskleurige medemensen doodde. Terwijl diezelfde partij er nu wel als de kippen bij is om met de vinger te wijzen naar die criminele anderskleurigen. Bigotterie? Consequent blijven aub.

 3. erik stefkens schreef:

  Ontdoe de lezer van de indruk dat U ook zomaar wat uit uw duimen zuigt :<br><br>Vanwaar uw bewering: “Repressief optreden verbinden we met rechtse regimes en handelswijzen”. Nooit gehoord over de met ” links” besmette ideeen van Hitler en Mussolini…, over de door ieder als links beschouwde Mao, Stalin, Pol Pot, Mugabe, Castro,.. ?  Maak je niet de fout alles wat je minder goed aanstaat als rechts te definieren, om dan tegen rechts te keer te gaan ? <br><br><br><br>“99,9 procent grijpt de geboden kansen en doet er alles aan om een goed leven op te bouwen.” Zelfs afgezien van het gratuite cijfer (Zijt U zeker dat het geen 99.99% of nog meer is) is dit een loze bewering:  De geboden kansen grijpen, dat zal wel, maar daarom nog niet op grootmoederswijze…<br><br><br><br>“Die verdient …. een programma dat gericht is op reïntegratie in de samenleving.” “Verdient” maar dan wel op kosten van de maatschappij. <br><br><br><br>”..die dubbelzinnigheid: om de individuele vrijheid te beschermen, moeten we de vrijheid van sommige mensen inperken.” Denk eens hard na, (het doet geen pijn) en kom dan eens vertellen hoe het anders kan, een schijnbare paradox noopt niet tot verwijten over een zgn. dubbelzinnigheid.

 4. Ray De Bouvre schreef:

  Dag Bart,<br><br><br><br>We zouden moeten proberen de harde kanten van onze stellingnames weg te vijlen.  Ik ben de eerste om in eigen boezem te kijken, want als ik het op mijn heupen heb, kan ik er wat van.  Maar ik ben ook de eerste om mijn hand uit te steken en te proberen tot een zinvolle dialoog te komen.  Niet over”gelijk”, niet om mijn visie te laten zegevieren, gewoon om te kijken of er nog redelijkheid bestaat in deze contreien.<br><br><br><br>Met al mijn mooie (valt nog af te wachten) principes en voornemens, mijn eigendunk, mijn strategische zetten, een meester in tactiek ben ik niet, want zo vlak voor de verkiezingen, terwijl ieder zich profileert, is het niet het moment om op te roepen laten we eens rustig proberen te praten met mekaar.<br><br><br><br>De twee- of is het al een driespalt- in onze samenleving neemt angstwekkende vormen aan.  Ik participeer mee aan die polarisatie en tegelijk denk ik : zo kan het niet verder… Waar gaat dit eindigen ?<br><br><br><br>Vandaag had ik op een ander forum een aanvaring met een man van links en we zijn scheldend begonnen maar hoe het ook kwam, we zijn bezadigd en zelfs met wederzijds rspect beginnen praten, niet vanuit een oogpunt mekaar te overtuigen maar wel verklarend over onze eigen maatschappelijke opvatting.<br><br><br><br>Het is dus nog mogelijk … Misschien, Bart, na de verkiezingen dat ik je nog eens kom opzoeken, als de stormen wat geluwd zijn, de herfstbladeren wellicht uitnodigen tot een afstandelijke kout … ? Wil jij ?  Of weiger je een gesprek met wat jullie “de ergste vijand van de overzijde” noemen ?  <br><br><br><br>Ik wens je nog een goeie zomer toe, daar genieten zelfs wij in ‘t stad van.

 5. walter maes schreef:

  Het grote probleem bij onze zogenaamde linkse intellektuele elite is dat ze als bange wezels reageren bij de gedachte om veiligheidsproblemen met zogezegd rechtse methoden aan te pakken. <br><br>Bang om in ‘de rechtse hoek’ geduwd te worden.<br><br>Linkse partijen die dat wel inzien en aandurven hebben sukses (SP in Nederalnd) en Ségolène in Frankrijk.<br><br>De brede bevolking staat namelijk achter die gedachte.<br><br><br><br>Onze Sossen zitten nog in de oude tijd.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie