bartcaron.be

Het Broelmuseum blijft nu toch… als tentoonstellingsruimte

Ingediend op augustus 26th, 2014 door bartcaron

Broelmuseum2Ik heb het nog niet veel meegemaakt, dat de Kortrijkse politiek van mening verandert, en dan nog onder impuls van zowel politici van de oppositie als van cultuurminnaars. Maar rond het Broelmuseum is dit mirakel zich aan het voltrekken.

Gisteren organiseerden de schepen en conservator een zgn. stakeholdersbijeenkomst. En ja, het schepencollege is van gedacht veranderd en komt tegemoet aan de vele oproepen uit de brede culturele wereld. Schepen An Vandersteene verwelkomde de aanwezigen (betekenisvol) met de melding dat ze ‘goed nieuws zou brengen’.
En ja, de Kortrijkse stadscoalitie heeft besloten dat het gebouw een presentatieplek wordt voor beeldende kunst en een vitrine/open huis op Buda-eiland; het museum stopt als museum maar krijgt dus een tentoonstellingsfunctie. Het gaat om het huidig museum, de mooie tuin, de voormalige paardenstallen en de orangerie.

De visie klinkt, enigszins hoogdravend, zo: “het creatieve proces in de beeldende kunst stimuleren en presenteren aan een groot publiek”. Men zal de visie uitwerken en daarbij aandacht schenken aan opkomend talent, gevestigde waarden, aan nieuw werk en beeldend werk uit stedelijke en privé-verzamelingen. Men wil samenwerken met jonge curatoren en coachen (cf. aduB) en met met andere culturele actoren en verenigingen. Er wordt verwezen naar LAB (Academie), Broel 6, Kunstenorganisatie (Buda Kunstencentrum), opleidingen… Daarbij zal de publiekswerking een belangrijk onderdeel zijn. Men wil ook inzetten op toeristen door overdag een cultuuraanbod te brengen.

Het is de bedoeling volgend jaar een subsidie-aanvraag in te dienen bij de Vlaamse overheid in het kader van het Kunstendecreet. Of dat zal lukken, met zo’n jong project, is nog zeer de vraag. Maar goed, wie niet waagt blijft maagd.

Het is een heel goede zaak dat het Broelmuseum blijft bestaan. Het is toe te juichen dat het stadsbestuur geluisterd heeft naar de vele reacties van cultuurminnaars, experten en cultuurpolitici die ook in die richting wezen. Ook ikzelf heb in de gemeenteraad deze piste voorgesteld. Het zou te zot zijn geweest een ‘kunsthal’ in te richten in de Budafabriek terwijl er een goed uitgerust (o.a. klimatisering, beveiliging…) en zeer mooi gebouw bestaat. Het is een pareltje van onze stad dat zo een openbare functie behoudt.
Het nieuwe concept moet wel nog stevig worden uitgewerkt. Het mag niet de bedoeling zijn in middelmaat te landen. Er wordt artistiek hoog genoeg gemikt worden, en het moet de bedoeling zijn bezoekers aan te trekken van ver buiten de streek.

Het is ons wel een raadsel waarom de stad eerst van dit gebouw af wilde. Gebrek aan visie? Gebrek aan beleidservaring? Twee jaar heeft het nieuwe schepencollege erover gedaan om de koers te wijzigen. Het verstand komt niet voor de jaren. Maar eind goed, al goed.

Oh ja, de roepnaam is ‘Broel 6’.

Ingediend onder kortrijk en regio Reacties uitgeschakeld voor Het Broelmuseum blijft nu toch… als tentoonstellingsruimte

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.