bartcaron.be

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Ingediend op december 11th, 2014 door bartcaron

Joke Schauvliege breekt haar belofte  

Ik heb minister Joke Schauvliege ondervraagd over de gerucht als zou voor het project ‘Rivierherstel Leie’ niet de beloofde 500, maar slechts 300 hectare natte natuur zou gerealiseerd worden. Dat natuurproject kadert in het Seine-Scheldeproject, waarbij de Leie aangepast worden voor grotere schepen. Het gaat om het herstel van oude meanders, de oevers terug natuurlijk inrichten, de aanliggende weiden terug hun originele natte structuur geven en die natuur toegankelijk maken voor recreatie. Het heeft betrekking op de Leieboorden van Wervik tot Deinze. Het wordt ruime meegefinancierd door Europa (80 miljoen euro)

De Vlaamse regering besliste in 2010 dit langdurige project (tot 2025) te realiseren.
Nu komt de regering daar op terug. Uit het onderzoek van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) blijkt dat er in het gebied nog een aantal leefbare landbouwbedrijven zijn die economisch leefbaar zijn. Hiermee rekening houdend meent de VLM dat 370 van de beoogde 500 hectare vrij gemakkelijk kan ongezet worden in natuurgebied of in landbouwgebied met overdruk natuur. Toch zou de regering slechts 300 hectare omzetten in natuur.

Mits een voldoende spreiding in de tijd, en een goede oplossing voor de getroffen landbouwers, kan die 370 hectare gerealiseerd worden. De grondenbank die toelaat dat landbouwers andere gronden krijgen dan deze die in het natuurgebied komen te liggen, is reeds opgericht. Waarop dan wachten?

Er is vandaag nog geen vierkante meter van de beloofde natte natuur gerealiseerd. Wij vragen een snelle realisatie van de eerste natuurgebieden en een stapsgewijze aanpak tot die 370 hectare zijn bereikt. Wij kunnen volgen dat leefbare landbouwbedrijven, die opvolgers hebben, moeten kunnen blijven verder werken, maar vraagt dat de regering of elders in de regio zoekt naar compensaties voor de 130 hectare niet gerealiseerde natuur, of de zoekzone voor natuurgebied langs de Leie uitbreidt. Zo kan er alsnog 500 hectare natuurgebied gerealiseerd worden. Pacta sunt servanda, een gegeven woord moet gerespecteerd worden.

Minister Joke Schauvliege wil zich niet engageren. Ze wil het dossier eerst aan de regering voorleggen, die een ‘gepast antwoord’ zal formuleren. Het lijkt duidelijk dat zij slechts wil gaan tot 300 hectare, en daarmee toegeeft aan de druk van de Boerenbond.
Kan het anders? Mogen we streven naar een harmonieus samengaan van natuur en landbouw, en wil dit graag verwezenlijkt zien in het Rivierherstel Leie, maar deze intentie wordt weer eens ondermijnd door een eenzijdige benadering.

Dat het project Rivierherstel geen groot draagvlak zou kennen, zoals de minister zegt, is subjectieve interpretatie die het gevolg is van het luisteren naar slechts één klok…. Als ze zou praten met de bewoners uit de Leiestreek, zou ze één lange klaagzang moeten aanhoren over de weinige natuur die er nog is, over het gebrek aan open ruimte, over de nood aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving,

2 reacties op “Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

 1. Bart Van Parijs schreef:

  Lees ik dat allemaal wel goed ? wij zijn zelf meanderbewoners, leven en werken middenin het ‘groen’. Kent u onze buren ? bent u al eens komen praten ? weet u hoe groot 500ha is ? wie heeft dat getal uit zijn mouw geschud ? al eens met 50-60 koeien de straat overgestoken naar een niet-huiskavel ? al eens aan thuisverkoop gedaan zonder grond rond de boerderij ? waar is uw realiteitszin beste man ? wij zijn nog geen 50, dus wij nog minstens 20 jaar verder onze droom van werken uitvoeren, of ziet u ons liever naar de stad een jobke gaan uitvoeren ? We hebben 2 tieners die tranen in de ogen hadden toen de mevrouw van de LER de mogelijkheden van onteigeningen kwam uitleggen en ‘delocalisatie’ van huiskavels aanhaalde . “wil dat dan zeggen dat wij niet meer gaan kunnen BOEREN” vroeg de oudste zich angstig af ? er bestaan kaarten uit 1450 waar de boerderijen op ingetekend staan, waarop baseren jullie dan het zogenaamd historisch natuur’herstel, ergens ten tijde van de eerste ijstijd ? de tijd dat de dieren nog konden spreken ?
  ter info, wij hebben een biologische zeflpluktuin met kleinfruit en wij boeren samen met onze buren-collega’s niet tegen de natuur maar met en in de natuur. spring gerust eens binnen als je op de snelweg naar Brussel voorbij zoeft. Koffie of sapje staan klaar.

 2. bartcaron schreef:

  Ik heb uw reactie op mijn website, over de natte natuur in de Leievallei, goed gelezen. Ik wil u graag verwijzen naar de bespreking van dit punt in de commissie van het Vlaams parlement. Daarin zal u ongetwijfeld mijn redelijke reactie kunnen lezen. U vindt de bespreking hier: http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showJournaalLijn.action?id=941071
  Ik stel er zeg dat ik het volste begrip wil opbrengen voor de situatie van de leefbare landbouwbedrijven. Uw fruitbedrijf – mooie website trouwens – zal daar zeker toe behoren.
  Maar ik heb graag contact met de concrete praktijk. U zegt op het einde van uw reactie: “spring gerust eens binnen als je op de snelweg naar Brussel voorbij zoeft”. Wel, ik wil graag op uw uitnodiging ingaan en naar uw opmerkingen / grieven luisteren.

Reacties zijn gesloten.


boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.