bartcaron.be

Een aanvulling op het opiniestuk over de vernietiging van appels en peren

Ingediend op oktober 18th, 2016 door bartcaron

Worden die 25.700 ton appelen en peren vernietigd of niet?
Hoe is de ontkennende en boze reactie van minister Schauvliege en haar kabinet te verklaren?

Het begint bij een strijd of de definitie van het begrip ‘vernietiging’. Voor de minister staat vernietiging gelijk met het niet oogsten van de appels en peren. Nee, volgens de minister worden de appels en peren ‘herbestemd’. Dat staat gelijk met gebruiken ervan, van consumptie door de mens via bijv. Voedselbanken, over het gebruik als veevoeder, vergisting om energie op te wekken, groenbemester (over akkers uitgestrooid en ingeploegd) tot op een stort gooien.
Voor mijn de definitie helemaal niet de kern van het probleem. Trouwens zowat alle bronnen spreken over vernietiging. Kijk maar eens op deze berichten uit vakbladen uit de landbouwsector en in kranten:
http://www.vilt.be/al-10000-ton-belgische-appelen-en-peren-vernietigd
http://www.agf.nl/artikel/147712/Honderdduizenden-kilos-hardfruit-klaar-voor-vernietiging
www.standaard.be/cnt/dmf20161014_02520751
www.agf.nl/artikel/147783/Schokkende-hardfruitbeelden-doen-veel-stof-opwaaien
www.hln.be/hln/n….dhtml
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161014_02519586
www.landbouwleven.be/artik…etigen

Grote hoeveelheden worden gestort. Lees maar eens dit fragment uit een Duitse krant over het vergisten en storten van appelen uit België in Luxemburg. Een fragment:
“”Es ist eher selten, dass wir solche Produkte hier annehmen. Meistens werden Grasschnitt und Gülle angenommen,” so Erny Kremer. “Die 300 Tonnen Äpfel wurden aus Belgien angeliefert, ich habe nur den Transportpreis bezahlt. Würde ich sie nicht in der Biogasanlage verwerten, würden sie zerstört werden. Ähnliches passiert auch schon mal zur Erntezeit von Gemüse. Von den riesigen Mengen aus den Niederlanden und Belgien findet dann manchmal Überschüssiges den Weg nach Luxemburg.”

Welk deel van de herbestemde oogst wordt gebruikt voor andere doeleinden? Daar zijn vandaag geen cijfers over beschikbaar. We vonden wel de cijfer van de voedselbanken. Zij haalden In 2013 319 ton, In 2014 949 ton en in In 2015 738 ton appels en peren op.
Dit komt een kleine 3% van het herbestemde fruit. Ik heb een vraag om uitleg ingediend, gericht aan minister Schauvliege, met de vraag naar een exhaustieve lijst (per soort uiteraard) van de bestemming van het fruit. Ik verwacht dat het gedeelte dat gebruikt wordt voor menselijke consumptie niet boven de 10% gaat uitkomen, bitter weinig dus. Het is, vanuit een moreel oogpunt toch niet aanvaardbaar appels en peren van goede kwaliteit te gebruiken als bemesting of om te vergisten, laat staan te storten? Dat doe je met afval, met minderwaardige vruchten…

Waarom de landbouwers die hun fruit echt herbestemmen niet wat beter vergoeden? De Europese regels laten wel degelijk toe om fruit dat van de markt gehaald wordt gratis aan scholen, gevangenissen en voedselbanken te schenken. Hiervoor was zelfs een verhoogde financiële tegemoetkoming voorzien (art. 4 gedelegeerde verordening 1013/2014 juncto art. 34(4) verordening 1308/2013).
Voor zover ik wist laten de Europese regels wel degelijk toe om fruit dat van de markt gehaald wordt gratis aan scholen, gevangenissen en voedselbanken te schenken. Hiervoor was (dacht ik) zelfs een verhoogde financiële tegemoetkoming voorzien (art. 4 gedelegeerde verordening 1031/2014 juncto art. 34(4) verordening 1308/2013). Waarom doet de minister dat niet?

En nog enkele facts & figures.
Het areaal voor appels en peren, de boomgaarden dus, is de voorbije jaren steeds gegroeid. Zo kan het niet verder. Kijk maar eens naar deze tabellen.

image007

https://www.dropbox.com/s/i4mb1ud0qjk6sqp/image009.png?dl=0
https://www.dropbox.com/s/xt8japygq4bvhqy/image007.png?dl=0

image009

Hoewel Rusland de grenzen sloot in augustus 2014 en de prijzen voor peren kelderden in 2015 werd er in dit jaar nog 240 ha peren bijgeplant met overheidssteun. Twaalf jaar geleden werd de ‘conference’ peer aangeplant  speciaal voor de Russische markt. Merkwaardig, alsof de Russen zelf geen peren kunnen telen?

Innovatie zal hard nodig zijn in de sector van het hard fruit. Meer inzetten op fruitsappen bijv die je dan ook kan invriezen, op bereidingen, op distillaten (een “Eau-de-vie Conférence”), De Belgische tegenhanger (jenever) is aan een stevige neermars bezig. Overspoeld door industriële “Gin-producten” gesteund door een ijzersterke marketing geraakt het ambachtelijke “borreltje” steeds meer in de verdrukking. België en dan specifiek Limburg zou een voortrekkersrol kunnen spelen op het vlak van wijnen, fruitwijnen & -sappen, fruitdistillaten… Helaas is deze laatste categorie gebonden aan een verouderde, rigide (accijns)wetgeving. Een wetgeving die de ondernemerszin allerminst stimuleert.
Rusland is verleden tijd maar het goede nieuws is dat de grondstoffen volop aanwezig zijn, de kennis wordt overgebracht via opleiding, de arbeidsmarkt schreeuwt om een arbeidersgerichte sector… M.a.w we hebben alle ingrediënten in huis. Nu enkel nog de overheid die dit wil inzien.

En nog een suggestie die ik via de mail binnen kreeg. Waarom dit fruit niet inblikken en bewaren voor noodinterventie bij rampen, hongersnood e.d.. Dit kan echt niet zoveel kosten. De boeren worden al betaald voor de vernietiging van de oogst. De EU moet dus enkel nog zorgen voor een fruitverwerker die de appelen en peren wilt verwerken aan een redelijke prijs.

Het is goed dat de vruchten niet aan de boom blijven hangen. Dan gebeurt er helemaal niks mee wat nog erger zou zijn.

Ingediend onder bart schrijft, mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Een aanvulling op het opiniestuk over de vernietiging van appels en peren

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.