bartcaron.be

Bedankt Juul en Gino, en vaarwel

Ingediend op augustus 24th, 2014 door bartcaron

Groen Kortrijk verloor twee belangrijke leden en bestuursleden in goed één week tijd. Te vroeg en onverwacht. Het zijn twee fijne mensen waar ik vaak mee heb samengewerkt.

Vaarwel Juul, we gaan je missen. Jij was één van de eerste groene gemeenteraadsleden in Vlaanderen en schreef in de Kortrijkse gemeenteraad geschiedenis met spitse tussenkomsten, die gebaseerd waren op grondige dossierkennis. Ik herinner me levendig dat een gemeenteraadsld, Juul Debaere, op bezoek kwam in het Ontmoetingscentrum van Marke, waar ik toen cultuurfunctionaris was. Het moet in het begin van de jaren ’80 geweest zijn. Je wou de werking beter leren kennen en stelde me vele vragen. Terechte. Onderzoek was je handelsmerk.
Vele jaren later werd ik zelf politicus en leerde je gedegen werkwijze beter kennen.
Ik bewaar ook mooie herinneringen aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Je stond op de lijst van Groen en was heel actief in de campagne. We deden samen duizenden huisbezoeken. Want ja, je volgde het politieke reilen en zeilen van nabij. Ik heb ook veel waardering voor je inzet voor het (gekwetste) erfgoed van Kortrijk (o.m. als stadsgids).
Vaarwel, Groene militant, grondlegger, pionier en actieve nestor. We verliezen niet alleen een boegbeeld, maar ook een bezieler.

Dag Gino, wie had nu gedacht dat jij ons zou verlaten? Het is niet rechtvaardig. Je was één van de liefste mensen die ik ken, een dienstbare vrijwilliger, altijd bereid om een handje toe te steken, en ondertussen gewaardeerd fotograaf van veel culturele en andere organisaties. Vrijwilliger in Humorologie, geëngageerd bij de Unie der Zorgelozen, ex-lid van het bestuur van Groen. Want ja, ik heb je leren kennen bij Groen. Jij, ex-werknemer in de sector van de zonnepanelen was bekommerd om een gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving. Fietsend door de streek met professionele fototoestel in je rugzak. Gino Cocquyt, je was een begrip geworden.
Gino, we gaan je meer dan ooit missen. We zullen je zeker niet vergeten, want op elk festival, elke voorstelling of concert zullen we aan jou herinnerd worden, op dat moment dat we ervaren dat er iets veranderd is, dat er vooral iets, of liever iemand ontbreekt.
Dikke merci voor alles maat.

Ingediend onder kortrijk en regio Reacties uitgeschakeld voor Bedankt Juul en Gino, en vaarwel

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019