bartcaron.be

Na de winkelketens, de museumketens….

Ingediend op oktober 12th, 2016 door bartcaron

‘Liever tien halve musea dan drie van wereldklasse. Alles liever dan samenwerken. Triest landje’
‘De Brusselse plannen met de Citroën-garage zijn de ultieme illustratie van een gebrek aan zelfvertrouwen en ambitie. Heeft Brussel niet alles in huis om een werelduniek Brussels cultuurproject uit te bouwen?’.
Dit opiniestuk verscheen ook op de site van Knack.

In elke winkelstraat van elke stad die naam waard vind je vandaag dezelfde winkels. Of je nu in de Nieuwstraat in Brussel, de Veldstraat in Gent of de K in Kortrijk rondwandelt. En zijn het ook niet dezelfde winkels in Amsterdam, Keulen, Lyon, Barcelona en Milaan? Vindt u ook dat de winkelstraten zo verdomd uniform zijn in Europese steden? Waar zijn de authentieke winkels naartoe? Wat als dat zou gebeuren met musea? Als die ook overal op elkaar zouden gaan gelijken, in elke Europese stad?

De prachtige Citroëngarage aan het kanaal in Brussel wordt een museum. Althans, als het van PS-coryfee Rudi Vervoort afhangt. Het Parijse Centre Georges Pompidou zal voor de invulling zorgen. Geen nood, ze hebben aldaar zo’n ruime collectie, dat ze gerust 20 musea met Moderne Kunst kunnen vullen. En om de twee à vijf jaar kunnen ze de presentatie van de kunstwerken wisselen. Altijd vers gerief om naar te kijken. Het armlastige Brussel moet alleen nog een kleine 140 miljoen euro op tafel leggen.

Dat Centre Pompidou is toch een knaller, hoor ik u denken. Zou best kunnen. Maar, het origineel staat in Parijs. Is een kopie, een dépendance van het Parijse Centre Pompidou, het beste culturele hoogtepunt dat Brussel kan bereiken? Zo bekeken, is dit de ultieme illustratie van het gebrek aan zelfvertrouwen en ambitie. Heeft Brussel niet alles in huis om een werelduniek Brussels cultuurproject uit te bouwen? Zijn er bij ons dan geen prachtige collecties opgeborgen in depots, van zo’n kwaliteit dat ze schreeuwen om getoond te worden aan een publiek? Zijn er geen grote bouwkundige problemen in onze grote federale musea, zo groot dat ze zelfs de collectie Moderne Kunst niet kunnen tonen?

Of niet mogen van staatssecretaris Elke Sleurs? De depots van onze federale musea puilen uit. De gebouwen zijn in slechte staat, van lekkende daken tot verschraalde museumzalen. En er is een chronisch gebrek aan goede tentoonstellingsruimte, en geld. En de Vlaamse musea? Schreeuwen het Muhka (Antwerpen) en het SMAK (Gent), weliswaar musea van hedendaagse kunst, en Vlaams, niet om middelen en om presentatieruimte? Maken ze geen prachtige tijdelijke tentoonstellingen? Is samenwerking zinloos?

Maar nee, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil een chique eigen museum en gaat voor de invulling liever op schattenjacht in Parijs. Oh ja, bij een topleverancier. Dat is zeker. Maar waarom in Parijs, begot? De verklaring heeft een groot helaasgehalte: de institutionele tekening van België heeft ervoor gezorgd dat we onze kunstcollecties en -musea verspreid hebben over verschillende overheden. En we ze onzorgvuldig behandelen, zeg maar verwaarlozen. Elke overheid zijn eigen musea, lijkt het wel. Niks liever dan elkaar de loef afsteken, die politici en administraties.

Van winkelketen tot museumketen

Brussel verdient beter, dacht ik toen ik dat Pompidou-verhaal las. Is Brussel niet de hoofdstad van Europa? Is niet elke hoofdstad ook een broeihaard van artistieke bedrijvigheid? Zorgt niet elke hoofdstad voor het cultureel erfgoed? Zet het kunst en cultuur niet in de etalage om de beeldvorming op te blinken? Maar nee, in onze hoofdstad lijkt wel de kruideniersmentaliteit te zegevieren. Samenwerken, participatie, overleggen? Voor softies. Liever tien halve musea dan drie van wereldklasse. Alles liever dan samenwerken. Triest landje.

Er is trouwens ook zo’n Centre Pompidou in Metz en in Malaga. Op de promowebsite van de stad lezen we: “Centre Pompidou in Málaga is het eerste dependance van het Franse centrum voor moderne kunst Centre Pompidou. Minstens vijf jaar lang zullen in Málaga kunstwerken te zien zijn die overgebracht worden uit de depots in Parijs. Het museum is ondergebracht in El Cubo, strategisch gelegen in de haven van Malaga, aan de wandelpromonade Muelle Uno tussen centrum en strand.” Straks ook zo’n dependance in andere kleine steden in Europa? Onder Franse curatele? Willen we dat in Brussel? Het had ook het Guggenheim kunnen zijn? Nog zo’n winkelketen met musea in New York, Venetië en Bilbao. Blistering architectuur waar mensen in rijen voor aanschuiven.

Magie van modernistische gebouwen

Mij allemaal goed hoor. Hoe meer kunst, hoe liever. Maar toch, Brussel verdient beter. Nee, liever geen tweedehandsmuseum, met wisselcollecties, zoals mijn wijkbibliotheek. Maar originele, stevige en fiere musea. Of een breder cultuurproject dat aansluit bij de magie van deze modernistische gebouwen. Maar blijkbaar slagen al die overheden er in Brussel niet in hun bekrompenheid te overstijgen. Geen probleem, kring(loop)winkels en tweedehandse producten floreren ook. Waarom ook niet in moderne kunst?

Op de promowebsite van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lezen we over een paar jaar: “Centre Pompidou in Brussel is de tweede dependance van het Franse centrum voor moderne kunst Centre Pompidou. Minstens vijf jaar lang zullen in Brussel kunstwerken te zien zijn die overgebracht worden uit de depots in Parijs. Het museum is ondergebracht in de oude Citroëngarage, strategisch gelegen aan het kanaal, aan de bijhorende wandelpromenade. Het wordt geleid door Yves Goldstein, trouwe soldaat van de PS en in die hoedanigheid kunstkenner en specialist in de museologie.”

Samen geschreven met Arnaud Verstraete, Parlementslid Brussels parlement (Groen)

Ingediend onder bart schrijft, mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Na de winkelketens, de museumketens….

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.