bartcaron.be

Groen wil afkoppeling DVB-T verhinderen

Ingediend op november 28th, 2018 door bartcaron

BRUSSEL 28/11 12:27 (BELGA)
Oppositiepartij Groen wil verhinderen dat de VRT op 1 december de ethertelevisie (DVB-T) afkoppelt. Vlaams parlementslid Bart Caron noemt de geplande afschakeling “een schending van de opdracht van de openbare omroep”. Volgens hem zal Vlaanderen de enige regio worden waar alleen via betalende formules naar de openbare omroep kan gekeken worden. Caron heeft een spoedresolutie klaar die hij woensdag wil indienen in het Vlaams Parlement.

Op 1 december stopt de openbare omroep met het aanbieden van programma’s via de digitale ether, het zogenaamde DVB-T. Volgens de VRT is het mediagebruik geëvolueerd en “willen mensen niet alleen lineair kijken maar ook waar en wanneer ze willen”. “Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet”, k lonk het. Volgens de VRT keek er nog nauwelijks 1 procent (minder dan 45.000 personen) via DVB-T. Andere schattingen liggen hoger en spreken van 80.000 tot 100.000 kijkers.

Maar volgens oppositiepartij Groen betekent de afschakeling “een schending van de openbare omroepopdracht”. Zo staat in de beheersovereenkomst bijvoorbeeld dat het informatie- en duidingsaanbod “toegankelijk en gratis beschikbaar” moet zijn voor de eindgebruikers. Door de afschakeling van DVB-T is dat volgens Groen niet meer het geval. “Kijkers zullen steeds een betalend abonnement nodig hebben om naar de VRT te kijken, ofwel internet, ofwel een abonnement bij een kabelbedrijf, ofwel satelliet-TV ofwel betalende DVB-T van Antenne-TV”, aldus Vlaams parlementslid Bart Caron.

Volgens Caron wordt Vlaanderen met de afkoppeling ook de enige regio in Europa waar mensen niet langer gratis naar de openbare omroep kunnen kijken. Ook in Zwitserland wordt DVB-T wel afgeschakeld, maar daar is er nog een gratis alternatief via satelliettelevisie.

Daarom vraagt Caron aan de regering om een addendum bij de beheersovereenkomst op te nemen waarbij het uitzenden via DVB-T verzekerd blijft. En in afwachting van de ondertekening van dat addendum wordt aan de VRT gevraagd DVB-T niet af te koppelen.

8 reacties op “Groen wil afkoppeling DVB-T verhinderen

 1. Walter Vermeir schreef:

  Dank U.

 2. Dag Wieers schreef:

  Ik ga akkoord. Alleen een beetje laat om in actie te schieten. Wij klagen al maanden…

 3. Daniel Bellon schreef:

  VRTNU schendt de auteursrechten door aangekochte producties in se open te stellen voor gans de wereld. Vraag het maar aan Lumière uit Gent die de rechten hebben over de Scandinavische series. Vermits VRT hun klant is, nemen ze de collateral damage erbij verklaart de juriste, maar blij zijn ze alleszins. Kabel, IPTV, satelliet-TV en DVB-t zijn enkel in Vlaanderen aanwezig. NPO-start in Nederland zet enkel eigen omroep werk ter beschikking, series en film zitten achter slot, ttz betalen, iets wat hier misschien ook nog komt. Als men de rechten moet laten respecteren is VRTNU geen volwaardig alternatief. Wat is het verschil om “Midsummers Muders” van een illegale website te downloaden of bij VRTNU. Voor ons Vlaming niets want het is de thuiskopie die is toegestaan, alleen zal de DVD retail straks zijn verkoop zien kelderen. Voor de malafide buitenlander, eventueel de Hollander, mooi meegenomen.
  Een oplossing is het gratis aansluiten met gratis abonnement bij de operatoren voor VRT alleen zoals indertijd in Nederland met de analoge satelietkaarten bij Multichoise film en sportzender waar de nationale en commerciele zenders gratis konden bekeken worden.

 4. Cortoos Pieter-Jan schreef:

  Waarom het digitale VRT signaal op de kabel niet volledig openstellen, dus zonder verplicht kabelabonnement? Dat zou al veel mensen helpen! Nu wordt dit door Telenet weggefilterd. Gek genoeg kan je zonder kabelabonnement wel nog aan Arte, TV5, CNN, CNBC, BBCWorld, …. naast een hele reeks radiozenders. Mensenpesterij?

 5. Mathias Degrave schreef:

  Dank u!

 6. Frederik VdC schreef:

  Tof dat er nog een partij bestaat welke ook eens het belang van de Vlaamse burger wil verdedigen i.p.v. de diender te zijn van de telecom monopolisten !

 7. Luc schreef:

  dank je wel dat u wilt kijken om ons dvb-t terug te geven

 8. Frans Eggermont schreef:

  Gewoon de VRT zenders niet meer coderen op TV Vlaanderen. Die 2 cent per zender of 6 cent per dag moet de VRT dan maar zelf compenseren. Nog even dit : het nieuwe DVB-T2 signaal in Waregem is echter niet zo sterk als het vroegere DVB-T signaal. Hun momenteel niet gecodeerd info kanaal op C008 ( Info / Penthouse ) is met de vroegere indoor antenne niet te ontvangen, enkel in de buurt van het raam is er stabiele ontvangst.

Reacties zijn gesloten.


boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.