bartcaron.be

Wanneer je geen pfaff meer mag zeggen…

Ingediend op september 24th, 2009 door bartcaron

Hoezeer blijven we deze week op onze honger. Zonder enige kans op verweer kreeg TV-familie deze week een rechterlijk verbod opgelegd om een artikel te publiceren over de boekhouding van de familie Pfaff NV. Nadat ik vorige week het stuk over de naast de pot pissende Jean-Marie en het comazuipen van Carmen met veel smaak had verzwolgen, keek ik reikhalzend uit naar het vervolgverhaal. TV-familie beloofde ons diepgravende onderzoeksjournalistiek over de business van de sympathieke Torhüter en zijn kroost. Zou het een handleiding worden over hoe je kan overleven door te gaan shoppen in het gezelschap van een cameraploeg? Over hoe je onderhandelt over de verhouding tussen de grootte van je korting en de grootte van de sticker van de autodealer wanneer je een nieuwe SUV onder je kont wil? Over de marktwaarde per cm2 en per seconde close-up van je hemdskraagtippen?

Nee, alle gekheid op een stokje, de inhoud van TV-familie laat me Siberisch koud, het virtuele leven van de Pfaffs zal me worst wezen en de recente oproep van Marcel Vanthilt om de Dag Allemaal te boycotten, veroorzaakt niet het minste verschil in mijn koopgedrag wanneer ik de krantenkiosk bezoek. Maar van de persvrijheid blijf je af!

Geen enkele rechter heeft het recht een zo essentiële verworvenheid uit de Grondwet te beknotten. Het censureren van een artikel dat nog niet is verschenen en noch door de klager, noch door de rechter al is gelezen, past enkel in totalitaire regimes.

Het persgild staat op zijn achterpoten, maar eigenlijk zou elk van ons luidkeels zijn afkeer moeten uiten over deze ‘recht’spraak. Uiteraard meent geen enkel zinnig mens dat deze uitspraak via eenzijdig verzoekschrift stand zal houden bij een behandeling ten gronde, laat staan bij een grondwettelijk hof, maar ondertussen is het onheil toch maar geschied. Er is een precedent geschapen van preventieve censuur; nu over iets futiels als een TV-familie, later misschien wanneer het gaat om een sjoemelende rechter, een corrupte ambtenaar, een frauderende politicus.

Dat de boekskes hun boekje wel eens te buiten gaan, daar moet niemand van overtuigd worden -brood en spelen en spek voor ieders bek-. Dat de goegemeente ervan uitgaat dat er geen rook is zonder vuur, valt ook niet te ontkennen. Net zomin als de onmiskenbare commerciële druk op de redacties –citius, altius, fortius- die waarheid en dubbelchecken ondergeschikt maken aan primeurs en verkoopscijfers.
Dat het voor de Kenji’s en Shania’s van deze wereld hoogst onaangenaam moet zijn om op school toe te komen terwijl over opa en oma de akeligste geruchten de ronde doen, staat buiten kijf. Dat de populaire pers dringend nood heeft aan zelfreflectie en zelfregulering evenmin.

Maar hoezeer de pers ook zou ontsporen, het heilige principe van de persvrijheid gooi je niet te grabbel. Nooit.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Wanneer je geen pfaff meer mag zeggen…

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.