bartcaron.be

Corona: ik vrees voor een meer individualistische maatschappij

Ingediend op juni 29th, 2020 door bartcaron

Vanaf volgende week zullen eindelijk weer spotlights over de podia schijnen. En komt er publiek in de zalen. Met mondjesmaat. Een hele opluchting voor een sector die, net als de horeca, het hardst werd getroffen door de coronamaatregelen. Het herstel zal lang duren en moeizaam verlopen, vermoedt Bart Caron. We spraken hem over corona en cultuur voor de maatregelen voor de sector versoepelden.

Jan Gheysen, Opiniërend hoofdredacteur – Krant van West-Vlaanderen

Ook al zijn er dan niet onmiddellijk grote optredens, de contrabas blijft binnen handbereik ten huize Caron in Kortrijk. “Ik studeer nu wat klassiek werk. Vivaldi en Bach. Van de cellosuite van Bach heb ik een transcriptie voor contrabas en die studeer ik nu. Puur omwille van het plezier en om mijn techniek wat bij te spijkeren”, zegt Bart Caron, gewezen parlementslid van Groen. Drie keer per week gaat hij ook fietsen, kilometers malen als een doorgewinterd wielertoerist. Ritjes van zo’n 75 kilometer. Tussendoor werkt hij achter de schermen als een soort van supervrijwilliger voor de kunsten- en erfgoedsector. “En ik bereid mijn doctoraat over progressief cultuurbeleid voor”, vertelt Bart Caron. “Een studie die mij toelaat te onderzoeken wat de rol van de overheid is bij een goed cultuurbeleid. Wat moet je als overheid steunen nu het verenigingsleven en de sociale samenhang in onze samenleving onder druk komen te staan? Interessant en hoogst actueel, zeker ook straks, na corona.”

Schade

We zullen na corona wakker worden in een andere wereld, wordt wel eens gezegd. Dat geldt zeker voor de cultuursector, waarschuwt Caron. De problemen zijn niet te overzien. Hij maakt het trouwens van dichtbij mee. Het circusfestival Perplx, dat dit weekend had moeten plaatsvinden, is geschrapt. Zijn vrouw is een van de stuwende krachten van het festival. Er kwam extra steun voor de sector – 85 miljoen euro, kondigde minister-president Jan Jambon aan – maar dat is een pleister op een houten been, meent Caron. “Het probleem is dat niemand kan zeggen hoe groot de schade zal zijn. Het grootst is die voor de culturele organisaties die vooral leven van eigen inkomsten en beperkte subsidies. Voor organisaties die het moeten hebben van reisvoorstellingen, is de situatie ronduit dramatisch.”

Technici

Maar er is nog een grote groep zwaar gedupeerden, wijst Bart Caron aan en dat zijn de artiesten en de mensen die in het decor van de evenementen aan het werk zijn. Technici zoals de klank- en geluidmensen, de impresariaten ook. “Vaak werken zij in los verband en als ze al een beroep kunnen doen op de compensatiepremie, dan nog wordt het bijzonder lastig voor hen om die zes maanden met 3.000 euro te overbruggen. Vergeet niet dat die klanktechnici vaak werken met peperdure installaties, die ze moeten afbetalen. Als daar een half jaar geen inkomsten tegenover staan, krijgen die mensen het bijzonder moeilijk”, waarschuwt Bart Caron.

Volgens Bart Caron kunnen de gevestigde cultuurhuizen wel helpen. “Zij zouden de artiesten van de optredens en concerten die geschrapt werden, wel voor een deel kunnen uitbetalen. Voor andere organisaties is dat minder evident. Toch moet men voor ogen houden: Je ontvangt subsidies om die artiesten te kunnen betalen, niet om jezelf als organisatie te ondersteunen.”

Individualistischer

Ongetwijfeld zal het culturele landschap er na corona anders uitzien dan voor corona. “Het landschap zal zich herstellen, maar dat zal niet in één jaar tijd gebeuren, ik vermoed dat het zeker drie tot vier jaar kan duren. En het zal een voorzichtige herstart zijn: artiesten zullen minder verdienen, het publiek zal meer moeten betalen en in de programmatie zullen geen risico’s worden genomen”, meent Bart Caron.

“Ik ben ongerust en ik vrees voor een koudere en hardere samenleving”

De impact van de afstandsregel is, ook op termijn, niet gering. “Dat betekent sowieso minder publiek,” zegt Bart Caron. “Dat heeft natuurlijk gevolgen. Maar ik vrees dat die regel ook impact zal hebben op ons verenigingsleven. Dat was al verminderd en de vraag is of mensen nog vlot naar lezingen, voordrachten of bijeenkomsten zullen komen?”

Bart Caron is doorgaans optimistisch, maar over onze samenleving na corona is hij ongerust. “We gaan nog individualistischer leven dan we voor corona al deden. Aantal individuele vormen van recreatie gaan toenemen. Denk aan de tweedeverblijvers, denk aan de groei van het aantal particuliere zwembaden. Cultuur is nu net iets wat mensen, veel mensen, samenbrengt en precies dat maakt corona onmogelijk. Nee, ik ben ongerust en ik vrees voor een koudere en hardere samenleving dan voorheen. Dat is helaas geen fijn vooruitzicht.”

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Corona: ik vrees voor een meer individualistische maatschappij

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.