bartcaron.be

Mozart en de cultuurparticipatie

Ingediend op januari 25th, 2006 door bartcaron

Klara in het Paleis. Een hele dag Mozart in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten. Dat kon er niet vanaf, maar wel een halve dag. Bijzonder genoten van de kamermuziek, vooral van de uitvoering van het enige hoboconcerto en van het strijkkwartet KV 464, uitgevoerd door het Danel Kwartet. Ronduit adembenemend mooi. Er was trouwens heel veel volk, en dat doet deugd. Wie zei alweer dat de klassieke muziek dood is, dat Klara niet meer nodig is. Het is toch niet toevallig dat de commerciële wereld wil dat de VRT radio Donna verkoopt, en niet Klara? Maar nee, de kunst is niet dood. Ik bezocht ook de tentoonstelling ‘De Russische Avant-garde’ in het kader van Europalia, in hetzelfde Bozar. Ik strooi niet snel met grote woorden, maar nu toch wel: het is de mooiste tentoonstelling die ik de voorbije jaren heb gezien. Ook al omdat die kunstperiode, de eerste helft van de vorige eeuw, mij persoonlijk aanspreekt: de zoektocht van het figuratieve naar de abstractie, het ineenschuiven van vlakken en lagen … best mooi gepresenteerd in de schitterende ruimten van dat Paleis. De reuzegrote videobeelden, die de sfeer van het Rusland van toen schetsten, creëerden een overweldigend karakter. Maar daar alleen gaat het me niet om, wel om het feit dat er lange rijen mensen stonden te wachten om een kaartje te kunnen kopen voor deze tentoonstelling. Het deed me denken aan de ingang van Bellewaerde, het pretpark in mijn buurt, waar ook van die bordjes staan bij een drukbezochte atrractie: “nog 1 uur wachten”. Honderden wachtenden, ook aan de balie waar je de catalogus kon kopen. Dat is me ook niet gelukt, ook al wegens veel te veel wachtenden. Kan deze ‘hoge’ cultuur zo populair zijn? Begrijp ik het niet meer? Er zijn vorig weekend meer dan 20.000 mensen geweest in het Paleis voor Schone Kunsten. Het was toch een klein nieuwsvakje in 1 krant waard.

Cultuurparticipatie, het doet me goed dat er zoveeel publiek komt. Ook omdat er dinsdag een studiedag over plaatsvond met de sprekende titel “Recht op Cultuur”. Daar ging het vooral om kansengroepen. Er verscheen in dat kader ook een boek waarin ik een hoofdstuk mocht schrijven:  ‘Over (Cultuur)participatie’ van Kunst en Democratie.
En ook gisteren sprak Bert Anciaux in Flagey tot de verzamelde culturele wereld. Hij legde sterk de indruk op de cultuurparticipatie en op de noodzaak aan culturele diversiteit. En volgende maandag ga ik spreken voor de ADVN over ‘Hoge drempels, lage drempels’, in het kader van de jaarlijkse driekoningengesprekken van deze Archiefinstelling. Ik ga er in debat met Pol Van Den Driessche, journalist (politiek hoofdredacteur van VTM), maar we gaan vooral praten met het publiek. In Den IJzer, Gents grand caf

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Mozart en de cultuurparticipatie

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie