bartcaron.be

Tienjarige in Vlaamse Jeugdraad

Ingediend op november 18th, 2005 door bartcaron

 

 

‘Als het te moeilijk wordt, zal mijn papa me wel uitleggen waarover het gaat’
‘Politici hebben te weinig aandacht voor kinderen’
‘Mijn papa zegt altijd: jij moet in de politiek gaan, want je kunt het goed uitleggen.’ Laura Wauters wordt op 8 december pas elf, maar vanaf januari zetelt ze wel in de algemene vergadering van de Vlaamse Jeugdraad, die de Vlaamse regering advies geeft over alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met jongeren. ‘Ik vind dat politici te weinig aandacht hebben voor jongeren van mijn leeftijd’, zegt ze overtuigd. ‘Daar wil ik iets aan veranderen.’

‘Ik viel bijna van mijn stoel toen ik een mail kreeg met de boodschap dat haar kandidatuur aanvaard was", getuigt vader Frank Wauters, zelf provinciaal voorzitter van spirit, West-Vlaanderen. "Ik wist amper dat ze zich kandidaat gesteld had." Aanvankelijk liep vader Wauters niet echt warm voor het idee, zegt hij, maar na overleg met de Jeugdraad en het kabinet van minister van Jeugd Anciaux ging hij overstag. "Het kabinet vertelde me dat ze er bij de Jeugdraad al een tijdje op aandrongen om meer aandacht te besteden aan de leeftijdsgroep tussen 10 en 16 jaar. De Jeugdraad verzekerde me dat Laura goed begeleid zou worden."

De verkiezingen zelf verliepen feilloos voor de vlot babbelende tienjarige. Zo’n 330 leden van de Jeugdraad kwamen vorig weekend bijeen om 24 vertegenwoordigers aan te stellen voor de algemene vergadering. "Ik heb bij de ingang vier uur lang staan praten met iedereen die binnenging. Om hen uit te leggen waarom ik graag naar de Jeugdraad wil." Blijkbaar sloeg het verhaal van Laura aan, want ze werd zonder problemen verkozen.
"Politici hebben te weinig aandacht voor jongeren van mijn leeftijd", vindt Laura. "Er is te weinig geld voor basisscholen. We zouden wel wat meer materiaal kunnen gebruiken. Universiteiten hebben veel grotere lokalen en hebben veel meer mogelijkheden om van alles te organiseren. In de Jeugdraad wil ik daar iets aan veranderen."

De vraag rijst of een kind van elf eigenlijk wel iets kan gaan doen in de Jeugdraad, waar vaak heel technische materies worden behandeld. "Wij zien het als een uitdaging", zegt Pepijn Debosscher van de Jeugdraad. "Het is inderdaad zo dat je toch 15, 16 jaar moet zijn om te begrijpen waarover de meeste dossiers gaan. Maar we gaan inspanningen doen om haar te helpen en er iets zinnigs van te maken."
De Jeugdraad hanteert geen minimumleeftijd, al blijven zulke jonge kandidaten een uitzondering. Volgens Thomas Leys, voorzitter van de jongerenafdeling van Spirit (waarvan ook Laura lid is), kan haar aanwezigheid de werking van de Jeugdraad alleen maar ten goede komen. "Als de Jeugdraad alle jongeren wil vertegenwoordigen, is het toch logisch dat men ook de mening van iemand van 10 jaar vraagt." "Dat klopt", zegt Debosscher, "maar dat kan ook op andere manieren. Ik denk niet dat de aanwezigheid van

Ingediend onder kortrijk en regio Reacties uitgeschakeld voor Tienjarige in Vlaamse Jeugdraad

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie