bartcaron.be

Harm Reduction bij drugsgebruikers

Ingediend op september 27th, 2005 door bartcaron

Vraag om uitleg van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron aan mevrouw Inge Vervotte, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin over “Harm Reduction”

De heer Bart Caron:
Mevrouw de minister, dit is geen aangenaam onderwerp om het werkjaar mee te starten. Mijn vraag gaat over ‘harm reduction’ of de beperking van drugsschade in de samenleving. Dit probleem is eigen aan de illegaliteit van de drugshandel. Wat illegaal is, valt moeilijk te regelen en te controleren. Er wordt zoveel verhandeld op de drugsmarkt, we kunnen niet controleren hoe schadelijk de diverse producten zijn.

Ik wil deze situatie even vergelijken met de verkoop van tabak. Een min-zestienjarige mag geen tabak kopen. Als de verkoper twijfelt, moet hij in theorie de identiteitskaart vragen. Volgens mij gebeurt dat zelden of nooit.Drugsgebruikers en vooral jongeren stellen zich bloot aan de risico’s van de illegale markt. Statistieken leren ons dat een aanzienlijk percentage van de bevolking, vaak jongeren en minderjarigen, eenmalig of regelmatig drugs gebruiken, ondanks het verbod.

Ik wil een drugsarme of zelfs drugsvrije wereld, afhankelijk van de interpretatie van het woord ‘drugs’, laat daar geen twijfel over bestaan. Het is echter erg moeilijk om dat te bereiken. Zonder afbreuk te doen aan de strijd tegen drugs, dat wil ik nu buiten beschouwing laten, moeten we zoeken naar strategieën om de schadelijke gevolgen ervan te bestrijden. Een van de methodes daartoe is ‘harm reduction’.
Het Vlaamse straathoekwerk, Vlastrov, kreeg in het verleden subsidies om aan een project van ‘harm reduction’ te werken. Met dat geld werd iemand aangeworven om les- en cursusmateriaal te ontwikkelen voor de eerstelijnshulpverlening en straathoekwerkers en in bredere zin voor het algemeen welzijnswerk.
Nadat ik mijn vraag heb ingediend, heb ik vernomen dat de administratieve afhandeling van dat project niet altijd even zorgvuldig en correct verlopen zou zijn. Misschien kunt u mij daar iets meer over vertellen. Blijkbaar zijn er dus administratieve redenen voor de stopzetting van de subsidies. Dit blijkt het enige dergelijke project in Vlaanderen te zijn. Sinds 2005 wordt het niet meer gesubsidieerd. Het vormingsmateriaal en de cursussen die Vlastrov aanbiedt, dreigen stil te vallen. Ze lopen nog even door omdat het straathoekwerk beslist heeft om de vormingswerker in kwestie uit eigen middelen te financieren en in dienst te houden. Naar verluidt, zal dit eind 2005 onherroepelijk stoppen.
Ik wil de thematiek verruimen. De VAD houdt zich ook bezig met drugsbestrijding. Los van de ideologische kleur van de discussie over de erkenning of goedkeuring van de aanwezigheid van drugs en alcohol in de samenleving, moeten we zorgen voor een nauwe samenwerking tussen deze organisaties. De diverse vormen van ‘harm reduction’ moeten efficiënt op elkaar worden afgestemd.

Daarom mevrouw de minister wil ik u volgende vragen stellen:

Bent u op de hoogte van deze problematiek? Is er reeds overleg gepleegd met Vlastrov? Zo ja, wat zijn de resultaten van dit overleg?

 Is er op de begroting 2005 budget voorzien voor dergelijk project? Zo niet, zal u bij de tweede begrotingscontrole 2005 de nodige middelen voorstellen, eventueel bij de begrotingsopmaak 2006?

Zijn er plannen om de “Harm Reduction”-beleidslijn in de toekomst uit te breiden? Maw bent u bereid om verder te investeren in de beleidslijn “Harm Reduction’

Behoort een coördinatie met de VAD niet tot de mogelijkheden?

Minister Inge Vervotte:
Eerst en vooral wijs ik erop dat harm reduction voor ons deel blijft uitmaken van het integraal beleid dat moet worden gevoerd inzake preventie. Het vormt natuurlijk maar een onderdeel van het beleid, maar het blijft er deel van uitmaken.
Mijnheer Caron, uiteraard ben ik op de hoogte van het dossier waarnaar u verwees. We hebben regelmatig contact opgenomen met het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.

Ik ga even terug in de geschiedenis, want het verloop van het dossier is belangrijk. Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk heeft tussen 1oktober 2002 en 30 september 2003, tijdens de regeerperiode van mevrouw Vogels, een eenmalige subsidie gekregen om het thema harm reduction beter te integreren in de ondersteuning van de straathoekwerkers. Daarna, op 30 september 2003, werd een vraag naar voortzetting gericht tot minister Byttebier. Zij is niet ingegaan op dat verzoek. Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk heeft toen beslist om op eigen initiatief iemand aan te werven. Het is dus niet zo dat wij het project hebben stopgezet. In het verleden werd een

Ingediend onder in de commissies Reacties uitgeschakeld voor Harm Reduction bij drugsgebruikers

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.