bartcaron.be

Een Europa van rechtvaardigheid en diversiteit?

Ingediend op juni 1st, 2005 door bartcaron

EU-vlag.jpg

Was Spirit fout bij het wegstemmen van het referendum?
Moeten we ootmoedig en publiek toegeven dat het niet laten doorgaan van het referendum een inschattingsfout van ons was? We zouden dat eerlijk kunnen toegeven. Maar is dat wel zo? Feit is dat we het verkeerd hebben aangepakt, zeker in het begin. Eerst ja en dan nee zeggen is geen toonbeeld van rechtlijnigheid. Maar het is een uiting van ‘eerlijke’ twijfel. Kijk om je heen.
Zondag de Fransen en vandaag mogen de Nederlanders hun gedacht zeggen over de Europese Grondwet. Enfin hun ‘gedacht zeggen’ is te veel gezegd. Een simpel ja of nee bij zo’n complexe tekst, is de werkelijkheid geweld aan doen.
Het non van de Fransen is dan ook niet een simpele afkeuring van het grondwettelijk verdrag. Het is een non tegen een bepaald type ‘Europa’. Bij extreem-rechts is het een ‘nein’ aan elk Europees verhaal – eigen volk eerst nietwaar. Bij vele anderen, en zeker bij vele progressieven is het een lap tegen de kop van een a-sociaal Europa. De mensen hebben hun boosheid mogen uiten tegen een Europa dat o zo weinig solidair en sociaal is, maar prioriteit geeft aan economische doelen. Veel mensen willen een EU dat wordt gekenmerkt door een sterke sociale bescherming, door een zo groot mogelijke culturele diversiteit, door het werken aan onderwijskansen voor iedereen. Zij willen geen EU dat alleen economische doelen wil halen, dat zelfs toelaat dat diensten zoals onderwijs en cultuur alleen aan de markt worden overgelaten, dat toelaat dat Poolse ondernemers hier met werknemers uit Slovakije, aan hongerlonen, wegen komt aanleggen.
Ik durf het bijna niet zeggen, maar als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat ik het goed vind dat die Europese bobo’s eens een goede lap tegen hun kop krijgen. Ach natuurlijk, ik weet dat het niet de grondwet is die een sociaal Europa zal afdwingen, maar dat het de politici zijn die dat moeten doen. Maar door het afwijzen van de grondwet in enkele landen – wellicht volgt Nederland straks – worden de steeds wereldvreemdere Europese instellingen met hun neus op een werkelijkheid gedrukt. Natuurlijk is het een vertraging van de eenmaking. En wat dan nog? Het zal misschien

Ingediend onder mijn gedacht 3 reacties

3 reacties op “Een Europa van rechtvaardigheid en diversiteit?

  1. Geert schreef:

    Beste Bart,<br><br><br><br>Tot mijn grote vreugde hebben nu ook onze Noorderburen nee gezegd aan Europa. Al maandenlang ging al mijn hoop uit naar onze Franse vrienden – de laatste echte sociaalvoelende bevolking – en uiteraard naar onze Noorderburen.<br><br><br><br>Wat zal de hautaine Dehaene nu weer bovenhalen? Zal hij nu ook de Nederlanders als “dommeriken” afdoen? Ik walg er van dat politici als Dehaene en al die andere Europese gatlikkers niet eens begrijpen waarom de bevolking die Europese betutteling kotsbeu is.<br><br><br><br>Ik vind het schandalig dat wij als Belgen hier niet eens mochten deelnemen aan een referendum. Ik ben er absoluut zeker van dat het hier ook op een “njet” zou gebotst zijn (ondanks alle ontkenning hierover in de media).<br><br><br><br>Progressieve en sociale partijen zoals SP.A, Spirit en Groen! kunnen het volgens mij echt niet maken om dit Europa door onze strot te blijven duwen.<br><br><br><br>Europa heeft voor de kleine man nog niets positief opgeleverd, integendeel, onze zakken worden nog meer leeggehaald. Ik stel alleen maar vast dat alles stinkend duur is geworden sinds de invoering van de euro. Nog voor 2002 stak men 20 Belgische frank in een parkeermeter, nu is dat 1 euro of het dubbele. Een pint kostte 40 ?  50 frank, tegenwoordig 1,5 ?  2 euro. Voor een witte martini in een Italiaans restaurant moet men reeds 3,40 euro bovenhalen. En zo kunnen we een ellenlange lijst aanleggen. Maar laat een werknemer eens een logische halve euro opslag vragen? Dat kan niet! Dan herinnert men zich plots weer dat een halve euro nog altijd twintig frank is.<br><br><br><br>Waarom lopen onze Belgische politici een dictatoriale Europese instelling achterna die het geen probleem vindt dat er hier Polen klussen komen klaren aan 4 euro per uur tegenover gemiddeld 12 euro per uur voor een gewone Belgische arbeider? Gaat het clubje Belgische politici in onze plaats eens al die onzin goedkeuren? Wie wordt daar eigenlijk beter van? Niemand: de Belg niet, want hij verliest zijn werk en uiteindelijk de Pool ook niet, want hij kan nergens terecht met zijn schamel loontje in het voor hem veel te dure Europa. De enigen die geen last hebben van de “economische crisis” zijn degenen die zetelen in dat vetbetaalde Europees parlement.<br><br><br><br>Bijna de hele meute Belgische politici hoor je uit hun nek kletsen over hoge loonkosten, zonder zich daarbij eens de vraag de stellen hoeveel zij zelf eigenlijk kosten aan onze maatschappij en in hoeverre zij zelf met hun riante weddes bijdragen aan de hoge sociale lasten op arbeid van de mensen uit de privésector. Als een kuisvrouw in het Europees parlement “slechts” 4000 euro per maand opstrijkt, vraag ik me af wie d? t allemaal sponsort?<br><br><br><br>Vice-premier Vandelanotte had een tijdje geleden een terechte “ja, maar” houding tegenover Europa, maar werd uiteraard door mannen als Dehaene (die vrolijk aan de vetpot zit van Europa) meteen teruggefloten. Hij had het nochtans bij het rechte eind en zag dus heel scherp in waar zijn achterban echt van wakker ligt.<br><br><br><br>Het wordt hoog tijd dat de progressieve partijen in ons land zich hier eens ernstig over bezinnen, anders vrees ik binnen de kortste keren een nieuwe regering Dewinter I.<br><br><br><br><br><br>Met vriendelijke groeten,<br><br><br><br><br><br>Geert Degezelle

  2. Johan Caenen schreef:

    Ik het niet geheel eens zijn met de visie van Bart Caron. Het is en blijft één van de domste en meest verwerpelijke beslissingen van Spirit om een referendum tegen te houden. Je bent een links-liberale partij of je bent het niet. Zeg je ja dan aanvaard je de consequenties en steunt het referendum. Laten we een voorbeeld nemen aan onze vrienden van d66. Zij hebben hun gedachtegoed eerlijk en consequent uitgevoerd. Nog nooit waren de Nederlanders zo betrokken bij Europa. Dat op zich is al een hele overwinning. Verder hamert Bart Caron op een sociaal Europa. Ik ga hier uiteraard mee akkoord maar mis toch ook wel een beetje de verdediging van een liberaal Europa. Zonder liberaal Europa zal er namelijk nooit een sociaal Europa kunnen komen. De vrijmaking van de interne markt is essentieel. De regel Bolkestein is inderdaad geen goede regel maar nu gooit men het kind met het badwater weg! Vergeet niet dat tijdens de ontwikkeling van deze regel alle partners deze hebben goedgekeurd, incluis de linkse partijen! Een aangepaste regel Bolkestein is gewenst. Laten we vooral oppassen nu niet te gaan springen op de kar van antiglobalisten, uiterst-links en populistisch rechts. Neen, een links-liberale partij staat in “the radical center” zoals Charles Kennedy het noemt. Vandaag willen sommigen in Spirit te fanatiek een linkse partij zijn, dit lijkt met niet goed. Niet dat links verkeerd zou zijn maar wel omdat een links-liberale partij per definitie een radicale centrumpartij moet zijn. Enkel dan is er een meerwaarde te verwachten van het kartel met SPa. <br><br><br><br>Mvg,<br><br><br><br>Johan Caenen

  3. Sally Mens schreef:

    Ik heb 1 juni hier in Utrecht vreugdevol 2 maal het NEE-knopje ingedrukt. De ene omdat ik niet elke zondag een koopzondag wil zien worden, de ander omdat ik vind dat Europa niet vast moet blijven houden aan de unie van natiestaten. Als SPIRIT-lid ben je ook voor regionalisme, toch? Een geregionaliseerd Nederland wordt cultureel rijker. Een zoveel mogelijk zelfstandige regio Vlaanderen krijgt zelfvertrouwen. En zo wordt Europa een Europa van onderop, een Europa van verenigde regio’s.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie