bartcaron.be

Hoe N-VA haar stempel zet, een voorbeeld uit Q-stad

Ingediend op juli 2nd, 2013 door bartcaron

‘Kortrijk Vlaandert’. Zo heet de kunsttentoonstelling/-wandeling waarmee Kortrijk deze zomer uitpakt. Niet ‘t stad organiseert, maar een lokale vzw uit de Vlaamsgezinde hoek, met veel, heel veel hulp van de lokale overheid. ‘Kortrijk Vlaandert’, een titel waarmee je een (inter)nationaal publiek verleidt? Of ben ik als culturo bevooroordeeld?

In de vorige legislatuur was er in de Kortrijkse gemeenteraad maandenlang herrie over het feit dat bepaalde muziekfestivals (ééntje met CD&V-banden) meer vriendje waren van het stadsbestuur dan andere. Dat ze bevoordeligd werden door het Stadsbestuur. Onaanvaardbaar riepen velen. Er zou en moest een objectief reglement komen. De nieuwe coalitie (blauw-rood-geel/zwart)  doet nu hetzelfde met beeldende kunst. De verleiding van de macht? De onstuitbare drang om de ideologische vriendjes goed te bedienen? Om af te rekenen met vroegere bestuurders?

Plots krijgt één tentoonstelling. 60.000 euro subsidie. Of om preciezer te zijn, de stad neemt kosten tot dat bedrag ten laste zoals verzekeringen, personeelskosten plus heel wat andere vormen van ondersteuning. Het gaat eigenlijk om veel meer dan 60.000 euro, want vele kosten blijven onder de sluiere van onwtendheid verborgen. Dank u wel stadscoalitie, hoor ik de vaandeldragers van de Vlaamse gedachte al scanderen. Schoon geld toch voor een niet-stedelijke, een externe organisatie. De organisator is nauw gelinkt zijn met de serviceclub Marnixring. Geen probleem voor mij. Mijn broek zal er niet van afzakken. Een uitspraak over de kwaliteit van de tentoonstelling doen is moeilijk als je ze nog niet hebt gezien. De selectie is wel zeer uiteenlopend: van topkunstenaars als Koen Van Mechelen of Nick Ervinck tot totaal onbekende mensen. On verra. Wat ik wel zie: een thema is er niet, een rode draad of concept evenmin. Er nemen een 30-tal kunstenaars uit de verschillende Vlaamse provincies aan deel. De internationale dimensie (sic) wordt uitgedrukt door de aanwezigheid van twee Waalse en twee Nederlandse kunstenaars. De website is een bezoekje waard. Verdienstelijk vrijwilligerswerk. Maar een aantrekkingspool is het niet meteen: www.kortrijkvlaandert.org.

Om advies is niet gevraagd. Het Kunstenoverleg en de Culturele Raad wisten van niks. De vzw Stedelijke Musea zou wel akkoord gaan … onze vertegenwoordiger in het bestuur aldaar valt uit de lucht. Wat duidelijk is: de beslissing van het schepencollege bevat geen enkel inhoudelijk/artistiek argument voor deze keuze. Bij mij gaat dan een flikkerlicht aan.
Het bedrag is hoger dan de totale steun aan alle in Kortrijk gevestigde professionele kunstorganisaties zoals Theater Antigone, Kunstencentrum Buda, With, het Festival van Vlaanderen, Humorologie en andere. Voor hun gezamenlijke jaarwerking, wel te verstaan.

En dan de titel van de tentoonstelling. Wie heeft zoiets bedacht als ‘Kortrijk Vlaandert’? Het zou net zo goed om een schlagerfestival of een spektakel van vendelzwaaiers kunnen gaan, maar dan wel met een bijzonder prijskaartje. Wie komt hiervoor naar de Groeningestede afgezakt? Alsof je die kunstenaars niet elders in Vlaanderen kan bewonderen.

Dat is de nieuwe beleidscultuur: besparen op reguliere werking en cadeaus uitdelen aan bevriende organisaties. Vriendjespolitiek heet zoiets. Maar dan één met vijf cjfers. Mag dat niet? Oh ja, van mij mogen veel tentoonstellingen en andere manifestaties een fikse ondersteuning krijgen, Geen probleem, integendeel. Maar dan wel op een transparantie wijze, na een kwalitatieve afweging en op basis van een objectieve regeling. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat de sp.a hiermee akkoord gaat? Of liever, hoe is dat te verklaren? In het verleden hadden mijn rode vrienden veel, zeer veel kritiek op de werkwijze van het vorige bestuur en nu keuren zij dezelfde werkwijze van hun coaliteipartner blind goed. Begripe wie begrijpen kan.

PS De schepen gaf tijdens de gemeenteraad een heel lang antwoord, weliswaar was het toen al 1u ‘s nachts, Het was vooral een slecht verwoord promopraatje, gevolgd door het verwijt dat ik bewust foute informatie verspreidde. Hoezo? Ik heb vooral geciteerd uit de beslissing van het schepencollege. Zoals: “Eind 2012 werd een mondelinge toezegging gedaan voor een financiële participatie van de stad van maximaal 60.000 euro.” Zo staat het letterlijk in de nota van het schepencollege. Tja,  ofwel ken ik mijn Nederlands niet meer, ofwel ik moet naar de oogarts. Maar een motivatie las noch hoorde ik: Vlaanderen boven… een bepaald soort Vlaanderen dan.

PS 2 Zijn de deelnemende kunstenaars wel op de hoogte in welk project ze zijn terecht gekomen? Ingezet als zotskap, als moderne nar, de nieuwe propagandist van een ideologie.

4 reacties op “Hoe N-VA haar stempel zet, een voorbeeld uit Q-stad

 1. katelijn lammertyn schreef:

  ‘t is slecht weer, gelukkig is er nog Kortrijk Vlaandert voor de thuisblijvers,
  bezoek zeker ook de tentoonstelling in het Fort, de pleinscholen. opkomend talent in diverse kunstrichtingen stelt tentoon in de oude kapel, de chambretten, de pianokotjes begot,  voor menig oud leerling een reden om daarnaast de school nog eens van binnen te zien,( een groot deel wordt namelijk afgebroken.)
  ps bedankt voor het forum

 2. walter maes schreef:

  Straf van Caron. Was het een linkserige organisatie geweest, was er geen vuiltje aan de lucht. Maar ‘Vlaams’ ? Hola. Dat is wel het allerlaatste dat de stad mag doen. Stel je voor : de Guldensporenstad Kortrijk die ter gelegenheid van 11-juli, officiële Vlaamse feestdag, met een ‘Vlaamse’ en ‘rechtse(?)’ organisatie in zee gaat om samen een Kunst-gebeuren in de stad te organiseren en te betoelagen ! Dat kan niet ! Vlamingen, weg met ons ! Vooral op 11 juli. ‘Rechts Vlaanderen en Kortrijk’. Wat gaan ze in ‘t buitenland daar wel van denken ?

 3. katelyn schreef:

  “Wie komt hiervoor naar de Groeningestede afgezakt? Alsof je die kunstenaars niet elders in Vlaanderen kan bewonderen.”
  een beetje fierheid voor jouw stad is hier wel op zijn plaats. waarom mogen kortrijk en kunst niet samengaan? kunst en kunstenaars brengen iets in beweging en aan jouw verslag te zien zijn ze daar al in geslaagd.

  “De selectie is wel zeer uiteenlopend: van topkunstenaars als Koen Van Mechelen of Nick Ervinck tot totaal onbekende mensen. On verra. Wat ik wel zie: een thema is er niet, een rode draad of concept evenmin. ” wat is daar nu mis mee, zou de rode draad wel eens diversiteit kunnen zijn?  de kunstenaar doet wat ie moet doen en zou lak moeten hebben aan jullie politieke spelletjes. zij mogen daarboven staan.
  en wat de titel van de tentoonstelling betreft, kortrijk vlaandert, bij mijn weten ligt kortrijk nog altijd in vlaanderen maar het woord vlaams werkt als een rode lap op een stier. en de stier moet het meestal wel ontgelden!!!!
  hopelijks post je deze reactie wel,
  ps. http://www.kortrijkvlaandert.org en bekijk facebook en twitter. maak kennis met de vele kunstenaars die met volle goesting hun tentoonstelling vorm geven. vergeet alle politiek en geniet.

 4. Wouter Missiaen schreef:

  Ik wou vandaag met de kinderen gaan ‘Kortrijk Vlaanderen’.  Wat blijkt: het kost 8 euro de man, alsof 60.000 euro subsidie nog niet voldoende is!

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie