bartcaron.be

Groen en hoogstaande cultuur, geen goed huwelijk?

Ingediend op januari 31st, 2013 door bartcaron

Ja, ik zeg wel eens domme dingen. Wie niet? Zelfs de hooggeachte Jan Briers, de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen kon je bij zijn eerste interviews meteen betrappen op meer dan één slip of the tongue. Op radio 1 schoot hij een paar hoofdvogels af. Nog veel te leren? Wellicht wel. Het is toch niet gepast dat de gouverneur in zijn eerste radio-interview al een evaluatie maakt van politici en hun cultuurbeleid? Hij zou toch boven de politiek moeten staan? Hij zei over de voormalige cultuurminister Patrick Dewael dat hij de beste cultuurminister was die er ooit geweest is, en dat de huidige cultuurminister Joke Schauvliege is goed bezig. Tja.

En dat hij een man is met een missie, wisten we eigenlijk al veel langer. Nu dus een gouverneur met een missie. Hij zei “Ik wil werk maken van een groeiend vertrouwen tussen politiek en cultuur; het zal belangrijk item van mijn werk worden.” En nog: “Ik denk dat politiek en cultuur altijd zullen blijven vechten. Misschien dat dat goed is, maar ik zou ze dichter bij elkaar willen brengen.”
Gouverneurs zijn een soort onderkoningen. Untouchable. Geen politici, maar nu en dan een politiek getinte uitspraak moet kunnen. Jan had dat meteen al door. En hij heeft dus een missie, cultuur en politiek dichter bij elkaar brengen. We zijn benieuwd. Al zou ik eerder pleiten om cultuur en politiek zoveel mogelijk uit elkaar te houden. Het is eerder een kwestie van zindelijkheid. Maar ik begrijp hem wel. Hij, de netwerker, lobbyist eerste klas, kon goed overweg met politici, zolang ze zijn festival maar ophemelden en derhalve gul subsidieerden. O wee, als dat niet zo was. Vraag het maar eens aan Patrick Moenaert, ex-burgemeester van Brugge.

En om in dezelfde trant te blijven. Waarom veegt hij in zijn eerste interview meteen de mantel van Groen Gent uit? Op een vraag rond de moeilijke relatie tussen de N-VA en de cultuursector in Antwerpen, zei hij letterlijk: “(…) in Gent, (voelen we) als stad dan, hebben we eerder schrik van Groen in de relatie met cultuur, omdat Groen de hoogstaande cultuur, zoals wij die toch proberen brengen, niet altijd zo ziet zitten.” Wat een bizarre uitspraak. Waarop is die gebaseerd? Bram Vandekerckhove, gemeenteraadslid voor Groen in Gent reageerde: ”Gent is bij uitstek een cultuurstad. Het nieuwe bestuursakkoord trekt de kaart van een uiterst kwalitatief cultuurbeleid. Één van de vele acties uit het akkoord is de blijvende structurele steun van de grote cultuuractoren (waaronder het Festival van Vlaanderen). Meer zelfs we zouden dit willen uitbreiden naar enkele middelgrote actoren met internationale uitstraling. We nodigen de gouverneur uit voor een gesprek. Dan kunnen we alvast deze misvatting de wereld uit helpen.”

Ik durf zelfs zeggen dat we door vriend en vijand erkennen dat we hard werken in de commissie Cultuur van het Vlaams parlement en er een uitgesproken aandacht hebben voor een kwalitatief cultuurbeleid. Er is trouwens geen partij die een zo uitgewerkt cultuurprogramma heeft als wij. De leidraad ervan: (…) een cultuurbeleid dat vertrekt van wat van onderuit groeit en opborrelt, met zowel aandacht voor de kunstenaars, de professionele cultuurinstellingen als voor verenigingen, voor wijk- en buurtinitiatieven, artistiek werk, erfgoedinitiatieven, enz. Wij ijveren voor kwaliteit en verscheidenheid van cultuur.

Jan Briers moet zich geen zorgen maken, toch niet over onze standpunten over cultuurbeleid. Ik stuur hem morgen een exemplaar van mijn boek “Niet de kers op de taart, waarom kunst- en cultuurbeleid geen luxe is”.
Niettemin, proficiat Jan.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Groen en hoogstaande cultuur, geen goed huwelijk?

  1. walter maes schreef:

    Boven de politiek ? Gouverneurs zijn politieke kreaturen bij uitstek. Er is maar één uitweg : afschaffen. Er zijn al genoeg paradefunkties.
    Briers is maar wat blij met het lukratief fin de carrière postje. In de kultuursektor valt niet veel te verdienen…en de werkzekerheid hangt aan een draadje.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie