bartcaron.be

Kunst in de publieke ruimte … geldverspilling?

Ingediend op december 20th, 2012 door bartcaron

Die vraagt hangt nu al maandenlang over Gnika Trolb. Over wie, hoor ik u vragen. Over Gnika Trolb; een kunstwerk van Nick Ervinck dat begin dit jaar besteld werd om de oude Leiearm in Menen nieuw leven in te blazen. Het beeld zou al in september moeten geplaatst worden, maar werd het slachtoffer van een bescheiden politiek steekspel binnen een uittredende meerderheid en tussen oude en nieuwe heersers.
Laat me wel wezen: ik heb het niet zo begrepen op cultuur- of andere schepenen die aan het einde van hun mandaat perse een merkteken willen achterlaten. Een onuitwisbare versteende of verbronsde (verguld is te hoog gegrepen) getuige van een politieke loopbaan. Vaak is er weinig goeds aan, of het zou het simpele feit moeten zijn dat het na die erfenis definitief gedaan is met die (zonder gebeeldhouwde herinnering, weinig memorabele) carrière. Slechts heel uitzonderlijk halen dergelijke eindeloopbaankunstwerken enig artistiek niveau, komen ze in een harmonieuze omgeving te staan en overleven ze de tand des tijds.
Voor Gnika Trolb, en bij uitbreiding de Menense cultuurschepen Christine Depoortere wil ik graag een uitzondering maken. Ook voor Nick Ervinck, trouwens. Hij is niet zomaar een verdienstelijke kunstelaar die er nog eens eentje te goed had van de schepen. Nee, hij is één van de meest beloftevolle West-Vlaamse beeldende kunstenaars van het moment. Iemand die op de drempel staat van een internationale doorbraak en dus ook de drempel van compleet onbetaalbaar worden voor een provinciestadje als Menen. Het is dan ook lovenswaardig dat de schepen de voorbije jaren haar budgetten keurig oppotte om deze te investeren in één topwerk.

Coalitiepartner CD&V was het beeld echter nooit echt genegen. Met een wisselmeerderheid werd in juni de bestelling van Gnika Trolb afgekeurd. Het budget bleef wel beschikbaar op de begroting en dus werd gisteren nog een ultieme poging gedaan om de deal af te ronden, maar CD&V veegde het punt van de agenda en Gnika Trolb naar de beeldenhemel. Geaborteerd.

Wie is hier nu de dupe? De kunstenaar die met een zo goed als afgewerkt, maar niet afbetaald kunstwerk in zijn atelier blijft staan? Ach, met wat geluk haalt hij er op de private markt nog meer geld uit. De Menense politiek? Ach, daar zaten de jongste jaren toch al negatieve groeimarges meer in. De cultuurschepen? Ach, laat ons hopen dat haar heugenis niet afhangt van dat ene versteende relict. De Menense bevolking die zijn leefomgeving niet opgefleurd ziet door een meesterwerk? Ach, weet je, het gros van de Menense bevolking zal het worst wezen of een vreemde snuiter daar al dan niet iets raars (‘een kind kan dat ook’) neerpoot. En die 50.000 euro kunnen best wel nuttiger besteed worden.

Ja. Uiteraard kan je als stad met 50.000 euro het een en ander doen. Je kan een halve kilometer fietspad aanleggen of 100 zonnepanelen op je stadsgebouwen leggen. Je kan duizend minder bedeelde gezinnen een kerstcadeautje van €50 euro geven of een netwerkevenement organiseren waarbij je je ondernemers (en toekomstige werkgevers) in de watten legt.
Is 50.000 euro veel geld? Ja, best wel. Maar mag dat niet geïnvesteerd worden in een artistiek ingevulde openbare ruimte? Voor mij wel.
Gnika Trolb kost trouwens nog altijd maar een tiende van hetgeen de stad Oostende dit jaar betaalde voor de Rock Strangers van de Kortrijkse Q nummer 2.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Kunst in de publieke ruimte … geldverspilling?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie