bartcaron.be

Kortrijk: dienstverlening deelgemeenten opnieuw teruggeschroefd vanaf 1 september

Ingediend op augustus 30th, 2011 door bartcaron

Je moet het maar durven, midden de vakantieperiode (28 juli) een persbericht versturen waarin je doodgemoedereerd meedeelt dat de dienstverlening van Burgerzaken in de deelgemeenten ernstig wordt teruggeschroefd. Halverwege Kortrijk Congé valt dat dan niet te erg op. Het bericht haalde geen enkele krant! Goed gelukt vanwege de stad. Slecht nieuw verberg je liefst. Vorig jaar, met de inkrimping van de openingsuren van de containerparken, was het niet anders. Op die manier mist niet alleen de pers de communicatie (geluk voor de stad) maar ook een groot deel van de “getroffen” bevolking. Dus ook nog eens erg weinig klantvriendelijk. Een voorbeeld van hoe het niet moet!

Het is simpel, vanaf 1 september kan je gespecialiseerde producten zoals reispassen en identiteitskaarten enkel nog aanvragen, afhalen en laten aanpassen in het stadhuis van Kortrijk, en dus niet meer in de deelgemeenten. Mensen die niet mobiel zijn, kunnen voor de aanvraag van een identiteitskaart een huisbezoek aanvragen (mits doktersattest). Voila, je moet, strenger dan voor een dag ziekteverlof, ook nog eens een doktersbriefje voor hebben.

Je moet het maar durven deze achteruitgang te lanceren onder het motto ‘onze dienstverlening kan nog efficiënter’.

Met Groen! pleiten wij voor een goede publieke dienstverlening, zo dicht mogelijk bij de bevolking. Toch gaat die achteruit. En dat ondanks beloften in de andere richting. Zelfs het bestuursakkoord van de stad Kortrijk vermeldt dat het bestuur “kwaliteitsvol, dienstbaar en duurzaam zal zijn”. Er wordt gegoocheld met uitspraken als “overal staat klantgerichtheid centraal”. Er is sprake van klantvriendelijke openingsuren en verbetering van de dienstverlening in wijken en deelgemeenten.

Maar wat toont de werkelijkheid? De dienstverlening aan de burger wordt stelselmatig afgebouwd, en in de deelgemeenten het eerst en het meest. Ten bewijze? Minder openingsuren voor de wijkbibliotheken, minder openingsuren voor de containerparken en nu nog minder dienstverlening bij Burgerzaken en ook nog eens een vermindering van openingsuren. Je kon er al een tijdje geen rijbewijzen meer krijgen. Sluipend worden de diensten gecentraliseerd.

Dat het internet, waarbinnen het elektronische loket van de stad Kortrijk functioneert, deze dienstverlening overbodig maakt is nonsens. Vandaag heeft nog niet de helft van de bevolking toegang tot het internet. En niet iedereen is even mobiel om zo maar even naar het stadhuis van Kortrijk te rijden. De bevolking blijft nood hebben aan een loketfunctie waar iemand met woord en daad helpt zoeken naar een oplossing. ICT is hooguit een ondersteunend instrument.

Oh ja, er is nog een piepklein beetje dienstverlening in de deelgemeenten, zoals het afleveren van attesten, legaliseren van een handtekening, … En daarvoor moet je bij het personeel zijn van de ontmoetingscentra, want de kantoren van burgerzaken worden gesloten. En op een zeer beperkt aantal uren per week. Straks zal de stad nog zeggen dat ook daar weinig gebruik van wordt gemaakt zodat ze dat ook kunnen sluiten. Natuurlijk gaat dat zo: voor hoe minder je terecht kan in een loket, hoe minder je er gebruik van maakt.

De bevolking weet niet meer waar je voor wat terecht moet. Soms moet de plaatselijke ambtenaar ze doorwijzen naar Kortrijk en dit wordt niet in dank afgenomen. Uiteraard kan de Stad dan besluiten van alles te centraliseren. Tja, ze hebben de problemen zelf veroorzaakt. De stad moet via de website, de stadskrant, via een folder en de pers aan de bevolking informatie bezorgen maken waar je voor wat terecht kan.

Het is duidelijk: de dienstverlening aan de deelgemeentenaren is geen prioriteit voor dit stadsbestuur. Dat betreurt Groen! Kortrijk ten zeerste.

Bart Caron en Philippe Avijn
gemeenteraadsleden Groen!

Ingediend onder kortrijk en regio Reacties uitgeschakeld voor Kortrijk: dienstverlening deelgemeenten opnieuw teruggeschroefd vanaf 1 september

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.