bartcaron.be

Over struisvogels en signaalgevers: de verdeelde Kortrijkse meerderheid

Ingediend op juni 7th, 2011 door bartcaron

Op de gemeenteraad legde ik een motie van aanbeveling voor over de milieuconvenant. In mijn motie staat dat de Kortrijkse gemeenteraad betreurt dat de Vlaamse regering de milieuconvenants wil afschaffen. Dat is niet onschuldig want daardoor staan de gemeentelijke duurzaamheidsambtenaren op de tocht, evenals de Minaraad en de Minawerkers. Deze laatste (5 in Kortrijk) worden ingezet voor het onderhoud van natuur(gebieden). Ook allerlei acties zoals afvalpreventie, de zorg voor de containerparken,inzameling asbestcement, subsidies voor hemelwater, infiltratievoorzieningen, speelbossen en subsidies groendaken staan op de tocht.
De Vlaamse regering denkt dat de gemeenten verder een sterk natuur- en milieubeleid zullen voeren zonder dat Vlaanderen daar nog subsidies aan de gemeenten voor veil heeft. Dat is dromen, zo blijkt uit mijn contacten met schepenen en lokale ambtenaren. Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) reageerde alvast verontrust. Zij werden nooit gecontacteerd over dit idee.

Schepen Stefaan Bral reageerde positief op ons voorstel van motie. Meer zelfs, hij versterkte de tekst ervan. Mooi zo. Iedereen akkoord, zo leek het. Unanimiteit? Tot we moesten stemmen over deze motie van aanbeveling. Dan stak collega Carl Decaluwé zijn hand op en verklaarde doodleuk, geheel en al zichzelf zijnde, dat hij geen motie wilde stemmen die kritisch was voor de Vlaamse regering. Hij onthield zich en van de weeromstuit deden 5 collega’s van CD&V dat ook, terwijl 4 Open-VLD-ers (van die andere meerderheidspartij) angstvallig vermeden een stemknopje in te drukken. Kop in het zand, struisvogelpolitiek. De Open VLD zit niet eens in de Vlaamse regering, maar ze hebben er wel ambities voor.

Het grootste deel schepencollege stemde dus mee met de oppositie zodat de motie wel goedgekeurd werd met een meerderheid van 25 op 42 stemmen. Het projectiescherm waarop de uitslag van de stemming wordt geprojecteerd, deed het echter niet zodat weinig door hadden wat er was gebeurd, en vooral wie voor had gestemd of voor struisvogel speelde.
Ziezo, een kleine overwinning, behaald met een wisselmeerderheid. In Kortrijk kwam dat volgens mij nog nooit voor.

Het stelt wel de vraag op scherp of een gemeenteraadslid dat ook parlementslid is, de belangen van zijn stad of de belangen van de Vlaamse regering voorop moet stellen. Als je deel uitmaakt van beide meerderheden, gemeentelijk én Vlaams, wat doe je dan? Het antwoord is toch simpel: in de gemeenteraad steun je je eigen schepencollege, en in het Vlaams parlement steun je de regering. Maar ja, met collega Carl zijn er geen zekerheden meer. Hij, samen met zijn fractie, onthield zich in het Vlaams parlement ook bij de stemming over de begroting van mediaminister Ingrid Lieten. Een signaal, zo verklaarde hij.
Maar goed, onze motie van aanbeveling haalde het in de Kortrijkse gemeenteraad, met of zonder signaal. Nu wordt die opgestuurd naar minsiter-president Kris Peeters, milieuminister Joke Schauvliege en Geert Bourgeois, de minister die de milieuconvenant weg wil. Dat ze er toch nog eens diep over nadenken alstublieft. Maar ik vrees dat deze excellenties niet echt wakker liggen van een sterk milieu- en natuurbeleid.

De tekst van mijn motie was eenvoudig: de stad Kortrijk pleit voor een lichte vorm van de samenwerkingsovereenkomst rond milieu en natuur, en een vereenvoudiging van het huidig systeem, maar niet de totale afschaffing.

Ingediend onder kortrijk en regio, mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Over struisvogels en signaalgevers: de verdeelde Kortrijkse meerderheid

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.