bartcaron.be

Poltici en politiemensen het hoofd verloren?

Ingediend op april 19th, 2011 door bartcaron

Westkust geterroriseerd door hangjongeren? Of de parabel van het kanon en de mug.

De politie aan de westkust is duidelijk het noorden kwijt. Ze hebben er een nieuw instrument bij: irritatie en stalking. Niet alleen Bart Dhondt, voorzitter van Jong Groen!, verslikte zich deze ochtend in z’n koffie: Ook ik schrok me rot. Ik kon in de loop van de niet reageren wegens mailsgewijs onbereikbaar zijn – dat is overigens best een prettig gevoel, maar dat terzijde. Dat criminaliteit moet bestreden worden, daar is geen twijfel aan. Met dit voorstel slaat de politie aan de westkust echter niet alleen de bal mis, maar komt die slag recht in het gezicht van de jongeren terecht.
Waarom die stigmatisering van alle jongeren? Zijn alle jongeren criminelen? De aangekondigde VIP-behandeling – VIP staat voor very irritating police – komt overgewaaid uit Rotterdam. Jongeren worden dan irritant en agressief gecontroleerd, zeg maar gestalkt. Of je zo overlast wegneemt is zeer twijfelachtig. Integendeel, er kan alleen spanning groeien tussen jongeren, ook met het vergrote deel jonge gasten zonder kwade bedoelingen. En spanning escaleert.
Als er criminaliteit is, dan moet de politie snel en kordaat optreden. Punt. Aan preventie doen gebeurt niet via zo’n VIP-behandeling.

De leiders van de samenleving zijn hun hoofd kwijt. Er wordt een beleid gevoerd gedreven door angst, tolerantie is daarbij volledig zoek. In verschillende gemeenten wil men de gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) uitbreiden naar jongeren, zelfs naar kinderen van 12 jaar, en nu dit”, betreuren onze jonge Groenen. En ze hebben gelijk. Jongeren komen op deze manier continue in een slecht daglicht te staan. Kinderen en jongeren moeten ruimte krijgen om jong te zijn.
Trouwens, dat hangjongeren ginds voor zoveel overlast zorgen, daarover lieten verschillende bewoners me vandaag weten dat ze daar nooit iets van gemerkt hebben. Spelende kinderen zijn er veel, gelukkig maar, en jongeren die samen komen om te praten, te roken, een pint te drinken … die zijn er ook veel. Maar zijn dat criminelen? Moet de politie die te lijf gaan met een kanon?

Kortrijkse burgemeester: toename criminaliteit veroorzaakt door allochtonen

In Het Nieuwsblad van 19 april 2011, reageert Wout Maddens als plaatsvervangend burgemeester op een gewapende overval op het Overbekeplein. In zijn reactie stelt hij dat “er een verband is tussen de toename van allochtonen en de toename van criminaliteit.” God weet alles, maar Maddens is God niet. Waar zijn de analyses? En hoe draagt deze uitspraak bij aan de oplossing van het probleem.
Het klopt dat er in Kortrijk (net als in andere plaatsen in Vlaanderen) een probleem is met rondtrekkende (vaak buitenlandse) daderbendes. Het klopt dat in bepaalde zones in de stad steeds dezelfde mensen voor problemen zorgen. Het is absoluut waar dat deze problemen moeten worden aangepakt. Niemand wil immers slachtoffer worden van de misdaden van deze groepen. Waar wacht de politie op? Maddens zegt dat de politie ze kent. Allez, vooruit. Wordt bij opsporing samengewerkt met politiekorpsen uit andere zones?

De toename van criminaliteit linken aan de toename van allochtonen en daardoor meteen een hele gemeenschap door de mangel halen; is een brug te ver. Is het niet eerder zo dat de falende justitie er een hand in heeft dat (veel)plegers van stafbare feiten vaak onmiddellijk na arrestatie weer worden vrijgelaten? Kunnen ingrepen in de openbare ruimte er niet voor zorgen dat bepaalde zones minder aantrekkelijk worden om feiten te plegen die men liever in het verborgene houdt?

Om kort te gaan. Een kordate aanpak van misdrijven in de stad is essentieel. Maar de stad moet evenzeer ingrijpen aan het begin van de keten: bij het voorkomen van misdrijven.

De analyse dat de toename van criminaliteit gelinkt is aan de toename van het aantal allochtonen, is een burgemeester onwaardig.

2 reacties op “Poltici en politiemensen het hoofd verloren?

  1. walter maes schreef:

    Daar zijn ze weer de onaanraakbare ‘hangjongeren’! Laten we een kat een kat noemen: het gaat hier en elders altijd over dezelfde benden kriminele straatjochies (gangjongeren)van allochtone komaf. Meestal Noord-Afrikaans, in elk geval allochtonen, en aan de kust allochtone benden uit het Brusselse of Noord-Frankrijk. Het gaat hier niet over de zwaardere feiten gepleegd door professionele daderbenden uit Oost-Europa. Maddens heeft gelijk : hoe meer vreemdelingen, hoe meer kriminaliteit. FEITEN die altijd verdonkeremaand worden door de media en de linkse mooipraters. WAAROM ?
    Eindelijk hebben ze het begrepen bij de politie aan de Westkust. Er is maar één uitweg : Een VIP behandeling. Onverbiddelijk optreden. Echte gevangenisstraffen en zware boeten. Het zal rap gedaan zijn. ‘Gezellig praten, naar muziek luisteren, (een jointje) roken,  braaf de meiskes nalopen en een biertje drinken’ is goed voor de inheemse jongeren. Dat is niet het soort onschuldige aktiviteiten waarmee de ‘gang’jongeren zich onledig houden. Saccoche-winkel- en andere diefstallen, strandkotjes afbreken, afpersingen, bedreigingen dàt is hun liefhebberij.
    Komaan Caron, gebaar niet dat je dat niet wéét, je bent veel te slim. Maar waarom altijd die versmachtende politieke korrektheid en verdoezeling van de feiten?

  2. walter maes schreef:

    Worden mijn reakties hier door de Gedapo gecensureerd?

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie