bartcaron.be

Stap uit de kernenergie …

Ingediend op maart 18th, 2011 door bartcaron

Zou het licht bij ons uitgaan als we geen elektriciteit meer produceren met kerncentrales, zoals sommige doemdenkers stellen? Nee, er zijn verschillende scenario’s waaruit blijkt dat de wereld perfect alle nodige energie kan produceren zonder kerncentrales. Europa kan vanaf 2050 voor 100% op hernieuwbare energie draaien.Ondertussen zijn er alternatieven mogelijk zoals stroomproductie met biomassa, gas enz. Niet perfect, maar al veel veiliger dan kernenergie. Hoe dan ook, je huis verlichten met kaarsen zal geen optie moeten zijn. Tenzij om romantische redenen.

Ik leef mee met de slachtoffers in Japan. De beelden zijn hallucinant, de ellende niet te overzien. Het toont ook aan dat de mens toch zo klein en onmachtig is. De droom om de natuur te beheersen zal nooit uitkomen, wij moeten ons aanpassen aan de natuur. Daarbij is kernenergie geen optie. Dat bevestigen de gebeurtenissen in Japan. En al zijn de seismische omstandigheden bij ons anders dan in Japan, er zijn dan weer andere risico’s bij ons. En er is geen veilige oplossing voor het eeuwig stralende radioactief afval. En laat ons ook niet vergeten dat kernenergie de verspreiding van atoomwapens in de hand werkt.
Laat ons verdorie krachtig investeren in hernieuwbare energie. Het is bron van jobs en geeft een push aan onze economie, zoals o.a. in Duitsland het geval.
Ik doe het niet vaak, maar dit keer wel. Ik roep op om samen met Greenpeace uit de kernenergie te stappen. Ga naar http://www.greenpeace.org/belgium/nl/stap-uit-kernenergie/ en stap er uit.

Ingediend onder mijn gedacht 3 reacties

3 reacties op “Stap uit de kernenergie …

 1. Bart Caron schreef:

  Ach mijnheer Walter Maes. Feiten, feiten en feiten dus. Ik geef ze.
  De sluiting van de kerncentrales Doel 1 en 2 en Tihange 1, in de wet over de kernuitstap voorzien in 2015, brengt de elekriciteitsbevoorrading niet in het gedrang. De drie oudste kerncentrales Doel 1 & 2 en Tihange 1 zijn samen goed voor 14.129 GWh stroomproductie per jaar. De alternatieve investeringen, voornamelijk windmolenparken, gascentrales en biomassa-installaties, betekenen een jaarlijks elektriciteitsproductie van meer dan 23.039 GWh, bijna 63% meer elektriciteitsproductie dan de 3 oudste kerncentrales. Dat blijkt uit een analyse die Groen! en Ecolo hebben opgemaakt en die zal bezorgd worden aan Energieminister Paul Magnette en de energieregulator CREG.
  Met 2007, het laatste jaar voor de economische crisis, als referentiejaar ligt de verwachte stijging van de vraag op basis van vooruitzichten van het Planbureau op 3.665 GWh in 2015. Deze cijfers zijn lager dan de marge die gecreëerd worden door de alternatieven, goed voor 8.910 GWh. Dat was overigens ook het geval geweest indien de groei niet door de crisis was afgeremd (7.926 GWh volgens het Planbureau).

 2. walter maes schreef:

  Het populistisch en demagogisch gekraai van de Groenen en hun schandelijk misbruik (ten bate van de eigen agenda) van een incident (wegens een hoogst uitzonderlijke zware natuurramp) in een Japanse kerncentrale, de stemmingmakerij en de emotionele reakties in de media en de baaierd van kant noch wal rakende praatjes van vooringenomen ‘experten’ en wouldbe wetenschappers vanop 15000 km afstand overtreffen de stoutste verbeelding. Zoals een nuchtere Vlaming in Tokyo verklaarde : “In Japan houdt men zich bezig met de FEITEN, niets dan de FEITEN, zonder in emoties, stemmingmakerij, loze praatjes, bangmakerij en speculaties te vervallen.” De Groene demagogen ruiken goedkoop elektoraal gewin op kosten van de waarheid en de objektiviteit. Maar het zal niet lukken. De Vlamingen hebben hun goedgelovigheid afgelegd. Doe geen moeite meer Bart, stop de stemmingmakerij en de bangmakerij vooraleer het hilarisch wordt…

 3. walter maes schreef:

  ‘Dat blijkt uit een analyse die Groen! en Ecolo hebben opgemaakt ‘
  De ‘analyse’ van de Groenen…ach! Gisteren in de 7de dag bleek wat die ‘cijfers’ waard zijn. Algemene hilariteit. En wat dan met die ‘gascentrales’, is dat geen vervuiling (CO2) ?

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie