bartcaron.be

Tweejarige subsidies kunstenorganisaties: de holle woorden van Joke Schauvliege

Ingediend op april 9th, 2014 door bartcaron

Ziezo. Joke Schauvliege doet met de tweejarige ronde in het Kunstendecreet exact hetzelfde als wat ze haar voorganger verweet, nl. geld uit de projectenpot overhevelen naar de structurele subsidies; 2,3 miljoen tankt ze daaruit weg. Daarmee pleegt ze zelfs woordbreuk. Ze beloofde tijdens deze legislatuur de projectenpot van het Kunstendecreet terug op 10% van het totale budget te brengen. En dat deed ze vorig jaar ook. Maar het evenwicht is nog maar pas hersteld, en ze verstoort het alweer, grondig zelfs. 2,3 van de 9,4 miljoen projectmiddelen weghalen is niet niks.

Haar woordvoerder vindt dat helemaal geen woordbreuk, want de volgende regering zal in 2017 het budget opnieuw herstellen. Hallo? Zijn ze er bij de CD&V al zeker van dat ze opnieuw zullen besturen, zelfs dat ze de cultuurminister zal leveren? Straf. En hebben ze met de collega’s van SP.A en N.VA daarover een contract afgesloten? Ik ben eens nieuwsgierig wat de kiezer s daarvan vinden. Doen die kiezers er nog toe voor de huidige meerderheid? En zal de Inspectie van Financiën zomaar ja knikken?

Ook op het eind van de vorige legislatuur werd een identieke afspraak gemaakt. Ook toen werden projectmiddelen verplaatst naar structurele subsidies … met de belofte dat die bij het begin van de nieuwe legislatuur zouden toegevoegd worden aan de projectsubsidies van het Kunstendecreet. Helaas, een paar maanden na de verkiezingen was iedereen dat vergeten, of liever, zeiden de partijen dat er geen zo’n afspraak bestond. Kortom , de woordvoerder van Joke Schauvliege kletst maar wat uit zijn nek.

Of ik dat erg vind, hoor ik sommigen vragen. Wel, de aanvragers in de tweejarige ronde die een subsidie krijgen, zullen misschien blij zijn. Het is hen van harte gegund. Joke Schauvliege kan op het eind van haar beleidsperiode weer eens 67 organisaties gelukkig maken. Politiek dienstbetoon durf ik het niet te noemen, maar het komt haar minstens goed uit. Al heb ik de grootste twijfels of ze allemaal zullen applaudisseren voor de minister. Immers, de dubbel positieve adviezen vereisten een totaal subsidiebedrag van 12,7 miljoen, terwijl de minister 8 miljoen toekende. De gemiddelde subsidie bedraagt iets minder dan 2/3de van het geadviseerde bedrag. De aanvraag lag meestal nog een stuk hoger. Teveel? Wel, in het charter dat de sector met de minister afsloot, was afgesproken dat er geen exuberante subsidievragen zouden gesteld worden. Ik mag aannemen dat de aanvragers zich daaraan hebben gehouden. Niet volgens de minister blijkbaar. Zij oreerde dat de kunstenorganisaties altijd teveel vragen. Sympathiek kan je dat alvast niet noemen. En daarmee zegt ze nu zelf dat het charter waardeloos is/was.

De minister heeft dus geen extra-middelen kunnen loskrijgen van de regering. Ter info: de totale aanvragen hadden een waarde van 21 miljoen euro, terwijl er eigenlijk slechts 5,2 miljoen beschikbaar was van de tweejarige subsidies die aflopen. Er was zelfs één aanvraag van 2,5 miljoen… ra ra ra van wie zou die kunnen komen … toch geen musical zeker. Die kreeg geen positief advies. Terug naar af. Oef;

Ik ben blij dat er 6 erkenningen zijn van sociaal-artistieke werkingen. Ook dat er 67 van de 107 aanvragen worden beloond, waarvan 33 nieuwe instromers. Dat is mooi, maar het zal voor iedereen ‘harken’ zijn. Te veel om de subsidie ondankbaar af te slaan, te weinig om een ernstige werking op te zetten. Met al te bescheiden middelen aan een hoog gesteld verwachtingspatroon voldoen en een kwalitatieve werking neerzetten, is haast onhaalbaar.

Hoe dan ook, deze beslissing belast de projectenpot ernstig. Daar gaat een derde van af. De nobele doelstelling van 10% verschraalt naar 7,5%. Over de komende twee jaar is dat toch een aderlating van 4,6 miljoen euro voor nieuwe projecten.

Joke Schauvliege doet dus exact wat ze haar voorganger verweet… Omdat het blijkbaar niet op een andere manier kan. Alle begrip, maar de rancuneuze verwijten had ze toen beter achterwege gelaten.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Tweejarige subsidies kunstenorganisaties: de holle woorden van Joke Schauvliege

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie