bartcaron.be

Bibliotheken en e-boeken: een dure flop

Ingediend op maart 29th, 2015 door bartcaron

Het e-bookproject in de Vlaamse bibliotheken is stopgezet. 800.000 euro aan belastinggeld weggegooid in tijden van besparingen, Dat de boekensector snel kijkt naar de muziekindustrie. Spotify en iTunes zijn er ook geen dag te vroeg gekomen, maar jaren te laat.

Hoeveel is 800.000 euro in de cultuursector waard? Het is de voorlopige, nog niet afgerekende kost van het e-bookproject in de Vlaamse Openbare Bibliotheken. Veel geld? Besef dat dit is een proefproject is dat op 1 mei, na amper 12 maanden stopgezet wordt. Is het niet hemeltergend? Vaststellen dat een minister pleit voor veel meer innovatie (o.a. digitaal) in de bibliotheken, deze mislukte ‘realisatie’ moet aankondigen.

Weggegooid geld?
800.000 euro gespendeerd belastingsgeld voor 4.000 gebruikers die samen 10.000 boeken leenden. In 10 maanden. 200 euro per gebruiker of 80 euro per gelezen boek. Behoorlijk veel geld. De 215 deelnemende lokale bibliotheken hebben 212.000 euro van die kost gedragen. Je kan er een hele bibliotheekcollectie voor kopen met 40.000 titels. Weggegooid geld in tijden waarin bibliotheken al moeten inleveren. Droefnis overvalt me.

Het proefproject starte al in 2009. Vijf jaar later staan we nergens. Is het wel goed begeleid en gecoacht door opdrachtgever Bibnet? Dat mag wel eens onder de loep worden genomen. Ook met geld voor cultuur ga je efficiënt om. Aldaar zegt men dat de leverancier van de lees-app in de fout is gegaan. De app was niet stabiel, liep soms vast en soms verscheen de tekst niet. De toegang was complex, Daarenboven draaide die enkel op tablets, niet eens op e-readers.

Boekensector vreesde omzetverlies
De boekensector heeft heel goed meegeholpen om het project te doen mislukken. Uit schrik voor omzetverlies uiteraard. Begrijpelijk, maar dom. Men zou bij boek.be moeten weten dat verstokte lezers, althans zij die dat doen op hun reader op tablet, best de weg kennen naar de tienduizenden boeken die ze kunnen downloaden, misschien illegaal, misschien niet. Who cares.
Amper 400 titels kon de lezer downloaden via het e-bookplatform van de bib, terwijl er in Vlaanderen jaarlijks een veelvoud aan nieuwe titels wordt uitgegeven. Een magere selecties, die eerder op literaire anorexia gelijkt. Dan is de weg naar illegale download veel interessanter en boeiender. Ik zou het ook doen.

Heeft televisie de voetbalstadions doen leeglopen?
Spotify en iTunes zijn er ook geen dag te vroeg gekomen, maar jaren te laat. Zouden de uitgevers daar even willen bij stilstaan aub? Dan moeten ze straks niet komen klagen dat ze de trein hebben gemist. Het is bekend nietwaar, boekenleners zijn ook grote boekenkopers. Wie van het tegendeel overtuigd is, is als voetbalbonzen die dachten dat meer voetbal op televisie, gratis bovendien, de stadions zou doen leeglopen.
En ongetwijfeld is de prijs voor legale download via de openbare bibliotheek, via de bib, nl. 5 euro voor 3 boeken, gewoon te hoog. Zo hoog omdat de uitgevers pas na lang en moeizaam onderhandelen akkoord gingen.

Er komt een nieuw platform. Eindelijk zal bekeken worden of er niet kan worden samengewerkt met het succesvolle en goed draaiende Nederlandse biliotheek.nl. Een beetje laat nietwaar? Vlaams-Nederlandse samenwerking
Niettemin mogen we hopen dat er in 2016 een nieuwe e-bookplatform komt in de Vlaamse bibliotheken. Performant en inhoudelijk rijk, technologisch op niveau en betaalbaar.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Bibliotheken en e-boeken: een dure flop

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.