bartcaron.be

Sabam, aasgieren of rechtvaardige jagers?

Ingediend op april 17th, 2015 door bartcaron

Drie opzienbare artikels over Sabam de voorbije dagen (zie links onderaan). De kern van de geschiedenissen is dat Sabam alsmaar minder geld int, en driftig en haast bezeten op zoek gaat naar nieuwe inkomsten. Dat de digitale wereld een dankbaar zoekplatform is, spreekt als vanzelf. Dat daarbij zelfs tegen Europese Hof voor Justitie ingaat, is opmerkelijk. Het water moet echt aan de lippen staan…

Een overzichtje. Newsmonkey lijstte die nog even op. Volgens Sabam moet je auteursrechten betalen als je een YouTube-filmpje op je eigen website wil zetten. Sabam wil geld van Belgacom en Telenet omdat zij internetabonnementen aanbieden, en die gebruikt kunnen worden om muziek te downloaden. Sabam wil geld van 170.000 kleine bedrijven van minder dan acht mensen omdat de radio opstaat op de werkvloer. Sabam wil geld omdat er in crèches muziek te horen is. Sabam inde in het verleden zelfs al geld voor artiesten die niet eens aangesloten zijn. Dat bleek in Basta, het programma van Lieven Scheire waarin artiestennamen werden verzonnen, en waar Sabam toch geld voor eiste.

Ik ben nog eens gaan snuffelen op mijn eigen website. Er staat ook muziek op, maar dat geheel ter zijde. Maar er staan al wat meer onfrisse verhalen over Sabam op. Herinner je je nog dat de blijde boodschap dat het dagonderwijs geen liedjes meer mocht zingen zonder een forfaitaire heffing per leerling? En dat kinderdagverblijven en opvangmama’s een bijdrage moeten betalen. Of Sabam voor muziek op de werkvoer, ook in de truck? Ik heb te doen met de kappers, huisarten, winkeliers e.a. die al vele jaren betalen voor hun auteurs- en nevenrechten, omdat ze over een publieke ruimte beschikken.

Het grootste deel van het geld dat Sabam ophaalt, wordt versluisd naar het buitenland. Logisch? Eigenlijk wel, het is nl. een lineair en ultra-kapitalistisch systeem: hoe meer je gedraaid wordt en hoe meer je speelt, hoe meer je krijgt. Dat bevoordeelt de majors en de populaire kunstenaars/artiesten, en vooral de Engelstalige wereld. Ik ben niet geïnteresseerd in het rijk maken van de nazaten van Michael Jackson of van The Beatles.

Mij lijkt de kwestie eigenlijk eenvoudig. Jazeker. Als je geld verdient met artistiek werk van anderen, dan moet je rechten betalen. Logisch toch? Dan deel je met de maker/auteur van de song, het filmpjes of de tekst die jou centen oplevert. Als je er niks aan verdient, dan moet je er ook niet voor betalen.

We kunnen natuurlijk verder gaan en de auteursrechten gewoon afschaffen. Ik zit eigenlijk op de lijn van de Nederlandse prof Joost Smiers die ronduit pleit, in het belang van de artiesten zelf, voor de afschaffing van auteursrechten. Ik weet wel dat dit momenteel onrealistisch is, maar het systeem moet fundamenteel veranderen. Het probleem is echter dat het mondiaal is. De globalisering heeft hier als pervers effect dat staten er zelf nog weinig aan kunnen doen, maar meegezogen worden in een globale logica, die erg wordt gedomineerd door de grote cultuurgebieden en de grote conglomeraten uit de muziekindustrie, de film enz.

In Newsmonkey – in De Morgen – in De Standaard

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Sabam, aasgieren of rechtvaardige jagers?

  1. Walter Maes schreef:

    Sabam volledig opdoeken. Er is geen andere uitweg voor deze geïnstitutionaliseerde maffia.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.