bartcaron.be

Look-a-like van mediaminister Lieten nieuwe VRT-baas

Ingediend op juli 25th, 2010 door bartcaron

Er is een nieuwe baas van de VRT. De Vlaamse regering heeft Sandra De Preter aangesteld. Een verrassing? Ja en nee. Ja omdat ik, net als vele collega’s in snelheid gepakt ben door de regering. De vorige ronde was niet succesvol afgerond – ze liep af met een sisser omdat de kandidaat van minister Ingrid Lieten blijkbaar gewraakt werd door de collega’s uit de regering, wegens te sp.a-gezind – en dus was het wachten op een nieuwe selectiepocedure. Die liep blijkbaar als een trein. Zo werd de nummer twee van Sanoma (de grootste uitgever van weekbladen bij ons, en geleid door ex-televisiebaas Aimé Van Hecke – met wie ik overigens nog wel een akkefietje heb gehad – aangesteld als gedelegeerd bestuurder. Er werd naar verluidt snel een akkoord bereikt, en ziezo, nog voor de grote vakantie is ook dat varkentje gewassen. Piet Van Roe mag inpakken en echt van zijn pensioen genieten, na zijn tweede interim waarbij hij alweer een fundamentele hervorming heeft mogen / moeten doorvoeren. De eerste keer creëerde hij de fameuze (en peperdure) bollenstructuur in het management van de VRT, en nu mocht hij 60 miljoen euro besparingen zoeken en vinden. Missie volbracht en dus mag de nieuwe leider aantreden.

Al eens gelet op die mevrouw De Preter, en op minister Lieten? Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Lieten haar spiegelbeeld heeft aangesteld. Of minstens haar evenknie. Niet dat ze uiterlijk zo op elkaar gelijken, maar toch zijn er zovele punten van overeenkomst. Taaie tantes, harde managers, beide ook manager van het jaar geweest, twee krachtige vrouwen. Ingrid Lieten was de baas van De Lijn en Sandra De Preter de nummer twee bij Sanoma en daarvoor in de marketing.
Siegfried mag blij zijn dat hij op tijd zelf zijn biezen gepakt heeft. Jammer voor de kandidaten van het huis zelf, zoals Lena D.M. – ook wel bleke Lena genoemd, maar onvolprezen in leiding geven en in de uitvoering van haar verantwoordelijkheden. Nooit sant in eigen land, blijkbaar.
Ik ben dus niet verbaasd dat er snel een akkoord werd bereikt tussen de dames. De gelijkenissen zijn treffend, of niet soms?
Het enige minpuntje zal wel de opleiding zijn van mevrouw Sandra De Preter. Ik hoorde dat zij een marketeer is. Alweer zo’n species. Bij de VRT werden er in de voorbije tien jaar al heel wat marketeers aangeworven. De grootste kantoren werden ermee gevuld, maar ondertussen zijn die ook snel weer leeggelopen.
Sandra De Preter was naar verluidt bij Sanoma verantwoordelijk voor de damesbladen. Bij de VRT mag het gerust ietske meer zijn, is het niet? Een pak informatie, een streep cultuur, een schep educatie en een beetje entertainment. Dus liefst iets meer dan human interest, codetaal voor oppervlakkigheid en bezigheidstherapîe. Ik kan alleen hopen dat ze snakt naar meer.
En naar verluidt is de nieuwe baas niet uitdrukkelijk politiek gekleurd. Als dat geen mirakel is.Ik kreeg via Facebook echter een bericht dat dat toch niet echt zo is. Lees de reactie hieronder …

Snel en verrassend dus. Maar wel een goed profiel. De dame kent de mediawereld maar al te goed en heeft veel ervaring, ook in leiding geven. Het profiel zit dus goed, en daarom moeten we toch even afwachten alvorens haar al te wegen, laat staan te beoordelen. Ik wens haar alle succes toe, en heel veel courage. Het is een zware job, in een huis vol wantrouwen, maar tegelijk een huis met ongelooflijke potenties. Het gaat goed met de openbare omroep, de uitdaging is dan ook eenvoudig: laat dat zo blijven.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Look-a-like van mediaminister Lieten nieuwe VRT-baas

  1. Bart Caron schreef:

    Zo schreef Tessa Vermeiren op mijn Facebookpagina:
    Ter info: Sandra De Preter is de oprichter van de Sanomawebsite Comeva, die zeer goede betrekkingen onderhield met socialistische kabinetten in de vorige Vlaamse regering, nogal wat acties van Kathleen Van Brempt werden “ondersteund” door Comeva. Er was een heel nauwe en dus commercieel interessante samenwerking. Wie zegt dat Sandra De Preter geen politieke connecties heeft, is na

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie