bartcaron.be

Kunst en cultuur: niet voor de winst

Ingediend op december 4th, 2015 door bartcaron

Gisteren een debat gehad voor Liberales over cultuurbeleid. Met Sven Gatz en Andreas Tirez. Best boeiend. Een goed op dreef zijnde Sven Gatz en een hardeleerse Andres Tirez, die maar bleef mekkeren dat de effecten van het ondersteunen/subsidiëren van kunst en cultuur geen ‘bewezen’ maatschappelijke noch individuele meerwaarde heeft. Er zouden geen wetenschappelijke bewijzen van bestaan, zeker geen die gevalideerd zijn door peers. Zucht, er is zoveel interessant studiemateriaal, maar als economist is hij blijkbaar verblind door economische returns. Zucht. Er is heel wat materiaal, recent nog van professoren Bart Van Looy, Pascal Gielen enz.

Maar ja, er is er natuurlijk nog iets zeer bijzonders aan kunst en cultuur, nl. de intrinsieke waarde ervan. Waarom zorgen we voor onze kunstcollecties, van Rubens tot Michaël Borremans? Waarom kunnen we genieten van aangrijpende theatervoorstellingen, romans, films, concerten? Omdat ze zo waardevol zijn. Die waarde is niet te meten. Het is een overtuiging. Niermand moet ze delen, je mag ze gerust afwijzen, maar er is finaal wel een overgrote meerderheid van de mensen die ze wel deelt.

Subsidies nemen sommige critici graag onder vuur. Ze vertekenen de markt. Maar is er iemand die de meesterwerken van onze Vlaamse primitieven die in publiek bezit zijn, van de hand wil doen? Is er iemand van overtuigd dat onze theater- en concertpodia dan maar door de bezoeker zal betaald worden, als ticketprijzen stijgen tot het vijfvoudige? En is er iemand die dan meent dat het aanbod even rijk zal blijven als vandaag? Ligt de vervlakking van het aanbod niet om de hoek? Vergelijk de kwaliteit van de kunstenaars bij ons met die uit landen die geen uitgebouwd cultuurbeleid hebben, en dan weet je het wel. En besef tenslotte dat veel topkunstenaars die al lang geen subsidie meer krijgen omdat ze hip zijn en breed gekocht, ooit dat steuntje in de rug kregen dat hen bracht tot wat ze nu zijn. Auteurs, filmmakers … denk aan Tom Lanoye, Luc Tuymans en vele andere.

Niet alles kan zomaar onderworpen worden aan de markt. Daar schreef Martha Nussbaum een prachtig boek over: ‘Niet voor de winst’. Ik lees het zelf eerstdaags nog eens. Ik schreef er een paar jaar geleden nog een recensie over die je hier vindt. Vooral het pleidooi voor een herwonnen plaats voor de geesteswetenschappen in het onderwijs, en kunst en kunsteducatie, blijft nazinderen.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Kunst en cultuur: niet voor de winst

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.