bartcaron.be

Over Nederlands en Toerisme

Ingediend op februari 23rd, 2016 door bartcaron

Hoe de Vlaamse overheid (bij Toerisme Vlaanderen) het Nederlands koestert
Hoe Toerisme Vlaanderen een voorkeur heeft voor welstellende buitenlandse toeristen

Toerisme Vlaanderen werft een rits mensen aan, zo blijkt uit de gepubliceerde vacatures op de eigen site en de gekende vacaturesites. De introtekst bij die vacatures is plezant en wervend: “Toerisme Vlaanderen zoekt straffe medewerkers. Vakantie! Iedereen houdt ervan. Wij ook, zo veel zelfs dat we er elke dag aan werken. (…) ” Dat moeten fantastische jobs zijn, waarin ongetwijfeld talrijke, gepassioneerde mensen geïnteresseerd zijn.

Toch valt één en ander op. Het begint al met de titulatuur. Zo is men onder andere op zoek naar een Chief Information Officer, een Channelexpert, een Marketing Executive. Bij de nadere jobomschrijvingen lees ik ronkende volzinnen als “Je bent no-nonsense en
hands-on” of “Een digital native die (…) de juiste tools kan inzetten.”
Het kan muggenzifterij lijken, maar als lid van de interparlementaire commissie voor de Nederlandse Taalunie komt het haar op mijn armen overeind wanneer ik een dergelijk taalgebruik lees, zeker wanneer het afkomstig is van onze eigen Vlaamse Overheid. En van een dienst die onder de bevoegdheid valt van een Vlaams-nationale minister (Ben Weyts). Sic.

Mijn onbehagen gaat echter verder dan mijn getoucheerde taalgevoeligheid. Mij lijkt het typerend voor de weg die Toerisme Vlaanderen opgaat. Toerisme Vlaanderen is hoe langer hoe minder bezig met toerisme an sich, laat staan toerisme als tegengewicht voor ons jachtig professioneel bestaan, als sociaal, cultureel en educatief gebeuren. Toerisme wordt verengd tot het lokken van consumenten, tot omzetstijging in de private toeristische sector, tot branding en marketing.
Kijk maar eens naar de verdeling van de werkingsbudgetten van Toerisme Vlaanderen: Van alle werkingsuitgaven wordt 83% gebruikt voor promotie van toeristische bestemmingen in Vlaanderen. En dat is haast uitsluitend promotie in het buitenland. Daarentegen, de werkingsuitgaven voor sociaal toerisme staan slechts voor 1% …

Ingediend onder mijn gedacht 4 reacties

4 reacties op “Over Nederlands en Toerisme

 1. wim rock schreef:

  Ik ben het er helemaal mee eens. Maar in een tekst als deze is het vreemd, wanneer iemand schrijft dat het haar op zijn armen lid is van een commissie…

  1. Bart Hanson schreef:

   Bart,
   Zo vreemd is dat toch niet dat 83% van het promotiebudget voor buitenlandpromotie is bestemd? De bevoegdheden m.b.t. buitenlandpromotie zijn in het kader van het Witboek 2 of 3 jaren geleden herverdeeld tussen de provincies en de Vlaamse Gemeenschap waarbij de provincies vooral de binnenlandpromotie doen en Vlaanderen de buitenlandpromotie. Of wist je dat niet?

  2. Bart Hanson schreef:

   Bart,
   Zo vreemd is dat toch niet dat het merendeel van het promotiebudget voor buitenlandpromotie is bestemd? De bevoegdheden m.b.t. buitenlandpromotie zijn in het kader van het Witboek 2 of 3 jaren geleden herverdeeld tussen de provincies en de Vlaamse Gemeenschap waarbij de provincies vooral de binnenlandpromotie doen en Vlaanderen de buitenlandpromotie. Of wist je dat niet?

   1. bartcaron schreef:

    Ja, die taakverdeling is me bekend. Maar die is niet strak. Er blijft een Vlaams concept: kunststeden, Vlaamse meesters enz… En aandacht voor kansengroepen in het kader van Toerisme voor allen. Van Toerisme Vlaanderen verwacht ik dat ze inzetten op promotie voor incoming toerisme uit het buitenland, maar ook meer lijnen uitzetten voor het binnenlands toerisme.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie