bartcaron.be

“Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”

Ingediend op mei 29th, 2016 door bartcaron

Joke Schauvliege krijgt vandaag nestgelegenheid in De Zondag. Eindelijk een krant die haar wat onder de hoede neemt. Het was hoog tijd. De veel geplaagde en bekritiseerde politica mag er haar hart luchten. Luchten, luchtjes vooral. Ze krijgt paginagroot ruimte om met scherp te schieten op haar critici en politieke tegenstanders. Het mag. Zeker. Maar het zou enigszins subtieler kunnen, genuanceerder zeker.
Laat me op drie van haar uitspraken uit dit interview ingaan.

Primo: “Kritiek komt uit één hoek

Joke Schauvliege heeft gelijk. Zeker. De kritiek komt hoofdzakelijk uit de hoek van natuurbeschermers. Hoe zou dat te verklaren zijn? Hmm. Waarom komt er geen kritiek uit de hoek van de Boerenbond, of van de bedrijfswereld (cf. Essers), of van de bouwsector. Joke Schauvliege is tenslotte minister van omgeving (ruimtelijke ordening), natuur en landbouw. Zou het kunnen dat zij de belangen uit de ‘hoeken’ van de landbouw, de bouwsector, de bedrijfswereld enz. beter soigneert? Niet dat het landbouwbeleid zo overdonderend positief wordt gewaardeerd, maar het krijgt vooral kritiek uit de hoek, weer die hoek, van natuurbeschermers. Omwille van problemen met mest (nitraten, fosfaten), vervuiling van het oppervlaktewater, uitstoot van klimaatopwarmende gassen enz. De regels en normen voor landbouw worden onder druk van Europa wel strenger, maar Vlaanderen is duidelijk geen trekker in de vergroening van de landbouw. Joke volgt node Europa. Aan de staart van het peloton weliswaar.
Conclusie: als de kritiek uit die ene hoek komt, dan moet het wel zo zijn dat het beleid voor die hoek niet deugt.

Secundo “Ik voel een breed draagvlak in het parlement voor wat ik doe, en dat is de essentie.”

Wel wel. Haar beleid wordt meer bekritiseerd dan gesteund. Niet alleen vanuit de oppositie, maar ook vanuit de meerderheid. Collega’s als Wilfried Vandaele, Axel Ronse, Jelle Engelbosch (allen N-VA) doen hun best om een groen gedachtegoed uit te dragen, rechtsgroen uiteraard. Ze vechten samen met ons voor de bescherming van poldergraslanden, voor strengere bemestingsnormen, voor natuurgebieden… Ze stemmen van lieverlee wel mee met hun christendemocratische en liberale regeringspartners. Maar van harte is dat zelden. De journalist van De Zondag is daar trouwens ook van overtuigd. Hij vraagt: “De kritiek op uw natuurbeleid komt van alle kanten, zelfs coalitiepartners noemen u een marionet van de Boerenbond. Hoe houdt u zich overeind?”
Conclusie: mocht er in het Vlaams parlement geen partijdiscipline bestaan binnen de meerderheid, dan zou Joke Schauvliege nooit een ‘breed draagvlak’ krijgen. Integendeel, ze zou op zo’n smalle richel moeten balanceren dat ze het evenwicht verliest. Ik wens haar een dikke valmat toe.

Tertio: “En wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven staan.

Een vreemde zin, nietwaar? Alsof natuur alleen een utilitaire functie heeft: om gekapt, verzaagd of verbrand te worden? Bomen kunnen heel oud worden, veel ouder dan wij mensen. Ouder wordende bomen worden in tegenstelling tot mensen daarenboven mooier. En rijker, statiger, ecologisch waardevoller. Tot ze sterven en omvallen en weer als voedingsstof, nestgelegenheid voor insecten en andere dieren dienen. De natuurlijke kringloop bestaat, echt waar mevrouw de minister. Daarenboven, natuur is bij voorkeur geen door mensenhanden vormgegeven omgeving.
Conclusie: Joke Schauvliege toont hier hoe ze echt denkt over natuur, nl. als iets dat moet opbrengen, economisch dus.

Ze wordt na haar actieve politieke carrière ongetwijfeld nooit gevraagd om directeur te worden van een natuurvereniging of er in het bestuur te stappen.

PS Ter vergelijking: Inge Vervotte ging vlot van de politiek naar de zorgsector en werd afgevaardigd bestuurder voor de sectoren geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg van Emmaus. Vera Dua is voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu, Jos Geysels van 11.11.11 en het Fonds voor de Letteren, enzovoort….
Zou Joke Schauvliege ooit nog gaan werken voor de Boerenbond. Ik denk van niet. Waarom, wel dat is een onderwerp om later eens op in te gaan. Ze wordt eerder burgemeester van Evergem (sorry Joeri).

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op ““Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”

  1. Koen schreef:

    Oei, mag ik mijn speksteenkachel nu niet meer stoken met hout of moet ik hem warm laten worden op elektriciteit want dat kan hij ook en die elektriciteit haal ik van mijn zonnepanelen. En mijn speksteenkachel houdt zijn warmte 24 uur. Maar doordat ik zonnepanelen heb moeten mijn buren meer betalen voor hun elektriciteit.
    Hoe dan ook, ik denk dat Joke Schauvliege nu een toekomst is weggelegd ergens ver weg in de swamps van Canada om hout te gaan hakken 🙂 zie Discovery Channel of National Geografic Channel

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie