bartcaron.be

Bescherming haalt eerste verjaardag niet

Ingediend op december 8th, 2016 door bartcaron

10 hectare historisch poldergrasland in het gebied tussen Brugge en Zeebrugge, dat door de bescherming vorig jaar gebetonneerd was, wordt nu zelf gebetonneerd.

In haar recente beleidsbrief Omgeving ging minister Schauvliege er prat op: “De meest waardevolle historisch permanente graslanden in de Polders werden door de Vlaamse Regering definitief vastgelegd en zijn nu definitief beschermd.” Ze refereert daarbij aan het besluit van de Vlaamse Regering van 28 november vorig jaar waarbij een aantal historisch permanente graslanden via het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) werden aangeduid als ecologisch kwetsbaar blijvend grasland (EKBG).

Wij vonden dit, en wij niet alleen, een zwakke beschermingsmaatregel. Waarom zou je ecologisch waardevol gebied beschermen via de landbouwwetgeving en niet via de algemeen dekkende en veel stabielere natuurwetgeving? De verenigde natuurverenigingen stelden de minister zelfs officieel in gebreke en –omdat dit haar kouwe kleren niet raakte – trokken vervolgens naar de rechtbank om de ‘schijnbescherming’ aan te vechten.
De minister gaf ze, wellicht onbedoeld, volkomen gelijk. Heel recent bewees ze immers eigenhandig dat de historische doorbraak van vorig jaar, haar grootse verwezenlijking op vlak van de vrijwaring van de permanente graslanden, behoorlijk vluchtig is. Dat de bescherming allerminst eeuwigdurend is, maar slechts geldt tot de gronden een nuttiger bestemming kunnen krijgen. Een voetbalstadion en bedrijventerrein in het Brugse bijvoorbeeld.

Joke Schauvliege, onze Vlaamse Minister van Landbouw, Omgeving en (enkel wanneer er geen belangenconflicten zijn met haar andere bevoegdheden) ook nog Natuur, tekende een vernieuwd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het Brugse uit. Hierin krijgt het toekomstige stadion van Club Brugge een (nu nog ongerepte) plek. En meteen wordt er een nog een bedrijvenzone aan gekoppeld. Niet dat er daar meteen nood aan is, maar de immense parking bij het stadion is blijkbaar beter te greenwashen als hij dubbel gebruikt kan worden. Om die reden worden, zo lezen we het droogweg in de regeringsbeslissing, “de historisch permanente graslanden binnen het deelgebied De Spie en het deelgebied Sint-Pietersplas – Blankenbergse Steenweg onttrokken aan de aanduiding als EKBG.”

10 hectare beschermd historisch poldergrasland heeft niet eens de eerste verjaardag van zijn bescherming mogen vieren. Tot zover de definitiviteit van de definitieve bescherming.

Ik had er de minister graag over ondervraagd, maar helaas liepen er vier commissievergaderingen door mekaar en wilde ik mezelf niet vierendelen. N-VA-collega Wilfried Vandaele, ook sinds jaar en dag een voorvechter van de poldergraslanden, mocht de honneurs waarnemen. Hij werd met een kluitje in het riet gestuurd en beet er in het zand. De graslanden zullen wijken en worden niet gecompenseerd. Nochtans het minimum minimorum.
En o ja, in de marge blijkt er ook op Chartreuse nog een hectaretje bos te verdwijnen. Ook hiervoor lijkt enige compensatie niet nodig volgens de natuurminister. De mooie toekomstvoorstellingen van haar Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, met de zogenaamde betonstop tegen 2040, zijn duidelijk nog embryonaal.

‘Misschien moet collega Vandaele toch wel eens gaan praten met de heren en dame ministers van zijn partij die de beslissing mee onderschreven’, zo sneerde de minister nog fijntjes na. Meteen het enige punt waarop ik haar kan bijtreden. Zit de N-VA dan niet de Vlaamse regering?
Het groene geweten van de N-VA blijkt zo ondertussen even vluchtig en bleekjes als het sociaal gelaat van de CD&V.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Bescherming haalt eerste verjaardag niet

  1. Sybil valcke schreef:

    bouwmeester hierover snel aanschrijven

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie