bartcaron.be

Een appartementje voor een dakloze?

Ingediend op december 19th, 2009 door bartcaron

Helaas, ik bezit geen appartement in Brussel, aan zee of in de Ardennen, zelfs geen stalletje, geen os noch ezel. Mocht dat het geval geweest zijn – ik kom vaak in Oostende en telkens is het genieten – dan zou ik dat met plezier ter beschikking stellen van een groepje daklozen uit Koksijde, Brussel of Bastogne. Albert II, of liever zijn Koninklijke Schenking, stelt twee appartementen in de Ardennen ter beschikking van daklozen. Straf? Edelmoedig? Populistisch? Revolutionair? Ik denk niet echt dat de koning der Belgen van nature een liefdevolle meelevende man is, maar hij is wel de wegbereider van revolutionaire voorstellen. Als goede katholiek is hij wel beoefenaar van de naastenliefde, geheel in de lijn van koninklijke getrouwheid aan domus dei. En, hij suggereert niet meer en niet minder, weliswaar op een bijzonder subtiele wijze, dat de eigenaars van tweede verblijven in koude dagen hun hart zouden openstellen. Hij geeft alvast het goede voorbeeld.

Krijgt hij navolging? De daklozen hebben wel dikke pech dat het barre winterweer net in de Kerstvakantie valt. Al die eigenaars van appartementen willen zo graag zelf naar de zee kijken, nadat ze de voorbije maanden zo hard gewerkt dat ze aan rust toe zijn. Het is dus niet echt gepast om hun tweede verblijf net nu ter beschikking te stellen. Maar, geen nood, mocht het na 6 januari nog vriezen, op weekdagen natuurlijk, dan zijn ze welkom.

De koning daarentegen kan zijn twee appartementjes wellicht wel missen in de Kerstdagen. Hij heeft hier en daar nog een bescheiden stulpje staan, zelfs een drijvend onderkomen,. Een beetje sympathie winnen bij de Belgen kan trouwens nooit kwaad. Met dank aan de de daklozen! In het koninklijk paleis zelf is er ook nog een beetje plaats. Dat zijn redelijke propere zalen, goed verwarmd, en nog tamelijk groot. Dan hoeft Pieter De Crem de moeite niet te doen om kazernes open te stellen al zijn die 320 legerbedden zijn ook wel nuttig. Die zullen wel Spartaanser zijn.
Ondertussen kunnen de daklozen terecht in stations. Die sluiten niet op vriesdagen. En zelf heb ik nog een oude plooicaravan … als ik er iemand een plezier mee kan doen, ge moet maar roepen. Sorry voor de zwarte humor.
Waarom plots nu dat grote medeleven met daklozen en asielzoekers? De rest van het jaar mogen ze het stellen met portieken, afdakjes en leegstaande panden. De kou? Kerstmis in de buurt? Als Albert II nog twee collega’s kan overtuigen, dan mogen ze met hun drietjes op bezoek bij de daklozen, zoals hun collega’s die indertijd naar dat stalletje mochten gaan. Ze kwamen van bij en ze kwamen van ver.

Maar het is natuurlijk de schuld van al die vreemdelingen, zoals een oudere dame me gisteren met grote stelligheid toevertrouwde. Als we die zouden terugsturen naar daar waar ze van komen, dan zouden er geen mensen dakloos moeten zijn. Zou het zo simpel zijn? Nee. Natuurlijk njiet. Er is een ernstig probleem in onze samenleving. Zoveel mensen vallen er uit. En ze ze zijn steeds met meer. Een harde, materialistische samenleving, prestatiegericht en structureel ongenadig. Maar wie onze samenleving van verre ziet, op zijn tv in een donker en ver land, die denkt dat er hier enkel vetpotten en honing te vinden is. Helaas …

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Een appartementje voor een dakloze?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie