bartcaron.be

Vlaanderen moet besparen … maar vermijd bloedbaden en onrust

Ingediend op september 28th, 2009 door bartcaron

Deze middag geluisterd naar Kris Peeters. Hij kwam in het Vlaams parlement uit de doeken doen wat de Vlaamse regering wil doen om het begrotingstekort voor dit jaar en de volgende jaren weg te werken. Ik was, net als vele collega’s en vele televisiekijkers heel benieuwd. Wie zou de regering pijn doen? Hoe wordt de kas gezond gemaakt?

In alle eerlijkheid, veel wijzer ben ik niet geworden. Peeters heeft gegoocheld met cijfers en met veel grote woorden, wat me bij wijlen de indruk gaf dat hij die bezorgde omdat de Vlaming niet te goed zou verstaan waar er zou gesneden worden.
Maar toch kwamen een aantal tendenzen naar boven. Er zou niet ingegrepen worden in een aantal vitale sectoren zoals de welzijnssector, de beschutte werkplaatsen, de gezinszorg, de kinderopvang e.d. Prima, geheel akkoord. Wat is ‘vitaal’? Dat is niet duidelijk. Op investeringen zou niet worden bespaard en de Vlaamse overheid zal besparen maar geen medewerkers ontslaan. Klink allemaal goed, maar wat betekent het echt? Dat we het niet weten! En dat is nu net het probleem: Peeters is zo vaag dat hij onrust creëert. Iedereen wordt ongerust, dat kan toch niet anders? Wat wordt bedoeld met de opmerking dat er 45 miljoen euro zal bespaard worden op facultatieve subsidies en 28 op gereglementeerde subsidies? Wie betaalt het gelag? Wat moeten de kwetsbare sectoren als cultuur, jeugdwerk en sport inleveren? En wat bedoelt Peeters als hij zegt dat er sinds het aantreden van de regering bewarende maatregelen zijn genomen om de begroting niet te laten ontsporen. Er werd slechts 8/12de van toegezegde bedragen betaald in sectoren waar het ‘Vlaanderen niet schaadt’, verklaarde de minister-president. En ja, de cultuursector kreeg een mail dat de vierde schijf van de subsidies niet tegen 1 oktober worden uitbetaald, maar vertraging zal oplopen. Er wordt niet gesteld dat die niet zouden dalen, maar ook niet dat ze integraal worden uitbetaald, en vooral niet wanneer ze wordt uitbetaald. Het overgrote deel van dat geld wordt gebruikt om lonen mee uit te betalen en dus, nogal wat medewerkers zullen moeten wachten op hun loon. Worden ook andere sectoren op een gelijkaardige wijze ‘aangepakt’? Wat met Jeugd, Sport, Welzijn en Onderwijs? Krijgen de jeugdwerkers, de sportbegeleiders, de welzijnswerkers en leerkrachten ook een verlaat of verlaagd loon vanaf oktober?
En moeten al die organisaties ondertussen peperdure kaskredieten aanspreken? Wier wordt daar beter van? Banken natuurlijk. Of meteen harde ingrepen en medewerkers laten afvloeien? Veel onzekerheid dus.

Natuurlijk zal er moeten bespaard worden. En dat kan pijn doen. Laat ons snel duidelijkheid creëren. En laat vooral de sterke schouders de zwaarste lasten dragen. Dat de sociale sector gespaard wordt, is correct. En dat gewone mensen de rekening moeten betalen, is onaanvaardbaar. Misschien moet de cultuursector toch een bijdrage leveren? Hoe dat kan? Daar zou toch met de sector moeten overlegd worden. Dan zou een sociaal bloedbad in deze zwakke sectoren, met lage lonen, kunnen worden vermeden. Ik zal er de betrokken minister op wijzen.

Ingediend onder mijn gedacht 4 reacties

4 reacties op “Vlaanderen moet besparen … maar vermijd bloedbaden en onrust

 1. Bart Caron schreef:

  Akkoord Jan, ook de cultuurwereld kan een inspanning doen. Maar we moeten zeker vermijden dat daar ontslagen en dus extra-werkloosheid van komt. Die kost valt nl. ook op de schouders van de overheid. Dat zou geen profijt betekenen voor de overheidskassen. Maar op de werking kan zeker wel wat gebeuren.

 2. jan Dekyvere schreef:

  oei Bart! moet je nu niet aandachtig luisteren en deelnemen in het debat in het vlaamse halfrond?

  terwijl ik werk op klein bureautje volg ik het debat (ik bega dezelfde fout als jij).

  de sfeer lijkt me wel heelwat ernstiger dat tijdens de regeringsverklaring. is al heelwat.

 3. Bart Caron schreef:

  Ik ben al een paar keer tussengekomen hoor. En ik hen ondertussen zitten werken aan een opiniestuk voor De Morgen, over auteursrechten. Ook dat is politiek werk nietwaar.
  Het debat heeft een goed niveau, vandaag toch. Er is ook veel volk aanwezig.
  Enne, je mag gerust volgen, maar weet je, de zitting volgen is ook niet echt effici

 4. jan Dekyvere schreef:

  dat de zwakke burger beschermd wordt is echt levensnoodzakelijk. dus handen daar van af. wij uit de middenklasse kunnen echt wel met wat minder (we gaan het met moeite voelen, wees eerlijk daarin). daarom ook cultuur niet sparen; iedere niet levensnoodzakelijk item moet durven inleveren. daar geen taboes over aub. (zelfs al spreek ik hier tegen mijn eigen winkel).

  en dat aandachtig luisteren van de parlementsleden in het halfrond? bijna even erg als de lege zaal waar Leterme voor sprak in New York.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie